like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nederlanders moeten beter worden voorbereid op klimaatschade

Van: op 27 november 2018

klimaatfinanciering schade door klimaatverandering

GroenLinks wil dat Nederlanders beter op de hoogte zijn van de risico’s van extremer weer als gevolg van het veranderende klimaat. Er moet onderzoek komen welke gebieden hiermee te maken krijgen zodat mensen zich hier tegen kunnen verzekeren.

Mensen met schade door klimaatverandering vallen nu nog te vaak tussen wal en schip. In allerlei situaties die steeds vaker voor gaan komen, wordt schade door niemand gedekt omdat er een groot grijs gebied is tussen wat de verzekeringen moeten betalen en waar de overheid aan bijdraagt. We krijgen de komende jaren steeds vaker te maken met lange droogtes, storm, zware regenval en andere extremen.

Groenlinks Kamerlid Suzanne Kröger: ‘Mensen hebben nu al te maken met schade door klimaatverandering. Zoals extreme droogte, waardoor huizen verzakken en dijken verschuiven. Mensen weten niet welk risico ze lopen en of de verzekering schade dekt. Dat moet anders.”

Speciale verzekering

Afgelopen week nog werd bekend dat op veel plekken in Nederland de bodem daalt. Dat zorgt voor miljarden euro’s schade in de komende decennia. De risico’s van klimaatverandering moeten daarom voor mensen inzichtelijk worden. GroenLinks wil dan ook goed onderzoek, bijvoorbeeld oor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid. Op basis hiervan kunnen verzekeraars een speciale verzekering maken en weten mensen of zij zich moeten verzekeren tegen schade door klimaatverandering. Ook moeten we bij bouwplannen veel meer rekening houden met weerextremen. Sommige locaties zijn niet geschikt of vragen om andere technieken.

Bij grote rampen is er in Nederland een nationaal rampenfonds (WST) dat een deel van de schade dekt. Voor kleinere zaken, zoals een lekkend dak is er de opstalverzekering. Maar de komende jaren zullen we steeds vaker geconfronteerd worden met de gevolgen van extreme weersomstandigheden. Op dit moment is het onduidelijk of en door wie deze schade wordt vergoed. Zoals in Limburg waar sprake was van overstromingen en in Brabant waar hevige hagelbuien een verwoestend effect hadden. Na de dijkdoorbraak bij Wilnis duurde de schadeafhandeling nog 10 jaar. Kröger wil dat de overheid duidelijk afbakent wanneer iets een nationale ramp is en wanneer de particuliere verzekering van toepassing is. Ook moet het voor mensen duidelijk zijn welke risico’s hun huis of bedrijf loopt, en hoe ze zich hier tegen kunnen verzekeren.

Lees ook: Klimaat nu grootste risico voor de wereldeconomie

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!