• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Oekraïne verkoopt massaal landbouwgrond aan multinationals

31 juli 2014|doorredactie|ineconomie, landbouw, milieu

oekraineTerwijl de ogen van de wereld op de onrust in Oost-Oekraïne gericht zijn, is president Poroshenko druk bezig met economische hervormingen. Zo ziet hij heil in grootschalige landbouw door multinationals om de economie aan te zwengelen. Maar volgens critici leveren die investeringen weinig op voor de lokale bevolking.

Poroshenko sloot onlangs enkele overeenkomsten met de Wereldbank (WB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die het investeringsklimaat in het land aantrekkelijker moeten maken. Het is een van de stappen die de president onderneemt om de Oekraïense economie een nieuw gezicht te geven.

Vooral de landbouwsector is ingrijpend aan het veranderen. De voorbije tien jaar breidden buitenlandse investeerders en commerciële landbouwbedrijven hun eigendommen en invloed in het land gestaag uit. Ze zijn geïnteresseerd in de enorme oppervlakte vruchtbaar land in Oekraïne, maar zagen de bureaucratie, de corruptie en de erfenis van het communisme (dat landverkoop verbiedt) lange tijd als grote hindernissen.

Landbouw is vandaag goed voor 10 procent van het bruto nationaal product van Oekraïne. De export steeg, volgens cijfers van het Centre for Eastern Studies, van 3,2 miljard euro in 2005 tot 13,3 miljard euro in 2012.

meewind 23 02

Volgens een rapport van het Amerikaanse Oakland Institute (OI), dat deze week verscheen, is sinds 2002 meer dan 1,6 miljoen hectare grond aan multinationals verkocht, waaronder "meer dan 405.000 hectare aan een Luxemburgs bedrijf, 444.800 hectare aan investeerders uit Cyprus, 120.000 hectare aan een Frans bedrijf en 250.000 aan een Russisch."

Ook China verkreeg onder het vorige Oekraïense regime een lap grond zo groot als België, maar die deal wordt door de huidige regering betwist.

Michael Cox, directeur van de investeringsbank Piper Jaffray, verwees al naar Oekraïne als "de meest beloftevolle groeimarkt voor landbouwgigant Deere en zaadproducenten Monsanto en DuPont." Een uitspraak die onderzoekers en ngo's heeft gealarmeerd.

Structurele aanpassingsprogramma's

"De internationale financiële instellingen leggen structurele aanpassingsprogramma's op aan Oekraïne", zegt Anuradha Mital, directeur van OI. Zoals onze ervaring in ontwikkelingslanden leert, zullen die ongetwijfeld leiden tot drastische bezuinigingen voor de bevolking en de armoede doen toenemen.

Ook de vakbondskoepel International Trade Union Confederation (ITUC) is niet blij met het beleid van de internationale financiële instellingen. De organisatie heeft vooral kritiek op het initiatief Benchmarking the Business of Agriculture (BBA) van de Wereldbank, een proefproject rond investeringen in landbouw in tien landen, waaronder Oekraïne.

Volgens ITUC, die 176 miljoen leden vertegenwoordigt uit 161 landen, zorgt BBA er vooral voor dat multinationals minder belastingen moeten betalen en dat de arbeidsstandaarden in ontwikkelingslanden verlaagd worden om buitenlandse investeringen aan te trekken.

Eén van de auteurs van het OI-rapport, Frédéric Mousseau, onderschrijft dat. Hij zegt dat initiatieven zoals BBA vooral bestaan om de deuren van Oekraïne open te wrikken voor buitenlands kapitaal. Tot nu toe waren die gesloten door de socialistische traditie.

"Deze hervormingen zien er goed uit op papier, maar wanneer je goed kijkt, zie je dat ze gemaakt zijn om multinationals te bevoordelen ten opzichte van werknemers en kleine boeren", zegt Mousseau.

De Wereldbank zelf zegt dat BBA vooral zal dienen als een mechanisme om de landbouwopbrengst van het land te verbeteren en de economie te moderniseren.

Strijd tussen VS en Rusland

"Dit beleid moet in de context gezien worden van de strijd tussen de VS en Rusland over Oekraïne, zegt Joel Kovel, een Amerikaanse academicus en auteur van meer dan twintig boeken over internationale politiek. "Geostrategische politiek en een neoliberaal beleid passen samen binnen een groter plan, waarbij Amerika dominantie wil over het meest oostelijke stuk van Europa, en zo haar beleid voortzet om Rusland te omsingelen."

