like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Mansveld wil hoeveelheid afval halveren

Van: op 28 januari 2014

voedselverspillingStaatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil de hoeveelheid afval die wordt gestort en verbrand halveren. ,,Afval is waardevol. Weggooien is geen optie meer. Afval kan dienen als grondstof  voor een ander product’’, aldus Mansveld. Nu wordt jaarlijks zo’n 10 miljoen ton afval verbrand of gestort. De staatssecretaris wil dat in 10 jaar terugbrengen tot 5 miljoen ton.

Mansveld kondigt dit voornemen aan in een brief die zij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin licht zij het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG) toe. Via VANG wil zij bijvoorbeeld ondernemende koplopers ondersteunen, de afvalberg verkleinen en een slimme productie van goederen stimuleren zodat deze na gebruik gemakkelijk kunnen worden ontmanteld en hergebruikt. Op die manier wil Mansveld toewerken naar een minimaal gebruik van grondstoffen.  Samenwerking met bedrijfsleven en gemeenten staat daarbij voorop.

“Ik wil dat producten milieuvriendelijk worden ontworpen zodat ze langer meegaan en beter hergebruikt kunnen worden. Zo verbruik je minder grondstoffen,” aldus Mansveld. “De inspanningen moeten er toe leiden dat Nederland in 2020 het brandpunt is van een economie waarin nauwelijks afval ontstaat en grondstoffen optimaal worden benut en hergebruikt.’’

Goed scheiden is beter recyclen

Naast duurzame consumptie zorgt recyclen voor minder afval. Om beter te kunnen recyclen, is het belangrijk dat afval goed wordt gescheiden. De staatssecretaris streeft ernaar dat in 2020 75 procent van het huishoudelijk afval en het afval van kantoren en winkels gescheiden is. Samen met gemeenten en het bedrijfsleven wil zij daar werk van maken.

Nu gooit iedere Nederlander per week vijf kilo ongescheiden huishoudelijk afval weg. Die hoeveelheid kan verminderen als burgers beter worden geïnformeerd over het scheiden van afval. Gemeenten kunnen afvalscheiding gemakkelijker maken voor hun inwoners, bijvoorbeeld door meer verschillende soorten afval op te halen.

Zelf geeft de Rijksoverheid het goede voorbeeld door haar afval beter te scheiden. Ze maakt dat standaard onderdeel van nieuwe contracten over afvalinzameling.

Steunpunt voor ondernemers

Het kabinet wil duurzame koplopers in het bedrijfsleven stimuleren om nieuwe wegen in te slaan naar een circulaire economie. Deze ondernemers moeten daarbij geen onnodige belemmeringen ondervinden. Mansveld richt daarom een steunpunt in waar zij terecht kunnen voor het oplossen van knelpunten. Doel is om in 2015 verbeteringen in gang te hebben gezet voor alle gemelde belemmeringen. Bij het steunpunt betrekt het ministerie van Infrastructuur en Milieu het bedrijfsleven, inspecties en vergunningverleners zodat de informatie goed en snel te krijgen is.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. tkemmere schreef:

  Wb. Mansveld plan, ik vrees wel dat er enige druk op “de mensen” zal moeten worden uitgeoefend. Want je kan als inzamelaar wel enthousiast alles gescheiden inzamelen, dan moeten we mensen het wel gescheiden aanbieden en er is gewoon een segment in de bevolking dat dit geen lor kan schelen.

  Dus dan kom je uit op exclusieve vuilniszakken met een toeslag, rolcontainers met een barcode, handhavers die de inhoud van vuilniszakken controleren en boetes uitdelen.

  Ik zou willen dat iedereen vanuit z’n hart afval goed zou scheiden, maar dat is helaas niet de realiteit.

 2. Mary schreef:

  Dat bedoel ik dus! En waarom meld in een pak of plastic fles. Gelukkig kunnen wij het om de hoek halen bij de boer, en in glas en leveren we dat weer netjes in (statiegeld)

  Plastic boodschappentasjes gewoon lekker duur maken, neemt men vanzelf een boodschappentas mee, minder plastic soep in de oceanen.

