• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Mansveld wil hoeveelheid afval halveren

28 januari 2014|doorredactie|inafval, hergebruik

voedselverspillingStaatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil de hoeveelheid afval die wordt gestort en verbrand halveren. ,,Afval is waardevol. Weggooien is geen optie meer. Afval kan dienen als grondstof  voor een ander product’’, aldus Mansveld. Nu wordt jaarlijks zo’n 10 miljoen ton afval verbrand of gestort. De staatssecretaris wil dat in 10 jaar terugbrengen tot 5 miljoen ton.

Mansveld kondigt dit voornemen aan in een brief die zij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin licht zij het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG) toe. Via VANG wil zij bijvoorbeeld ondernemende koplopers ondersteunen, de afvalberg verkleinen en een slimme productie van goederen stimuleren zodat deze na gebruik gemakkelijk kunnen worden ontmanteld en hergebruikt. Op die manier wil Mansveld toewerken naar een minimaal gebruik van grondstoffen.  Samenwerking met bedrijfsleven en gemeenten staat daarbij voorop.

“Ik wil dat producten milieuvriendelijk worden ontworpen zodat ze langer meegaan en beter hergebruikt kunnen worden. Zo verbruik je minder grondstoffen,” aldus Mansveld. “De inspanningen moeten er toe leiden dat Nederland in 2020 het brandpunt is van een economie waarin nauwelijks afval ontstaat en grondstoffen optimaal worden benut en hergebruikt.’’

Goed scheiden is beter recyclen

Naast duurzame consumptie zorgt recyclen voor minder afval. Om beter te kunnen recyclen, is het belangrijk dat afval goed wordt gescheiden. De staatssecretaris streeft ernaar dat in 2020 75 procent van het huishoudelijk afval en het afval van kantoren en winkels gescheiden is. Samen met gemeenten en het bedrijfsleven wil zij daar werk van maken.

Nu gooit iedere Nederlander per week vijf kilo ongescheiden huishoudelijk afval weg. Die hoeveelheid kan verminderen als burgers beter worden geïnformeerd over het scheiden van afval. Gemeenten kunnen afvalscheiding gemakkelijker maken voor hun inwoners, bijvoorbeeld door meer verschillende soorten afval op te halen.

Zelf geeft de Rijksoverheid het goede voorbeeld door haar afval beter te scheiden. Ze maakt dat standaard onderdeel van nieuwe contracten over afvalinzameling.

Steunpunt voor ondernemers

Het kabinet wil duurzame koplopers in het bedrijfsleven stimuleren om nieuwe wegen in te slaan naar een circulaire economie. Deze ondernemers moeten daarbij geen onnodige belemmeringen ondervinden. Mansveld richt daarom een steunpunt in waar zij terecht kunnen voor het oplossen van knelpunten. Doel is om in 2015 verbeteringen in gang te hebben gezet voor alle gemelde belemmeringen. Bij het steunpunt betrekt het ministerie van Infrastructuur en Milieu het bedrijfsleven, inspecties en vergunningverleners zodat de informatie goed en snel te krijgen is.

8 antwoorden
  1. tkemmere zegt:
    30 januari 2014 op 11:05

    Wb. Mansveld plan, ik vrees wel dat er enige druk op “de mensen” zal moeten worden uitgeoefend. Want je kan als inzamelaar wel enthousiast alles gescheiden inzamelen, dan moeten we mensen het wel gescheiden aanbieden en er is gewoon een segment in de bevolking dat dit geen lor kan schelen.

    Dus dan kom je uit op exclusieve vuilniszakken met een toeslag, rolcontainers met een barcode, handhavers die de inhoud van vuilniszakken controleren en boetes uitdelen.

    Ik zou willen dat iedereen vanuit z’n hart afval goed zou scheiden, maar dat is helaas niet de realiteit.

  2. Mary zegt:
    29 januari 2014 op 23:04

    Dat bedoel ik dus! En waarom meld in een pak of plastic fles. Gelukkig kunnen wij het om de hoek halen bij de boer, en in glas en leveren we dat weer netjes in (statiegeld)

    Plastic boodschappentasjes gewoon lekker duur maken, neemt men vanzelf een boodschappentas mee, minder plastic soep in de oceanen.

