Het laatste nieuws
Nu in Inzicht
Regeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
Zorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
Peilingen voor de Tweede Kamer: zet de BBB factor ook door in Den Haag?11 maart 2023 - 07:00
Steeds meer winsten van multinationals naar belastingparadijzen4 maart 2023 - 13:19
Salderen afschaffen is en blijft een onzinnig plan
/in Inzicht/door Han BlokDe regering is bang dat er te veel zonnepanelen komen en dat daarmee de kosten voor het salderen uit de hand gaan lopen. Ook zouden bezitters van zonnepanelen te veel voordelen krijgen. Daarom wil ze het salderen afschaffen. Maar dat is en blijft een gedachtenkronkel. Han Blok legt het uit.
Over salderen, subsidiëren en stimuleren
/in Inzicht/door Han BlokDe afgelopen week discussieerde de tweede kamer over het afschaffen van de salderingsregeling voor woningen met zonnepanelen.
Zin en onzin van de thuisaccu
/in Inzicht/door Han BlokNet als bij zonnepanelen en windturbines dalen de kosten voor accu’s snel. Dat brengt mensen op het idee een thuisaccu aan te schaffen. Wordt dat nu toch rendabel?
EU wil wind- en zonnestroom goedkoper maken
/in Nieuws/door redactieBrussel wil de elektriciteitsmarkt herzien om voorrang te geven aan goedkopere hernieuwbare energie. Onderdeel van de plannen is het loskoppelen van de gas- en elektriciteitsprijzen, om zo wind en zonnestroom goedkoper te maken.
Goed nieuws: minder uitstoot ondanks meer kolenstook
/in Nieuws/door redactieMeer kolen stoken om stroom op te wekken heeft in Europa niet geleid tot meer uitstoot. Sterker nog, de uitstoot is sinds het begin van de energiecrisis gedaald. Dat kwam niet alleen door het zachte weer. En dat is eindelijk goed nieuws voor het klimaat, zo lijkt het.
Eneco en Shell gaan als Ecowende windpark Hollandse Kust VI bouwen
/in Nieuws/door redactieEcowende, een joint venture van Shell en Eneco is de winnaar van de vergunning van het windpark Hollandse Kust (west) kavel VI.
Kernfusie is een zwart gat voor geld en energie
/in Nieuws/door redactieDe feiten over kernfusie verklaren de hype niet die volgde op de recente “doorbraak”. Kernfusie gaat de huidige energiecrisis niet helpen oplossen.
Europa gaat batterijen groener maken met strengere regels
/in Nieuws/door IPSFabrikanten van batterijen voor elektrische auto’s krijgen strenge milieuregels opgelegd. Daarover bereikte de EU overeenstemming.
Kerncentrale Borssele probeert windenergie tegen te houden
/in Nieuws/door redactieKerncentrale Borssele probeert meer windcapaciteit tegen te houden ten behoeve van huidige en toekomstige kerncentrales.
Warm met waterstof via het gasnet
/in Nieuws/door redactieIn Lochem worden twaalf woningen verwarmd met waterstof via het bestaande aardgasnet. Bij deze pilot laten de bewoners van monumentale panden onderzoeken of waterstof een goed alternatief is voor aardgas voor het verwarmen van woningen.
Warmetruiendag: energieverbruik kan 80% omlaag
/in Nieuws/door redactieVeel mensen hebben deze winter elke dag Warmetruiendag. Energiebesparing staat, vanwege de energie- én klimaatcrisis, met stip op 1. De vraag nu is: hoe snel schalen we onze huidige klimaatambitie van 15% energiebesparing op naar de ruim 80% die mogelijk én nodig is om voor iedereen een prettig leven te organiseren?
Energietransitie in grensregio’s extra lastig
/in Nieuws/door redactieEen gebrek aan afstemming tussen de buurlanden maakt een succesvolle energietransitie in de Duits-Nederlandse grensregio’s erg moeilijk.
Waarom Nederland nog steeds LNG uit Rusland koopt
/in Nieuws/door redactieEen flink deel van het LNG waar we steeds meer afhankelijk zijn geworden komt nog steeds uit Rusland. Want daar rusten geen sancties op. En ook geen principes blijkbaar.
Een sprong in de tijd
/in Opinie/door Han BlokDe waterstoftechnologie is weliswaar booming, maar voorlopig vooral een eldorado voor slimme ingenieurs die graag aan een betere toekomst werken en daarbij de enorme technische uitdagingen niet schuwen. Ze nemen een aanloop voor een sprong in de toekomst en voelen de hete adem van de klimaatverandering in hun nek.
Industrie kan gasverbruik eenvoudig met 16% verminderen
/in Nieuws/door redactieDe Nederlandse industrie kan een forse bijdrage leveren aan het snel verminderen van de benodigde aardgasvraag. Door op verschillende manieren zuiniger met energie om te gaan, kan structureel zo’n 1,5 miljard m3 aardgas bespaard worden.