Nieuwsoverzicht energie

Energierekening maakt alleen duidelijk dat we knettergek zijn

Er zijn heel veel mensen die niet eens weten hoeveel gas en stroom ze per jaar gebruiken omdat ze alleen het termijnbedrag zien. Maar zelfs de ware energiefreaks en de groenste klimaatgekkies, types die een twijfelaar omtrent de aanschaf van PV panelen of warmtepomp over de streep zouden willen trekken, komen er niet meer uit. 

Coöperaties willen voorrang voor lokale energie

Coöperatieve energieleveranciers willen dat de energiemarkt kiest voor robuuste, slimme en lokale maatregelen. Energiecoöperaties gaan daarin  direct leveren aan lokale afnemers tegen een faire en voorspelbare prijs. Zo worden gebruikers langdurig beschermd tegen grillige stroomprijzen.

Nog steeds te vaak problemen met slimme meter

Er was al veel weerstand tegen de slimme meter. Vooral onder bezitters van zonnepanelen, voor wie de oude Ferrarismeter een veel praktischer instrument is om hun zelf opgewekte stroom af te trekken van hun verbruik. Nu ontstaan er problemen tijdens de energiecrisis.

Salderen afschaffen is en blijft een onzinnig plan

De regering is bang dat er te veel zonnepanelen komen en dat daarmee de kosten voor het salderen uit de hand gaan lopen. Ook zouden bezitters van zonnepanelen te veel voordelen krijgen. Daarom wil ze het salderen afschaffen. Maar dat is en blijft een gedachtenkronkel. Han Blok legt het uit.