carnival stookolie

Bij demonstraties in Amsterdam (Passenger Terminal Amsterdam, PTA) en Seattle roept een internationale milieucoalitie cruisegigant Carnival Corporation te stoppen met het gebruik van stookolie in het Noordpoolgebied en aanpassing van het klimaatbeleid.

De organisaties achter de campagne Clean Up Carnival zijn op 9 juli jl. een online petitie gestart om beleid en gedrag van Carnival op milieugebied aan te kaarten. De petitie heeft tot nu toe ruim 100.000 ondertekenaars en wordt aangeboden aan Carnival tijdens de milieutop van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), van 22 tot en met 26 oktober dit jaar in Londen.

groenopladen generic keuzehulp

Tijdens de demonstratie vanmiddag bij de Passenger Terminal Amsterdam (PTA), geven als ijsberen en pinguïns verklede demonstranten informatie aan passagiers van de Carnival cruiseschepen Amsterdam en Koningsdam, die vandaag in de Amsterdamse haven liggen. De activistische theatergroep “Je Moeder” geeft een voorstelling voor de cruisepassagiers, voor de ingang van PTA én aan de kade.

Carnival Corporation profileert zich graag als leider op milieugebied, maar de werkelijkheid is anders dan de PR-taal doet vermoeden. De klimaatemissies van de cruise multinational blijven groeien. Ook blijft Carnival stookolie gebruiken, de slechts denkbare brandstof op zee. Tientallen cruiseschepen van Carnival staan klaar om de komende jaren de Noordpool te bezoeken met deze brandstof in de tank. In Antarctische wateren is stookolie al verboden en de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) bereidt een verbod in het Noordpoolgebied voor. De milieucoalitie roept Carnival op om, vooruitlopend op dit verbod, onmiddellijk te stoppen met het gebruik van stookolie.

Cruisebedrijven die stookolie gebruiken, verergeren de effecten van klimaatverandering. Het roet dat afkomstig is van stookolie daalt neer op het ijs en versnelt het smeltproces. De gevolgen van een ongeluk met stookolie in het Noodpoolgebied zullen niet te overzien zijn.

De internationale milieucoalitie bestaat uit onder andere Je Moeder, Stand Earth, Pacific Environment en Friends of the Earth US. Op de dag dat het Arctisch zeeijs het jaarlijks minimum bereikt, zet de milieucoalitie de schijnwerpers op de scheepvaartsector, waarvan de klimaatschade vaak over het hoofd wordt gezien.

Meer informatie over de campagne en de online petitie: https://www.cleanupcarnival.com

Foto: Pierre Crom

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws