like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Met Clean Disruption komt het allemaal goed

Van: op 25 april 2015

Clean DisruptionBeste lezers van Duurzaamnieuws. Het komt allemaal goed. De aarde wordt nog net op tijd (nog voor 2030) gered van het kwade. Niet doordat u en ik zich zo veel zorgen maken om het klimaat. Niet door een plotselinge bekering van alle domme ministers rechtse rakkers, republikeinen en andere klimaatontkenners. Niet doordat er eindelijk bindende afspraken op de klimaatconferentie in Parijs tot stand komen. Niet doordat onder leiding van Naomi Klein het kapitalistische systeem omver wordt geworpen en ook niet doordat de grote maatschappelijke kanteling volgens Jan Rotmans opeens plaats vindt. Nee, het gebeurt door Clean Disruption!

Interesse? Lees het boek van Tony Seba, een ondernemer, lector en adviseur uit de Silicon Valley en Standford University (www.tonyseba.com). Ik bestelde het via Bol.com en als u dat doet, bestel er dan gelijk minstens drie zodat u er één aan een bevriend klimaatpessimist kunt weggeven en een ander aan iemand die op een verkeerde partij stemt.

Fairphone 3_Staring lady

Het boek leest als een trein, of liever gezegd als een waterval want Seba stort grote hoeveelheden verfrissende getallen over u heen. Dat stoort niet en verveelt ook niet want zelfs als je al veel feiten kent, val je van de ene in de andere verbazing. Alles is overigens degelijk onderbouwd met verwijzing naar de bronnen.

De spoedige ondergang van Big Fossil staat voor Seba als een paal boven water. Door moderne technologie (vooral Solar en IT) worden olie, aardgas, steenkool, kernenergie en elektriciteitscentrales (utilities) omstreeks 2030 volledig “obsolete” ofwel hopeloos verouderd. Voor biofuels en conventionele auto’s waarvan 90 % nutteloos aan de kant staat, heeft hij ook geen goed woord over. Een klein voorbeeldje van zijn stijl: “Om de hoeveelheid biobrandstof te produceren die genoeg energie levert voor één week Amerikaans gebruik, is 9 miljard m3 zoet water nodig. Dat is net zo veel als de hele wereld in een jaar verbruikt voor landbouw irrigatie, energie centrales, fabrieken en drinkwater.”

Een ander voorbeeld kort samengevat: De elektrische auto (EV) is 5 keer zo energie efficiënt, de verbruikte stroom per km 10 keer zo goedkoop als fossiele brandstof en de auto is 10 keer zo goedkoop in onderhoud waardoor ook de sector onderhoud en reparatie vrijwel geheel zal verdwijnen en ook gebruikt de combinatie van EV en Solar 490 keer zo weinig landoppervlak als de combinatie van brandstofproductie en distributie voor auto’s met een explosiemotor.

Het is niet zozeer door een stapsgewijze technologische ontwikkeling met een iets betere prestatie/prijs verhouding maar de principieel andere technologie (Silicon Valley) die exponentieel groeit, veel en veel efficiënter is en razend snel goedkoper wordt. Bovendien legt hij uit dat er totaal nieuwe economische modellen ontstaan waar de oude niet tegenop kunnen.

Het klinkt allemaal zeer overtuigend, vooral door de vele voorbeelden en vergelijkingen met eerdere technologische revoluties zoals de digitale fotografie, de telefonie en het internet. Ik heb nog wel wat twijfels over de snelle opkomst van de zelfrijdende auto en ook over het delen van autobezit. Volgens mij zijn mensen niet zo rationeel en vervult de eigen auto ook als die 90 % van de tijd ongebruikt voor de deur staat en veel meer PK’s onder de kap heeft dan nodig, een belangrijke rol bij het vertoon van hun sociale status. Maar Seda heeft natuurlijk gelijk dat als het gebruik van diesel en benzine slechts 10 of 20 % zou afnemen vanwege de opkomst van elektrische auto’s, de marktprijs van ruwe olie al zal dalen tot onder de productiekosten voor bijna alle olieproducerende landen.

Een andere twijfel van mij betreft de enorme tegenstand en de waanzinnige invloed op de besluitvorming van overheden door lobbyisme van Big Fossil. Tony Seba beschrijft dit wel in een paar voorbeelden zoals over de nieuwe kerncentrale in Hinkley Point in Engeland. Daar krijgt EDF (Electricité de France, s’wereld grootste bouwer en operator van kerncentrales) nadat zij zich uit de VS hebben teruggetrokken nog wel een voet aan de grond. De Britse regering tekent een contract waarbij gedurende 35 jaar een prijs voor elektriciteit geboden wordt die twee keer zo hoog is als de huidige marktprijs. Volgens een berekening door de Euopese Commissie betekent dit dat de belastingbetaler voor 27.8 miljard US$ bijdraagt, terwijl de kosten voor het ontmantelen na 35 jaar en voor schadeverzekering nog nergens in de kostprijs voor stroom zijn verwerkt.