  3. tkemmere zegt:
    29 januari 2014 op 20:49

    @Map van hilten en @Mary
    Over verpakkingen: Een voorbeeld van excessief verpakkingsmateriaal is al dat plastic dat om de groente in de AH gaat. Om elke paprika of broccoli een dik stuk plastic! Ik doe daar al jaren geen boodschappen meer. Bij de EkoPlaza staan ze je toe je groenten af te wegen, de barcodestickertjes los te laten scannen en de groenten gaan zo los de tas in. NUL verpakkingsmateriaal.

  4. Map van hilten zegt:
    29 januari 2014 op 15:52

    Is er niet een mogelijkheid om te protesteren tegen al dat excessieve verpakkings materiaal?

  5. Zonnetje zegt:
    29 januari 2014 op 11:08

    Maak de kliko’s met 3/4 kleiner….of laat mensen per kilo betalen voor hun afval..

    Als je lokaal koopt, gewoon op (biologische)markten (leuke uitjes met kinderen ook nog),
    alles zo veel mogelijk met de fiets doet…(geen sportschool-abonnement nodig)
    Je spullen repareert (leuk voor kinderen, samen zijn trui repareren ipv wegdoen) of
    zo zuinig mogelijk gebruikt (geef kinderen kleedgeld, wie het minst gebruikt krijgt een bonus),
    veel voedsel hoeft helemaal niet in de koelkast ( kun je toe met een kwart van je koelkast..)
    Kleding hoeft niet iedere dag in de wasmachine…
    Schoonmaakmiddelen en cosmetische middelen zijn vaak zelf te maken en veel beter voor jezelf en het milieu en nog goed koper ook.
    Je wat meer richt, ook je vakanties (die een luxe zijn geworden pas vanaf de jaren ’50..).op je eigen omgeving…
    etc etc…
    Is er nauwelijks sprake van eigen veroorzaakt afval.
    Kom je met je geld zo veel makkelijker rond

    Allergieen/ziektes komen aantoonbaar vaker voor bij kinderen/mensen die niet genoeg in aanraking komen met ‘aarde’…
    Veel medicijnen zijn overbodig (met kruiden kom je best een eind) ,gezond eten, leven en denken..scheelt ook afval in de WC

    Hier is duidelijk sprake van de vertraagde werking bij onze overheid…er liggen al convenanten….waarom maar steeds weer dat wiel opnieuw uitvinden??

  6. job zegt:
    29 januari 2014 op 09:40

    Minder wintersportvakanties is veel effektiever dan afvalscheiding.
    cradle to cradle is deel van de wegwerpmaatschappij, kost veel energie voor verwerking. De promotoren verdienen er goed aan!

  7. Michaël zegt:
    29 januari 2014 op 09:09

    Hoera, Mansveld ontdekt cradle to cradle. Beter laat dan nooit. Mooi dat I&M zelf het goede voorbeeld geeft (doen ze ook al met gescheiden urine-inzameling). Grootste bottleneck zit hem bij de gemeenten, die heel verschillend beleid er op na houden (van gescheiden ophalen tot alles-in-een-zak-en-we-verbranden-het). Laat Mansveld daartoe eens in Oostenrijk gaan kijken, waar letterlijk alles gescheiden wordt ingezameld (inderdaad, ik ben net op wintersportvakantie geweest). Andere bottleneck: alle geïmporteerde industriële producten (zoals electronica, witgoed, auto’s), waarvan de producenten niet zo maar zullen luisteren naar een staatssecretaris uit NL. En gaat ze de Wibra, Action, Blokker etc. dan ook snel sluiten, waar al die goedkope rommel aan de massa wordt verkocht ? verder eens met de vorige reactie, dat de verpakkingen eens drastisch moeten worden aangepakt. Oh – daar was ooit al een soort convenant over afgesloten……

  8. Mary zegt:
    29 januari 2014 op 07:54

    Overbodige verpakkingen afschaffen, eerste doel en grootste resultaat!!!!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • misleidende reclame shell TNO: beperk reclame voor klimaatbelastende producten22 maart 2023 - 14:58
  • echte ongemakkelijke waarheid ipcc Syntheserapport IPCC: laatste kans om klimaat te redden20 maart 2023 - 17:12
  • Elektrische bus van VDL Recht op bereikbaarheid voor elke Nederlander, vindt kabinet19 maart 2023 - 13:51
  • Duurzaam de week door DDWD Duurzaam De Week Door – 1118 maart 2023 - 12:43
  • vogelziekte plasticose Zeevogels ziek van plastic: plasticose12 maart 2023 - 10:45

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
speedcomfort radiatorventilator

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Brabant gaat voor eigen energieakkoordPaus werkt aan groene encycliek
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen