Nieuwsoverzicht energie

Waterkracht anders: als opslag voor energie

In Forbach, in het Zwarte Woud in Duitsland, wordt hard gewerkt aan zo’n moderne vorm van een pompopslagcentrale. Het idee is simpel maar slim: als er veel zonne- of windenergie beschikbaar is, wordt water omhoog gepompt naar een hoog gelegen bekken. Op momenten dat er weinig stroom is – bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens windstilte – stroomt het water weer naar beneden en drijft het turbines aan die elektriciteit opwekken.

Nieuwe deal voor minder gedoe rond schone energie in de stad

De opwek van groene energie in Europa kan flink versnellen dankzij een nieuwe deal die lokale bezwaren tegen windmolens, zonnepanelen en stroomnetwerken moet verminderen. Door de deal kan de bouw van nieuwe wind- en zonneparken, en hun aansluiting op het stroomnet, veel sneller verlopen. Dat komt doordat er nu duidelijke afspraken zijn gemaakt over wat een eerlijke manier van bouwen is – tussen projectontwikkelaars, gemeenten, buurtbewoners en andere betrokkenen.

Opslag is alles, maar welke batterij heeft de toekomst?

Batterijen zijn het nieuwe goud van de energietransitie. Zonder batterijen kunnen we de stroom van zonnepanelen en windmolens niet optimaal inzetten en komen elektrische auto’s niet ver. De cruciale vraag is nu welke batterij heeft de toekomst? Is er een oplossing voor alles, of heeft elke toepassing zijn eigen winnaar?

Lokale energie wordt te weinig benut

De 702 lokale energiecollectieven in Nederland leveren inmiddels stroom voor een half miljoen huishoudens. Deze bewonersbeweging kampt echter met vertraging waardoor de potentie niet volledig wordt benut, zo blijkt uit de tiende Lokale Energie Monitor van Klimaatstichting HIER.

Uitbreiding elektriciteitsnet houdt stijgende stroomvraag niet bij

Elektriciteitsnetten uitbreiden en moderniseren wordt steeds moeilijker, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. En steeds meer door toenemende problemen in de toeleveringsketen, aldus een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). De levertijden en kosten voor essentiële componenten—zoals transformatoren en kabels—zijn sinds 2021 bijna verdubbeld, wat grote uitdagingen oplevert voor netontwikkelaars. Nederland kent al langer problemen met netcongestie die maar moeilijk kan worden opgelost. De ketenproblemen komen daar nog eens bovenop, terwijl de olifant in het energienet nog steeds niet wordt benoemd.

Tegenwind voor offshore windindustrie

Nederland dreigt zijn concurrentiekracht in offshore wind te verliezen doordat bedrijven in de toeleveringsketen tegen financierings- en innovatieknelpunten aanlopen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek. Opschaling en innovatie van de toeleveringsketen zijn cruciaal om onze concurrentiekracht te behouden en de klimaatdoelstellingen te halen.

Onzekerheid over subsidie dreigt zonne-energie af te remmen

De toekomst van grootschalige zonne-energieprojecten in Nederland staat onder druk door onduidelijkheid over de subsidie voor duurzame energie (SDE++). Holland Solar en NedZero waarschuwen dat zonder duidelijke afspraken en voldoende budget nieuwe zonne- en windenergieprojecten dreigen stil te vallen.