Nieuwsoverzicht energie

Groene waterstof uit biowaste

In de haven van Amsterdam wordt sinds kort pure waterstof geproduceerd uit biowaste. Dat is wereldwijd voor het eerst. De installatie leverde al sinds begin 2022 groene stroom en warmte aan een lokaal warmtenet.

Kernenergie is en blijft niet nodig

Kernenergie is opeens een twistpunt. Timmermans verdedigt als enige dat het niet zinvol is, omdat Nederland te klein en te dicht bevolkt is, omdat het te duur zal worden en te lang duurt voordat het gerealiseerd kan worden.

Zo maken kippenveren waterstof duurzamer

Kippenveren blijken een prima grondstof voor hoogwaardige membranen in brandstofcellen, hebben Zwitserse onderzoekers ontdekt. Dat spaart miljoenen tonnen afval uit, en het maakt de productie van waterstof milieuvriendelijker.

12 nieuwe ideeën om het elektriciteitsnet te versterken

Het elektriciteitsnet kan de transitie naar een duurzame samenleving lastig bijhouden. Ook zorgt de toenemende elektrificatie voor veel hogere (piek)belasting van het elektriciteitsnet. Zijn er nieuwe of onderbelichte ideeën waarmee bestaande of nieuwe capaciteit van het elektriciteitsnet beter benut zou kunnen worden?

Cement kan grote hoeveelheden energie opslaan

Vergeet de thuisbatterij: de fundering van je woning is even geschikt om energie op te slaan. MIT-ingenieurs hebben een supercondensator gemaakt van overvloedig aanwezige materialen als cement, roet en water. Een opsteker voor de energietransitie.