Meerdere schandalen hebben de reputatie van vlees de afgelopen tijd aangetast. Omdat vandaag de kweekvleesburger wordt gepresenteerd door onderzoekers van de Universiteit Maastricht, vroeg onderzoeksbureau Flycatcher of Nederlanders kweekvlees een goed alternatief vinden.
Paardensteak, varkensresten in halalvlees, stukjes kip volgespoten met water; diverse schandalen bezorgden vlees een slechte naam. Kweekvlees – vlees dat in een laboratorium wordt geproduceerd uit stamcellen, dus niet afkomstig is van een dier – kan een alternatief zijn. Maar vindt de Nederlander dat ook?
De eigenschappen van kweekvlees zullen velen aanspreken: dit dier- en milieuvriendelijke product kan een oplossing zijn voor het wereldvoedselprobleem. Toch is de bekendheid met kweekvlees erg laag, ontdekte onderzoeksbureau Flycatcher. Liefst vier vijfde (79%) van de Nederlanders weet niet wat kweekvlees is, slechts 14% heeft ervan gehoord en weet ook wat het is.
Onbekend maakt echter niet onbemind. Twee derde van de Nederlanders (63%) is vóór de productie van kweekvlees. “Ook op social media zijn de berichten overwegend positief”, zegt Pleun Aardening, senior onderzoeker bij Flycatcher. Ruim de helft van de Nederlanders (52%) wil kweekvlees wel eens proberen. Als belangrijkste redenen worden genoemd: het voorkomen van dierenleed en meehelpen aan een oplossing voor het wereldvoedselprobleem. 71% zou het product ook vaker kopen, mits smaak, structuur en voedingswaarden hetzelfde zijn als bij traditioneel vlees.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Zo positief als Nederlanders zijn over de eigenschappen van kweekvlees, zo negatief zijn ze over de naam, vertelt Aardening. “De term kweekvlees wordt als vies, onbetrouwbaar en een slecht woord voor het product gezien.” Bijna twee derde van de ondervraagden (64%) zou een andere naam kiezen. Meest genoemd zijn ‘kunstvlees’ en ‘alternatief vlees’.
De Nederlandse professor Mark Post, die het kweekvlees ontwikkelde aan de Universiteit van Maastricht, noemt het “verheugend dat een meerderheid positief staat tegenover het idee.” Wel zijn de ondervraagden negatief over de term ‘kweekvlees’. Nederlanders die kweekvlees níet willen proberen, denken dat het genetisch gemanipuleerd, ongezond en niet lekker is. Post waarschuwt daarom: “We moeten duidelijk maken dat dit vlees níet genetisch gemanipuleerd is.”
Ook opvallend in de Flycatcher-studie: ondanks de diervriendelijke productie, willen vegetariërs kweekvlees minder graag proberen dan niet-vegetariërs. Het blijft in hun ogen echt vlees en past daarom niet bij hun principes. Professor Mark Post noemt het Flycatcher-onderzoek belangrijk. “Het uiteindelijke succes van kweekvlees hangt af van consumentenacceptatie en dat hangt weer heel erg af van hoe het wordt gepresenteerd.”