Tony Seba beschrijft dat een studie in opdracht van de Duitste regering heeft becijferd dat geen enkele particuliere verzekeringsmaatschappij bereid is een kerncentrale te verzekeren omdat de premie een verhoging van de kostprijs van 0,14 tot 2,3 € per kWh zou betekenen. Daardoor draait de staat op voor deze kosten en daarom heeft Duitsland besloten met deze peperdure waanzin te stoppen.

Het ontmantelen en opruimen van het radioactief afval van de kernreactor te Sellafield (Windscale) na een lange reeks ongelukken, heeft de Britse belastingbetaler tot nu toe 110 miljard US$ gekost. Seba rekent voor dat met dit geld zonnestroominstallaties hadden kunnen worden gefinancierd die 190 % van het totale gemiddelde elektriciteitsgebruik in het VK zou hebben kunnen leveren.

Als rationele overwegingen en gezond verstand zouden overheersen, zouden er in Nederland nooit nieuwe kolencentrales gebouwd zijn en zouden we al lang gestopt zijn met subsidies voor nieuwe CV gasketels.

Het hoofdstuk over het einde van kernenergie is maar 20 bladzijden en zou verplichte stof moeten zijn voor elke politicus die roept dat windmolens op subsidie draaien en dat we beter kerncentrales kunnen bouwen. Maar ook de hoofdstukken over het einde van aardgas, steenkool, olie en biofuel zouden voor minister Kamp en de directie van Shell geen overbodige luxe zijn.

Het aardige van Clean Disruption is dat er ondanks lobbyisme uiteindelijk geen kruid tegen gewassen is. Het gebeurt zelfs zonder dat politici daar over praten, doordat weldenkende mensen voor zichzelf de voordeligste keuze maken en investeerders een hekel hebben aan geld weggooien. Het gebeurt dus zonder dat het kapitalisme hoeft te worden ontmanteld en zonder dat de mentaliteit van mensen hoeft te worden veranderd. Dat is goed nieuws voor lezers van Duurzaamnieuws, maar ook slecht nieuws voor investeerders in Big Fossil, zoals onze pensioenfondsen. Ook slecht nieuws voor landen die niet snel genoeg met hun tijd zijn meegegaan en mee zakken in de bodemloze put van Big Fossil. Door dit boek kan niemand meer zeggen dat ze het niet konden zien aankomen.

Han Blok

Bestel Clean Disruption

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Koen Hoebeek schreef:

  Ik heb het boek ook met ongelooflijk plezier gelezen. Het geeft je hoop op een betere toekomst. Inderdaad als gevolg van de wil van de markt maar dat is duurzamer dan tijdelijke sensibiliseringsacties waartoe de Groenen ons aanzetten. Groen zijn we alleen als het ons niet te veel moeite kost en we nt moeten inboeten aan comfort.
  Als je het boek niet meteen bij de hand hebt, kijk dan zeker naar de Keynotes van Tony Seba op Youtube, er zijn er een aantal die het boek zeer goed samenvatten.
  Een ander boek dat zeker het lezen waart is, is Abundance van Peter Diamandis. Tegenlicht had er interessante aflevering over : http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/overvloed.html

 2. Han Blok schreef:

  Beste mensen,

  Jullie sceptische reacties zijn heel begrijpelijk, maar misschien is het toch de moeite waard eerst eens de argumenten van Tony Seba te lezen.
  Bedenk. De teerzandwinning en schaliegas exploitatie is niet vrijwel gestopt vanwege de protesten van groenen, maar door de prijsverlaging van olie op de markt. 5 % minder olieverbruik door elektrisch rijden, minder rijden, meer openbaar vervoer en zuiniger rijden heeft daarvoor gezorgd. Dat zijn kapitalistische mechanismen. De sterke opkomst van PV ontstaat niet door idealisten maar door de lage prijs, waarmee steenkoolcentrales niet meer kunnen concurreren. Het stoppen van kernenergie is niet vanwege de protesten maar vanwege de prijs van een nieuwe centrale en de extreem dure verzekering. De grootste macht op deze boze wereld is helaas het kapitalisme, maar die krijg je echt niet omver met de idealistische theorieën over New Economy of door protesten van Green Peace. Ik ben jarenlang Judoka geweest en heb geleerd dat je alleen kunt winnen door de kracht van je tegenstander in jouw voordeel om te buigen. De macht van de consument ligt in het vergroten van de omzet in groene energie, waardoor de economy of scale gaat werken, waarna het kapitalistisch systeem zelf een einde maakt aan niet meer rendabele investeringen in achterhaalde technologie. Geen enkele sector die gebaseerd is op grote investeringen kan op tegen de combinatie van omzetverlaging en prijsverlaging. 5 à 10 % omzetdaling in fossiel kan al de hefboom zijn waarmee hun businessmodel niet meer werkt. Van alle mechanismen die tot verandering kunnen leiden ( nationale en internationale afspraken, subsidies etc) is die van een kapitaal drain uit de fossiele sector de allersnelste. Dat gebeurt zonder enige controle en als een sneeuwbal effect, zodra het de investeerders duidelijk wordt dat de aandelen in fossiel waardeloos worden. Tegen deze economische mechanismen is voorlopig niets en niemand opgewassen. Alleen het verschil in rendement van een investering in fossiel of duurzaam kan dit effect teweegbrengen. Dat gaat niet via politiek of idealisme maar via de economie.

