
Voedings- en gezondheidsclaims bevinden zich eigenlijk in het schemergebied tussen wet en marketing. Aan de ene kant betreft het informatie die wettelijk op zeer complexe wijze is geregeld, aan de andere kant hanteren producenten dergelijke claims om hun producten te onderscheiden van die van hun concurrenten.
De vernieuwde en herziene praktijkgids Voedings- en gezondheidsclaims biedt een houvast voor producenten bij de afweging een claim te maken en vervolgens bij het toepassen van de regels hiervoor. Zo is de tekst up-to-date gebracht met de nieuwste ontwikkelingen: nieuwe toegelaten voedings- en gezondheidsclaims en aangepaste eisen aan het gebruik van bestaande voedingsclaims.
Bij het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims komt meer kijken dan alleen de regelgeving in de Claimsverordening. De voedingsleer is een belangrijke basis voor een goede gezondheid en een verantwoorde voeding. Met een claim kan de consument bij zijn keuze voor een goede voeding eenvoudig op het verkeerde been gezet worden.
Daarnaast is er andere regelgeving van kracht met een nauwe relatie met de Claimsverordening, zoals verrijking, voedingssupplementen, etikettering, nieuwe voedingsmiddelen en bijzondere voeding. Voor een deel zijn deze regels veranderd ten opzichte van de eerste versie van deze praktijkgids. De praktijkgids is ook op het gebied van de aanpalende wet- en regelgeving geactualiseerd. Deze praktijkgids blijft een goede basis bieden bij de voorbereiding en het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims.
Voedings- en gezondheidsclaims – editie 2014
Auteurs: Christine Grit en Erika Smale
Reeks Praktijkgidsen Waar & wet
Sdu Uitgevers, 2014
Bestel hier de praktijkgids Voedings- en gezondheidsclaims 2014
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

