Het laatste nieuws
- Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
- Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
- Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
- Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55
- Rechtbank: Gemeenten mogen fossiele reclame verbieden25 april 2025 - 11:32
Nu in Inzicht
- Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04
- De toekomst wordt beter met geld dat duurzaam werkt26 april 2025 - 08:00
- De toekomst van voedsel groeit lokaal18 april 2025 - 09:27
- Plannen smeden voor een duurzame toekomst, voor als de tijd rijp is12 april 2025 - 06:00
Wat als AI het eigen energieprobleem kan oplossen?
/in Nieuws/door redactieAI-expert Aaron Mirck hoopt dat een AI-taks gebruikers bewuster maakt van de klimaatimpact van AI. Maar wat gebeurt er als je kunstmatige intelligentie juist inzet om het klimaatprobleem op te lossen? Over twee manieren om naar het probleem te kijken.
Terugleverkosten zonnepanelen 10% duurder
/in Nieuws/door redactieHuishoudens met zonnepanelen die een nieuw energiecontract afsluiten moeten ca. 10% meer betalen voor het terugleveren van stroom aan het net dan afgelopen maand.
Europese batterijdroom spat uiteen: Northvolt is definitief failliet
/in Nieuws/door redactieNorthvolt, de Zweedse startup voor voertuigbatterijen, heeft in Zweden faillissement aangevraagd. Dit betekent het einde van een bedrijf dat ooit werd beschouwd als Europa’s grootste hoop om de dominante Chinese batterij-industrie uit te dagen.
Lokale energie wordt te weinig benut
/in Nieuws/door redactieDe 702 lokale energiecollectieven in Nederland leveren inmiddels stroom voor een half miljoen huishoudens. Deze bewonersbeweging kampt echter met vertraging waardoor de potentie niet volledig wordt benut, zo blijkt uit de tiende Lokale Energie Monitor van Klimaatstichting HIER.
Uitbreiding elektriciteitsnet houdt stijgende stroomvraag niet bij
/in Nieuws/door redactieElektriciteitsnetten uitbreiden en moderniseren wordt steeds moeilijker, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. En steeds meer door toenemende problemen in de toeleveringsketen, aldus een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). De levertijden en kosten voor essentiële componenten—zoals transformatoren en kabels—zijn sinds 2021 bijna verdubbeld, wat grote uitdagingen oplevert voor netontwikkelaars. Nederland kent al langer problemen met netcongestie die maar moeilijk kan worden opgelost. De ketenproblemen komen daar nog eens bovenop, terwijl de olifant in het energienet nog steeds niet wordt benoemd.
Tegenwind voor offshore windindustrie
/in Nieuws/door redactieNederland dreigt zijn concurrentiekracht in offshore wind te verliezen doordat bedrijven in de toeleveringsketen tegen financierings- en innovatieknelpunten aanlopen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek. Opschaling en innovatie van de toeleveringsketen zijn cruciaal om onze concurrentiekracht te behouden en de klimaatdoelstellingen te halen.
Onzekerheid over subsidie dreigt zonne-energie af te remmen
/in Nieuws/door redactieDe toekomst van grootschalige zonne-energieprojecten in Nederland staat onder druk door onduidelijkheid over de subsidie voor duurzame energie (SDE++). Holland Solar en NedZero waarschuwen dat zonder duidelijke afspraken en voldoende budget nieuwe zonne- en windenergieprojecten dreigen stil te vallen.
Witte waterstof uit de natuur, een doorbraak voor schone energie?
/in Nieuws/door redactieDe natuur maakt zelf waterstof aan via geologische en biochemische processen, en deze witte waterstof is lange tijd over het hoofd gezien als potentiële energiebron. Recent onderzoek biedt echter nieuw perspectief.
H-Hope: hoe verborgen waterkracht een grote energiebron kan zijn
/in Nieuws/door redactieIn veel watersystemen vinden drukverschillen plaats, die ook kunnen oscilleren. Het H-Hope project onderzoekt nu hoe daar energie uit gewonnen kan worden en het boekt vooruitgang.
Zonne-energie sector biedt nog steeds groeikansen
/in Nieuws/door redactieNa een lastig 2024 blijft de toekomst van de Nederlandse zonne-energiesector positief. Ondanks een daling in het aantal installaties in de residentiële markt, zijn er nog genoeg groeikansen en spelen technologische innovaties een steeds grotere rol.
China claimt sprong vooruit in kernfusie
/in Nieuws/door redactieDe Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), de kernfusie reactor waarmee China experimenteert, zou voor het eerst langer dan 1.000 seconden een fusie reactie draaiende hebben te houden – om precies te zijn 1.066 seconden (bijna 18 minuten). De doorbraak kreeg opvallend weinig aandacht in westerse media.
Salderen definitief afgeschaft, hoe nu verder met zonnepanelen?
/in Nieuws/door redactieDe salderingsregeling wordt per 1 januari 2027 definitief afgeschaft. Dat heeft aanzienlijke gevolgen voor zowel consumenten als de energiemarkt in Nederland. Een van de meest directe effecten is de financiële impact op zonnepaneelbezitters.
Subsidie voor verduurzaming woningen en gebouwen ISDE open op 2 januari 2025
/in Nieuws/door redactieVanaf 2 januari 2025 kunnen woningeigenaren weer subsidie aanvragen bij RVO voor de verduurzaming van hun woning. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is dan weer beschikbaar met een budget van 555 miljoen euro
Elektrische deelauto’s in Utrecht gaan stroom terugleveren: een primeur tegen netcongestie
/in Persbericht/door redactieDe gemeente Utrecht lanceert samen met drie partners het allereerste grootschalige Vehicle-to-Grid (V2G) deelauto-project in Europa. Dankzij deze innovatieve technologie kunnen elektrische auto’s niet alleen stroom opslaan, maar ook terugleveren aan het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
Steeds meer gebruikers stappen van dynamisch energiecontract af
/in Persbericht/door redactieHet aantal consumenten dat afstapt van een dynamisch energiecontract is de afgelopen weken sterk toegenomen. Recente cijfers tonen aan dat in week 47 het percentage consumenten dat hun dynamische contract opzegde, steeg naar 4,5%.