 3. vdweerd schreef:

  Van Urgenda kreeg ik de volgende reactie:

  Beste Jan,
  Het zou heel mooi zijn als (bijna) alles wat in dat boek staat uitkomt. Ik hoorde deel van die verhalen 20 jaar geleden ook al en helaas gaat het dus niet zo snel en stoten we intussen nog steeds ieder jaar meer uit. Dus alles gaat om de snelheid.
  Dat we ooit de oplossingen hebben, daar twijfel ik niet aan, maar of we voor die tijd niet al heel veel verloren zijn wat niet meer terug te halen is (verlies soortenrijkdom en ecosystemen etc) of net meer terug te draaien, dat is maar zeer de vraag. Dus ik denk dat t nodig blijft de urgentie te benadrukken en veel sneller met elkaar en met innovaties aan de slag te gaan.
  Vriendelijke groet
  Marjan

  Marjan Minnesma
  Directeur Stichting Urgenda

  Tel: 06 5350 4713
  New Energy Docks – Distelweg 113
  1031 HD Amsterdam
  http://www.urgenda.nl

  Van: Jan van der Weerd [mailto:jcvdweerd@gmail.com]
  Verzonden: dinsdag 19 mei 2015 17:34
  Aan: Info | Urgenda
  Onderwerp: Re: Nieuwsbrief Mei: Klimaatzaak, Tour Groningen, Fashion Revolution Day, ThuisBaas

  Wat is jullie commentaar hier op:
  https://www.duurzaamnieuws.nl/met-clean-disruption-komt-het-allemaal-goed/

  Groeten,
  Jan vd Weerd

 4. Henk schreef:

  Een tweede a-priori verwerping van dit sprookje is de tijdsspanne. In 2030 is het al veel te laat om af te stappen van fossiele brandstoffen. Tegen die tijd is het klimaat al dusdanig ontregeld dat je technotopische droom leuk is voor de happy few die het zich kunnen veroorloven om zich te wapenen tegen het natuurlijk geweld, maar voor jou en mij gaat die niks doen.
  realiteit is dat we zeker 2/3e fossiele brandstof in de grond houden en de vrije markt gaat dat niet voor je doen, anders zou het geen vrije markt zijn toch?
  Dat neemt niet weg dat disruption door business geen belangrijke rol speelt in verduurzaming: cooperatief eigendom, andere geldsystemen, real sharing economy, commons, circular economy, NBM, etc.

  Kan je mij uitleggen wat het verschil is tussen het verhogen van de efficiëntie zoals we dat in de jaren 60 en 70 deden en zoals we dat nu in de naam van de duurzaamheid doen bij zon-en windenergie?

  Hoe kan een marginale in toename in efficiëntie een cultuur duurzaam maken die zo ongelofelijk onstabiel is (zie baltimore)?

 5. Rob Kemmeren schreef:

  Klinkt interessant. Als het waar is, dan is vooral een argument ten faveure van het kapitalisme, en niet ertegen.

 6. Netty Weijenberg schreef:

  Bestel het boek via Amazon.com; met een free Kindle app is het boek digitaal beschikbaar en uiteraard goedkoper. Talking about clean distribution!

 7. Netty Weijenberg schreef:

  ik heb het net gedownload via Amazon.com. Als je een Kindle hebt ga dan naar de Kindle department; er is ook een free Kindle app voor Iphone, tablet of Ipad. Talking about clean transportion!

 8. Mary Ritsema schreef:

  En dan zijn er nog mensen die niet willen geloven dat het zo eenvoudig is! Verspreid dit bericht naar 20 van jouw relaties. Laten we burgerlijk ongehoorzaam worden als politici weer kolencentrales en kerncentrales willen bouwen (althans toestaan dat ze worden gebouwd).

 9. Barry groeneveld schreef:

  Ik wilde via de link hierboven het boek bestellen, maar vlgs BOL is het niet leverbaar.

 10. Harry van Trotsenburg schreef:

  Kunnen we allemaal achterover leunen, komt het vanzelf goed…

  Modern sprookje…

  Dat de banken, en big oil goed uitkomt…

  Veranderd er niet aan het verdien model ….

  een Sprookje….