like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Brabant gaat voor eigen energieakkoord

Van: op 28 januari 2014

Onder leiding van de Sociaal-Economische Raad (SER) Brabant en de Brabantse Milieufederatie (BMF) worden de mogelijkheden verkend van een Brabants Energieakkoord. Tot de initiatiegroep behoren ondermeer ook experts van de beide Brabantse universiteiten, via Telos en Solliance. De groep wordt op korte termijn uitgebreid met vertegenwoordigers van belangrijke actoren uit de Brabantse samenleving, zoals de industrie, land- en tuinbouwsector, gemeenten en woningbouwcorporaties en de lokale energiecoöperaties. De provincie heeft aangegeven het proces te willen ondersteunen.

Dit initiatief is ontstaan sinds de vorig jaar in Brabant verscherpte schaliegasdiscussie en de door minister Henk Kamp afgekondigde time out van anderhalf jaar voor nader onderzoek naar de schadelijke effecten van schaliegaswinning. De initiatiefnemers willen die extra tijd benutten voor een verkenning naar een eigen Brabants energieakkoord. Daarmee wordt de schaliegasdiscussie in een breder perspectief gezet en kan Brabant straks ook aangeven wat men wél wil, zo was de gedachte.

De verkenning heeft een ambitieuze doelstelling, namelijk het realiseren van 20% hernieuwbare energie in 2020. Daarmee ligt de lat aanzienlijk hoger dan in het landelijke Energieakkoord voor duurzame groei, dat zoals bekend een streefpercentage heeft van 14% in 2020. Besloten is wel zoveel mogelijk de lijnen van het landelijke ‘Energieakkoord voor duurzame groei’ te volgen:

 • Energiebesparing
 • Opschalen hernieuwbare energie
 • Decentrale opwekking

Om de haalbaarheid van de Brabantse ambities te onderzoeken wordt nu eerst een 10-tal robuuste cases onderzocht. Met mensen uit de praktijk wordt nagegaan of de ambities (20% in 2020) haalbaar zijn en wat dat allemaal vraagt. Benutting van de in de maatschappij aanwezige creativiteit en innovatiekracht van burgers en bedrijven staat hierbij centraal. Partijen zullen worden uitgenodigd zelf met ambities en oplossingen te komen waarmee de energievoorziening in Brabant kan worden verduurzaamd. Begin april wil de initiatiefgroep een helder beeld kunnen schetsen over de haalbaarheid van dit Brabantse Energieakkoord. Dat gebeurt tijdens een ‘beeldvormende dag‘ van Provinciale Staten over de Brabantse energieagenda.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws, Noord-Brabant

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Duurzame Fred schreef:

  Ik vind het prima dat je best kritiek op de politiek mag hebben. De heer H. Daalder kan ik redelijk goed volgen. Wat is er mis mee als burgers bijvoorbeeld zel zonnepanelen op het dak installeren. Ik zou zeggen het is beter om iets te doen dan niets. En ook zullen windmolens beter renderen dan zonnepanelen. De bovengenoemde heren stemmen tenslotte ook op politieke partijen. Of nog beter stuur een mail naar de politiek. Maar het beste is wat zij kunnen doen is e-mail te sturen en aangeven, hoe ze het veranderd zien worden. Het is makkelijk krtiek te uiten. Maar mijn oma zei altijd :”Een goed voorbeeld geven, doet goed volgen.”.

 2. Brabantse politici denken niet in duurzaam, maar in bedrijfs subsidie.
  Zo hielp Brabantse subsidie, Chinese zonnepaneel fabrikanten aan machines waarmee ze de Europese zonnepanelen sector kapot concurreerden.

  De energieakkoord aanpak is het buitensluiten van burgers van voordeel van duurzaam. Dat is bij het rijks energieakkoord goed gelukt,
  Dus laat het maar aan de BMF over om ook de Burgers in Brabant een poot uit te draaien, dat doen ze graag voor hun provinciale subsidie.

  Er komt ca 600 MW aan windenergie in de provincie, vrijwel uitsluitend voor de winst van investeerders, dus de Brabantse samenleving heeft hier economisch niets aan.
  Maar voor de statistiek, (gesimplificeerd)
  Met 600 MW aan windmolens worden 300.000 gezinnen geheel voorzien van duurzame stroom. Dat is ongeveer de helft van Brabant.
  Gezinnen verbruiken ongeveer 25% van van alle stroom.
  Dus met de geplande windmolens, wordt ca 10% van de stroom duurzaam.
  Dat is dan alleen stroom, daarnaast verstoken we nog veel aardgas, en auto brandstof, en vakantievluchten.
  En verre vakantievlucht verstookt even veel energie als een jaar lang ook door de CV ketel thuis wordt verstookt.

  Zonnepanelen gaan niet helpen, want die zijn een factor 4 duurder dan windmolens.

  Elektrische auto’s zou helpen, maar daarvoor wekken we zelf te weinig duurzame stroom op, met die 600 MW aan windmolens.

  Zonnepanelen, daar hebben we ook te weinig dak voor.
  Per elektrische auto, heb je ca 30 a 50 m2 aan zonnepanelen nodig, weinig woningen hebben zo veel ruimte. Daarnaast heb je nog eens 30 a 50 m2 zonnepaneel nodig voor het gewone gezinsverbruik aan stroom

  Als laatste, het gasverbruik, dat wordt minder als een huis verbouwd wordt tot energie neutraal, kost ca 40 tot 80.000 EUR, isolatie van 20 cm of meer, goede ventilatie met warmte terug winning.
  Maar er is nog maar een klein begin gemaakt met dergelijke verbouwingen, dat gaat letterlijk decennia duren. Tenzij we buitenlandse aannemers gaan inhuren, die wel snappen hoe je dit doet.

  En dan hebben we alleen het gezinsverbruik aan energie nog maar gehad.
  Overigens blijft bij het Rijks energieakkoord, het bedrijfsleven ook buiten schot.
  Net als in Brabant doen bedrijven alleen mee om te verdienen aan burgers.
  Van burgers wordt verwacht dat ze voor 40.000 EUR hun huis energiezuinig maken, en voor 40.000 EUR een elektrische auto kopen waart we geen stroom voor opwekken.
  Maar bedrijven doen niet aan energiebesparing, dat is slecht voor hun concurrentie positie.
  Denken ze.

  Ik denk dat te weinig aan duurzaam doen, goed is voor een kopersstaking. Koop niet bij bedrijven die zelf niet genoeg aan duurzaam doen.

 3. job schreef:

  Die provincie wil duidelijk in de kijker komen. Laat ze gewoon beginnen met energiebesparing zoals door minder vergaderen.
  20% duurzaam in 2020 is inderdaad luchtfietserij

 4. Jaap Langenbach schreef:

  Men weet kennelijk niet dat 14% duurzaam in 2020 al een vreselijke klus is. Eerst dat maar eens concreet maken !