Het laatste nieuws
- Help de egel, maak je tuin egelvriendelijk14 juli 2025 - 10:08
- Europees Octrooibureau kent patent toe op watermeloen, tegen de wet in12 juli 2025 - 09:23
- Minder fossiel en meer natuur: help de boer naar boerenlandbouw11 juli 2025 - 09:18
- Wat opwarming met ons en met de planeet doet: Frontiers rapport10 juli 2025 - 09:21
- Eredoctoraat Open Universiteit voor klimaatexpert Tim van Hattum8 juli 2025 - 10:26
Nu in Inzicht
- Hoe de agro-lobby gezonde landbouw de grond in boort23 juni 2025 - 11:10
- Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
- Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
- De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
- Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38
Waterkracht anders: als opslag voor energie
/in Nieuws/door redactieIn Forbach, in het Zwarte Woud in Duitsland, wordt hard gewerkt aan zo’n moderne vorm van een pompopslagcentrale. Het idee is simpel maar slim: als er veel zonne- of windenergie beschikbaar is, wordt water omhoog gepompt naar een hoog gelegen bekken. Op momenten dat er weinig stroom is – bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens windstilte – stroomt het water weer naar beneden en drijft het turbines aan die elektriciteit opwekken.
Nieuwe deal voor minder gedoe rond schone energie in de stad
/in Nieuws/door redactieDe opwek van groene energie in Europa kan flink versnellen dankzij een nieuwe deal die lokale bezwaren tegen windmolens, zonnepanelen en stroomnetwerken moet verminderen. Door de deal kan de bouw van nieuwe wind- en zonneparken, en hun aansluiting op het stroomnet, veel sneller verlopen. Dat komt doordat er nu duidelijke afspraken zijn gemaakt over wat een eerlijke manier van bouwen is – tussen projectontwikkelaars, gemeenten, buurtbewoners en andere betrokkenen.
Nieuwe kerncentrales opnieuw onzeker, bouwer trekt zich terug
/in Nieuws/door redactieVan de drie beoogde bouwers voor nieuwe Nederlandse kerncentrales heeft een belangrijke partij zich teruggetrokken, het Koreaanse KNHP. Daarmee is de komst van nieuwe kerncentrales weer minder zeker geworden.
Opslag is alles, maar welke batterij heeft de toekomst?
/in Nieuws/door redactieBatterijen zijn het nieuwe goud van de energietransitie. Zonder batterijen kunnen we de stroom van zonnepanelen en windmolens niet optimaal inzetten en komen elektrische auto’s niet ver. De cruciale vraag is nu welke batterij heeft de toekomst? Is er een oplossing voor alles, of heeft elke toepassing zijn eigen winnaar?
Meer klimaatmoeheid en minder bereidheid om te investeren
/in Nieuws/door redactieDe bezorgdheid over klimaatverandering onder Nederlanders neemt verder af. Ook de bereidheid om te investeren in duurzame oplossingen daalt. De urgentie die men voelt om energiebesparende maatregelen te nemen, bevindt zich zelfs op het laagste niveau sinds 2021.
Wat als AI het eigen energieprobleem kan oplossen?
/in Nieuws/door redactieAI-expert Aaron Mirck hoopt dat een AI-taks gebruikers bewuster maakt van de klimaatimpact van AI. Maar wat gebeurt er als je kunstmatige intelligentie juist inzet om het klimaatprobleem op te lossen? Over twee manieren om naar het probleem te kijken.
Terugleverkosten zonnepanelen 10% duurder
/in Nieuws/door redactieHuishoudens met zonnepanelen die een nieuw energiecontract afsluiten moeten ca. 10% meer betalen voor het terugleveren van stroom aan het net dan afgelopen maand.
Europese batterijdroom spat uiteen: Northvolt is definitief failliet
/in Nieuws/door redactieNorthvolt, de Zweedse startup voor voertuigbatterijen, heeft in Zweden faillissement aangevraagd. Dit betekent het einde van een bedrijf dat ooit werd beschouwd als Europa’s grootste hoop om de dominante Chinese batterij-industrie uit te dagen.
Lokale energie wordt te weinig benut
/in Nieuws/door redactieDe 702 lokale energiecollectieven in Nederland leveren inmiddels stroom voor een half miljoen huishoudens. Deze bewonersbeweging kampt echter met vertraging waardoor de potentie niet volledig wordt benut, zo blijkt uit de tiende Lokale Energie Monitor van Klimaatstichting HIER.
Uitbreiding elektriciteitsnet houdt stijgende stroomvraag niet bij
/in Nieuws/door redactieElektriciteitsnetten uitbreiden en moderniseren wordt steeds moeilijker, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. En steeds meer door toenemende problemen in de toeleveringsketen, aldus een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). De levertijden en kosten voor essentiële componenten—zoals transformatoren en kabels—zijn sinds 2021 bijna verdubbeld, wat grote uitdagingen oplevert voor netontwikkelaars. Nederland kent al langer problemen met netcongestie die maar moeilijk kan worden opgelost. De ketenproblemen komen daar nog eens bovenop, terwijl de olifant in het energienet nog steeds niet wordt benoemd.
Tegenwind voor offshore windindustrie
/in Nieuws/door redactieNederland dreigt zijn concurrentiekracht in offshore wind te verliezen doordat bedrijven in de toeleveringsketen tegen financierings- en innovatieknelpunten aanlopen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek. Opschaling en innovatie van de toeleveringsketen zijn cruciaal om onze concurrentiekracht te behouden en de klimaatdoelstellingen te halen.
Onzekerheid over subsidie dreigt zonne-energie af te remmen
/in Nieuws/door redactieDe toekomst van grootschalige zonne-energieprojecten in Nederland staat onder druk door onduidelijkheid over de subsidie voor duurzame energie (SDE++). Holland Solar en NedZero waarschuwen dat zonder duidelijke afspraken en voldoende budget nieuwe zonne- en windenergieprojecten dreigen stil te vallen.
Witte waterstof uit de natuur, een doorbraak voor schone energie?
/in Nieuws/door redactieDe natuur maakt zelf waterstof aan via geologische en biochemische processen, en deze witte waterstof is lange tijd over het hoofd gezien als potentiële energiebron. Recent onderzoek biedt echter nieuw perspectief.
H-Hope: hoe verborgen waterkracht een grote energiebron kan zijn
/in Nieuws/door redactieIn veel watersystemen vinden drukverschillen plaats, die ook kunnen oscilleren. Het H-Hope project onderzoekt nu hoe daar energie uit gewonnen kan worden en het boekt vooruitgang.
Zonne-energie sector biedt nog steeds groeikansen
/in Nieuws/door redactieNa een lastig 2024 blijft de toekomst van de Nederlandse zonne-energiesector positief. Ondanks een daling in het aantal installaties in de residentiële markt, zijn er nog genoeg groeikansen en spelen technologische innovaties een steeds grotere rol.