Oekraïne is vandaag 's werelds derde katoenproducent en de vijfde grootste tarweproducent. Vorig jaar voerde Oekraïne meer dan 30 miljoen ton graan uit. Volgens het Amerikaanse departement van Landbouw is Oekraïne goed op weg om de tweede graanexporteur in de wereld te worden, na de VS.
Bron: IPS, Kanya D'Almeida

Lees ook:

De grote graanroof in Oekraine

Chinezen kopen 5% landbouwgrond van Oekraine

8 antwoorden
  1. Jan zegt:
    31 augustus 2014 op 10:55

    @Tjara.. Want op het moment mag Rusland dan wel geen geld hebben al die stukken zelf op te kopen.

    Als uw redenering klopt dat hij geen westerse inmenging duldt snap ik niet waarom hij geld nodig heft om die stukken te kopen…… hij steelt ze gewoon, zoals imperialistisch Rusland gewoon is te doen.
    De waarde van mensen telt niet, tenzij als politiek ongewenst bodybagmateriaal.

  2. Hans Verbeek zegt:
    10 augustus 2014 op 18:41

    Grootschalige, industriële landbouw met kunstmest, bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde gewassen zijn geen duurzame oplossing.
    De VN bracht vorig jaar een rapport (Wake up before it’s too late) uit waarin wordt aangedrongen om terug te keren naar kleinschalige landbouw, door de lokale bevolking.
    http://unctad.org/en/PublicationsLibrary/ditcted2012d3_en.pdf

  3. Tjara zegt:
    8 augustus 2014 op 08:14

    juist Harry…hoe, want Poetin gaat dit spel heel slim spelen…. Hij laat Westerse landen de investeringen eerst doen, scheelt hem weer…Want op het moment mag Rusland dan wel geen geld hebben al die stukken zelf op te kopen…Als houder van enorme voorraden energie weet hij dat hij de macht al aardig in handen heeft op weg naar een nieuw ‘oud’ Russich Blok wat lonkt naar China. Hij zal geen inmenging dulden van Westerse landen aan ‘zijn’ grenzen… En zowel China als Rusland zijn geen liberale staten en spuugzat van Westerse suprematie.
    Wie meer wil weten over dit onderwerp en geopolitieke zaken…die onlosmakelijk verbonden zijn met dit soort “landjepik” en het gebruik ervan…lees het logisch geformuleerde recente stuk/observatie van Roubini.

  4. Harry van Trotsenburg zegt:
    4 augustus 2014 op 08:00

    Hoe brengen we dit geopolitieke spel tot stilstand? ….

  5. klaas zegt:
    3 augustus 2014 op 09:25

    @Bert Buizer,
    – Ook biologische landbouw kan grootschalig en geeft vaak een lagere opbrengst.
    – Biodiversiteit vermindert door grootschaligheid, het verband met GOO-gewassen ontbreekt.

  6. Peter P zegt:
    2 augustus 2014 op 12:15

    Grote uitverkoop is begonnen.

  7. Bertus Buizer zegt:
    1 augustus 2014 op 14:31

    Geeft biologische landbouw in plaats van GGO-gewassen niet veel meer voordeel aan werknemers en kleine boeren en aan de bevolking als geheel? Met de goede grond daar in Oekraïne kun je biologisch tot hoge opbrengsten komen. En je houdt de grond ook mooi en de biodiversiteit beter in stand voor de komende generaties. Iets wat wij Europa en de VS de afgelopen tientallen jaren grotendeels verzuimd hebben helaas. Het verbaast me van de Wereldbank en FAO hoe zij hier in staan wat Oekraïne betreft. Laat men hier alsjeblieft van terugkomen!!!

  8. Bertus Buizer zegt:
    1 augustus 2014 op 12:50

    Landbouwgrond is mij dunkt geen chocola. Word hier niet vrolijk van!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • wilde bij Pesticiden veranderen gedrag van bijen meer bij warmer weer25 maart 2023 - 10:50
  • duurzaamheidsverslag Duurzaamheidsverslag wordt gemeengoed bij bedrijven25 maart 2023 - 10:39
  • misleidende reclame shell TNO: beperk reclame voor klimaatbelastende producten22 maart 2023 - 14:58
  • echte ongemakkelijke waarheid ipcc Syntheserapport IPCC: laatste kans om klimaat te redden20 maart 2023 - 17:12
  • Elektrische bus van VDL Recht op bereikbaarheid voor elke Nederlander, vindt kabinet19 maart 2023 - 13:51

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Eerste producent van zonne-­energie voor VandebronOok Arabische landen kopen landbouwgronden op
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen