• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Nederlander wil ‘laboratoriumvlees’ best proberen

5 augustus 2013|doorredactie|intechnologie, voeding

Meerdere schandalen hebben de reputatie van vlees de afgelopen tijd aangetast. Omdat vandaag de kweekvleesburger wordt gepresenteerd door onderzoekers van de Universiteit Maastricht, vroeg onderzoeksbureau Flycatcher of Nederlanders kweekvlees een goed alternatief vinden.

Paardensteak, varkensresten in halalvlees, stukjes kip volgespoten met water; diverse schandalen bezorgden vlees een slechte naam. Kweekvlees - vlees dat in een laboratorium wordt geproduceerd uit stamcellen, dus niet afkomstig is van een dier - kan een alternatief zijn. Maar vindt de Nederlander dat ook?

De eigenschappen van kweekvlees zullen velen aanspreken: dit dier- en milieuvriendelijke product kan een oplossing zijn voor het wereldvoedselprobleem. Toch is de bekendheid met kweekvlees erg laag, ontdekte onderzoeksbureau Flycatcher. Liefst vier vijfde (79%) van de Nederlanders weet niet wat kweekvlees is, slechts 14% heeft ervan gehoord en weet ook wat het is.

Onbekend maakt echter niet onbemind. Twee derde van de Nederlanders (63%) is vóór de productie van kweekvlees. “Ook op social media zijn de berichten overwegend positief”, zegt Pleun Aardening, senior onderzoeker bij Flycatcher. Ruim de helft van de Nederlanders (52%) wil kweekvlees wel eens proberen. Als belangrijkste redenen worden genoemd: het voorkomen van dierenleed en meehelpen aan een oplossing voor het wereldvoedselprobleem. 71% zou het product ook vaker kopen, mits smaak, structuur en voedingswaarden hetzelfde zijn als bij traditioneel vlees.

Zo positief als Nederlanders zijn over de eigenschappen van kweekvlees, zo negatief zijn ze over de naam, vertelt Aardening. “De term kweekvlees wordt als vies, onbetrouwbaar en een slecht woord voor het product gezien.” Bijna twee derde van de ondervraagden (64%) zou een andere naam kiezen. Meest genoemd zijn ‘kunstvlees’ en ‘alternatief vlees’.

De Nederlandse professor Mark Post, die het kweekvlees ontwikkelde aan de Universiteit van Maastricht, noemt het “verheugend dat een meerderheid positief staat tegenover het idee.” Wel zijn de ondervraagden negatief over de term ‘kweekvlees’. Nederlanders die kweekvlees níet willen proberen, denken dat het genetisch gemanipuleerd, ongezond en niet lekker is. Post waarschuwt daarom: “We moeten duidelijk maken dat dit vlees níet genetisch gemanipuleerd is.”

Ook opvallend in de Flycatcher-studie: ondanks de diervriendelijke productie, willen vegetariërs kweekvlees minder graag proberen dan niet-vegetariërs. Het blijft in hun ogen echt vlees en past daarom niet bij hun principes. Professor Mark Post noemt het Flycatcher-onderzoek belangrijk. “Het uiteindelijke succes van kweekvlees hangt af van consumentenacceptatie en dat hangt weer heel erg af van hoe het wordt gepresenteerd.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • wilde bij Pesticiden veranderen gedrag van bijen meer bij warmer weer25 maart 2023 - 10:50
  • duurzaamheidsverslag Duurzaamheidsverslag wordt gemeengoed bij bedrijven25 maart 2023 - 10:39
  • misleidende reclame shell TNO: beperk reclame voor klimaatbelastende producten22 maart 2023 - 14:58
  • echte ongemakkelijke waarheid ipcc Syntheserapport IPCC: laatste kans om klimaat te redden20 maart 2023 - 17:12
  • Elektrische bus van VDL Recht op bereikbaarheid voor elke Nederlander, vindt kabinet19 maart 2023 - 13:51

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
meewind 23 02

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Amerika tovert nepgroeiSubsidie voor reshoring schaadt lokale economie
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen