Nieuwsoverzicht energie

Salderen afschaffen is en blijft een onzinnig plan

De regering is bang dat er te veel zonnepanelen komen en dat daarmee de kosten voor het salderen uit de hand gaan lopen. Ook zouden bezitters van zonnepanelen te veel voordelen krijgen. Daarom wil ze het salderen afschaffen. Maar dat is en blijft een gedachtenkronkel. Han Blok legt het uit.

Warm met waterstof via het gasnet

In Lochem worden twaalf woningen verwarmd met waterstof via het bestaande aardgasnet. Bij deze pilot laten de bewoners van monumentale panden onderzoeken of waterstof een goed alternatief is voor aardgas voor het verwarmen van woningen. 

Warmetruiendag: energieverbruik kan 80% omlaag

Veel mensen hebben deze winter elke dag Warmetruiendag. Energiebesparing staat, vanwege de energie- én klimaatcrisis, met stip op 1. De vraag nu is: hoe snel schalen we onze huidige klimaatambitie van 15% energiebesparing op naar de ruim 80% die mogelijk én nodig is om voor iedereen een prettig leven te organiseren?

Een sprong in de tijd

De waterstoftechnologie is weliswaar booming, maar voorlopig vooral een eldorado voor slimme ingenieurs die graag aan een betere toekomst werken en daarbij de enorme technische uitdagingen niet schuwen. Ze nemen een aanloop voor een sprong in de toekomst en voelen de hete adem van de klimaatverandering in hun nek.