 3. tkemmere schreef:

  @Map van hilten en @Mary
  Over verpakkingen: Een voorbeeld van excessief verpakkingsmateriaal is al dat plastic dat om de groente in de AH gaat. Om elke paprika of broccoli een dik stuk plastic! Ik doe daar al jaren geen boodschappen meer. Bij de EkoPlaza staan ze je toe je groenten af te wegen, de barcodestickertjes los te laten scannen en de groenten gaan zo los de tas in. NUL verpakkingsmateriaal.

 4. Map van hilten schreef:

  Is er niet een mogelijkheid om te protesteren tegen al dat excessieve verpakkings materiaal?

 5. Zonnetje schreef:

  Maak de kliko’s met 3/4 kleiner….of laat mensen per kilo betalen voor hun afval..

  Als je lokaal koopt, gewoon op (biologische)markten (leuke uitjes met kinderen ook nog),
  alles zo veel mogelijk met de fiets doet…(geen sportschool-abonnement nodig)
  Je spullen repareert (leuk voor kinderen, samen zijn trui repareren ipv wegdoen) of
  zo zuinig mogelijk gebruikt (geef kinderen kleedgeld, wie het minst gebruikt krijgt een bonus),
  veel voedsel hoeft helemaal niet in de koelkast ( kun je toe met een kwart van je koelkast..)
  Kleding hoeft niet iedere dag in de wasmachine…
  Schoonmaakmiddelen en cosmetische middelen zijn vaak zelf te maken en veel beter voor jezelf en het milieu en nog goed koper ook.
  Je wat meer richt, ook je vakanties (die een luxe zijn geworden pas vanaf de jaren ’50..).op je eigen omgeving…
  etc etc…
  Is er nauwelijks sprake van eigen veroorzaakt afval.
  Kom je met je geld zo veel makkelijker rond

  Allergieen/ziektes komen aantoonbaar vaker voor bij kinderen/mensen die niet genoeg in aanraking komen met ‘aarde’…
  Veel medicijnen zijn overbodig (met kruiden kom je best een eind) ,gezond eten, leven en denken..scheelt ook afval in de WC

  Hier is duidelijk sprake van de vertraagde werking bij onze overheid…er liggen al convenanten….waarom maar steeds weer dat wiel opnieuw uitvinden??

 6. job schreef:

  Minder wintersportvakanties is veel effektiever dan afvalscheiding.
  cradle to cradle is deel van de wegwerpmaatschappij, kost veel energie voor verwerking. De promotoren verdienen er goed aan!

 7. Michaël schreef:

  Hoera, Mansveld ontdekt cradle to cradle. Beter laat dan nooit. Mooi dat I&M zelf het goede voorbeeld geeft (doen ze ook al met gescheiden urine-inzameling). Grootste bottleneck zit hem bij de gemeenten, die heel verschillend beleid er op na houden (van gescheiden ophalen tot alles-in-een-zak-en-we-verbranden-het). Laat Mansveld daartoe eens in Oostenrijk gaan kijken, waar letterlijk alles gescheiden wordt ingezameld (inderdaad, ik ben net op wintersportvakantie geweest). Andere bottleneck: alle geïmporteerde industriële producten (zoals electronica, witgoed, auto’s), waarvan de producenten niet zo maar zullen luisteren naar een staatssecretaris uit NL. En gaat ze de Wibra, Action, Blokker etc. dan ook snel sluiten, waar al die goedkope rommel aan de massa wordt verkocht ? verder eens met de vorige reactie, dat de verpakkingen eens drastisch moeten worden aangepakt. Oh – daar was ooit al een soort convenant over afgesloten……

 8. Mary schreef:

  Overbodige verpakkingen afschaffen, eerste doel en grootste resultaat!!!!