• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Meer CO2 maakt eten minder voedzaam

13 mei 2014|doorredactie|inCO2, voeding
 

vegetarischStijgende CO2-gehaltes leiden ertoe dat belangrijke voedselgewassen zoals rijst en mais minder voedzaam worden, blijkt uit een nieuwe studie. Als de CO2-uitstoot niet aan banden gelegd wordt, zullen de gewassen minder zink en ijzer bevatten tegen het midden van deze eeuw.

"Twee miljard mensen hebben al te maken met lage niveaus zink en ijzer. Dat is een enorme last voor de wereldwijde gezondheid", zegt Samuel Myers van de Harvard School of Public Health in Boston, coauteur van de studie Increasing CO2 threatens human nutrition die woensdag is gepubliceerd in Nature.

Tekorten aan zink en ijzer kunnen verschillende gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, inclusief grotere vatbaarheid voor infectieziekten, bloedarmoede, hogere moedersterfte en lagere IQ's.

Meer dan 2,4 miljard mensen krijgen hun belangrijkste voedingsstoffen uit rijst, tarwe, mais, sojabonen, erwten en sorghum, zegt Myers, die met zijn collega's gegevens uit 143 experimenten verwerkte. Bij die experimenten groeiden gewassen in een omgeving met honderd keer meer CO2 dan in het pre-industriële tijdperk. Met de huidige uitstootgehaltes, zal de CO2 in de atmosfeer ongeveer met 100 procent toegenomen zijn in 2060. Tarwe die groeit in dergelijke concentraties, bevat 9,3 procent minder zink en 5,1 procent minder ijzer dan de tarwe van vandaag.

"We hebben significante effecten gevonden van hogere CO2 voor alle gewassen, hoewel sommige zaadvarianten het beter deden dan andere", zegt hij.

Leeg voedsel

De voedzaamheid van veel gewassen is in de afgelopen honderd jaar al afgenomen, erkent Myers. Een van de oorzaken is dat kwekers de voorkeur geven aan snelle groei en hoge opbrengsten en daarbij niet letten op de voedzaamheid. Bovendien is het CO2-niveau momenteel 42 procent hoger dan 150 jaar geleden.

"Bij een hoger CO2-gehalte groeien planten sneller, maar dat gebeurt vooral in de vorm van toegenomen zetmeel en suikers", zegt David Wolfe, hoogleraar bodemecologie aan de Cornell University in de staat New York. "Er zitten meer koolhydraten in en minder proteïnen en voedingsstoffen.

Dit resulteert in wat sommigen 'leeg voedsel' noemen: voedsel met te weinig voedingsstoffen. Deskundigen vermoeden dat dit soort voedsel een rol speelt bij de snelle groei van het aantal mensen met obesitas. Mensen eten wellicht meer om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, zegt Ken Warren, woordvoerder van het Land Institute een landbouwonderzoekscentrum in de Amerikaanse staat Kansas.

Gewassen halen mineralen, sporenelementen en andere stoffen uit de bodem. De moderne landbouw vult die stoffen aan met kunstmest, maar die kan niet alles vervangen wat uit de grond verdwenen is, volgens Warren.

Zuivelproducten

Uit een analyse van de Britse overheid in 2006 bleek dat het gehalte mineralen in melk, kaas en vlees met 70 procent was gedaald ten opzichte van de jaren dertig. Parmezaanse kaas bevatte 70 procent minder magnesium en calcium, rundvlees bevatte 55 procent minder ijzer, kip had 31 procent minder calcium en 69 procent minder ijzer. Ook in melk zat minder ijzer en magnesium.

Gewassen die hoge opbrengsten geven en intensive landbouwmethoden zijn de oorzaak zijn van de lagere mineralengehaltes, stelde de The Food Commission, een onafhankelijke voedselwaakhond die de studie publiceerde.

IPS - Stephen Leahy

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • kweekvleesboerderij Wanneer komt de kweekvleesboerderij?24 januari 2023 - 12:52
  • suv Waarom te veel elektrische auto’s voor nieuwe milieurampen gaan zorgen24 januari 2023 - 11:25
  • pfas PFAS afbreken kan toch ontdekken wetenschappers24 januari 2023 - 09:05
  • vegetarische superhefboom Superhefbomen: drie kantelpunten kunnen een doorbraak voor het klimaat vormen22 januari 2023 - 13:05
  • verder dan bbpVPRO Tegenlicht: de kloofdichters20 januari 2023 - 08:00

Inzicht

  • links rechts politiekPeilingen voor de tweede kamer: coalitie krabbelt wat terug25 januari 2023 - 07:00
  • zelf zonnepanelen plaatsen Salderen afschaffen is en blijft een onzinnig plan24 januari 2023 - 12:56
  • woningen verduurzamen Over salderen, subsidiëren en stimuleren22 januari 2023 - 16:56

Opinie

  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
  • vertrouwen Vertrouwen, waarin dan?25 oktober 2022 - 19:09
  • energierekening Energierekening maakt alleen duidelijk dat we knettergek zijn16 oktober 2022 - 15:15

Advertentie kleintjes

eco radiatorfolie

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Onderzoek: duurzaamheidseducatie niet adequaatGMO-vrije popcorn is niet te garanderen
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen