like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Oekraïne verkoopt massaal landbouwgrond aan multinationals

Van: op 31 juli 2014

oekraineTerwijl de ogen van de wereld op de onrust in Oost-Oekraïne gericht zijn, is president Poroshenko druk bezig met economische hervormingen. Zo ziet hij heil in grootschalige landbouw door multinationals om de economie aan te zwengelen. Maar volgens critici leveren die investeringen weinig op voor de lokale bevolking.

Poroshenko sloot onlangs enkele overeenkomsten met de Wereldbank (WB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die het investeringsklimaat in het land aantrekkelijker moeten maken. Het is een van de stappen die de president onderneemt om de Oekraïense economie een nieuw gezicht te geven.

Fairphone 3_Staring lady

Vooral de landbouwsector is ingrijpend aan het veranderen. De voorbije tien jaar breidden buitenlandse investeerders en commerciële landbouwbedrijven hun eigendommen en invloed in het land gestaag uit. Ze zijn geïnteresseerd in de enorme oppervlakte vruchtbaar land in Oekraïne, maar zagen de bureaucratie, de corruptie en de erfenis van het communisme (dat landverkoop verbiedt) lange tijd als grote hindernissen.

Landbouw is vandaag goed voor 10 procent van het bruto nationaal product van Oekraïne. De export steeg, volgens cijfers van het Centre for Eastern Studies, van 3,2 miljard euro in 2005 tot 13,3 miljard euro in 2012.

Volgens een rapport van het Amerikaanse Oakland Institute (OI), dat deze week verscheen, is sinds 2002 meer dan 1,6 miljoen hectare grond aan multinationals verkocht, waaronder "meer dan 405.000 hectare aan een Luxemburgs bedrijf, 444.800 hectare aan investeerders uit Cyprus, 120.000 hectare aan een Frans bedrijf en 250.000 aan een Russisch."

Ook China verkreeg onder het vorige Oekraïense regime een lap grond zo groot als België, maar die deal wordt door de huidige regering betwist.

Michael Cox, directeur van de investeringsbank Piper Jaffray, verwees al naar Oekraïne als "de meest beloftevolle groeimarkt voor landbouwgigant Deere en zaadproducenten Monsanto en DuPont." Een uitspraak die onderzoekers en ngo's heeft gealarmeerd.

Structurele aanpassingsprogramma's

"De internationale financiële instellingen leggen structurele aanpassingsprogramma's op aan Oekraïne", zegt Anuradha Mital, directeur van OI. "Zoals onze ervaring in ontwikkelingslanden leert, zullen die ongetwijfeld leiden tot drastische bezuinigingen voor de bevolking en de armoede doen toenemen."

Ook de vakbondskoepel International Trade Union Confederation (ITUC) is niet blij met het beleid van de internationale financiële instellingen. De organisatie heeft vooral kritiek op het initiatief Benchmarking the Business of Agriculture (BBA) van de Wereldbank, een proefproject rond investeringen in landbouw in tien landen, waaronder Oekraïne.

Volgens ITUC, die 176 miljoen leden vertegenwoordigt uit 161 landen, zorgt BBA er vooral voor dat multinationals minder belastingen moeten betalen en dat de arbeidsstandaarden in ontwikkelingslanden verlaagd worden om buitenlandse investeringen aan te trekken.

Eén van de auteurs van het OI-rapport, Frédéric Mousseau, onderschrijft dat. Hij zegt dat initiatieven zoals BBA vooral bestaan om de deuren van Oekraïne open te wrikken voor buitenlands kapitaal. Tot nu toe waren die gesloten door de socialistische traditie.

"Deze hervormingen zien er goed uit op papier, maar wanneer je goed kijkt, zie je dat ze gemaakt zijn om multinationals te bevoordelen ten opzichte van werknemers en kleine boeren", zegt Mousseau.

De Wereldbank zelf zegt dat BBA vooral zal dienen als een mechanisme om de landbouwopbrengst van het land te verbeteren en de economie te moderniseren.

Strijd tussen VS en Rusland

"Dit beleid moet in de context gezien worden van de strijd tussen de VS en Rusland over Oekraïne, zegt Joel Kovel, een Amerikaanse academicus en auteur van meer dan twintig boeken over internationale politiek. "Geostrategische politiek en een neoliberaal beleid passen samen binnen een groter plan, waarbij Amerika dominantie wil over het meest oostelijke stuk van Europa, en zo haar beleid voortzet om Rusland te omsingelen."

Oekraïne is vandaag 's werelds derde katoenproducent en de vijfde grootste tarweproducent. Vorig jaar voerde Oekraïne meer dan 30 miljoen ton graan uit. Volgens het Amerikaanse departement van Landbouw is Oekraïne goed op weg om de tweede graanexporteur in de wereld te worden, na de VS.
Bron: IPS, Kanya D'Almeida

Lees ook:

De grote graanroof in Oekraine

Chinezen kopen 5% landbouwgrond van Oekraine

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Jan schreef:

  @Tjara.. Want op het moment mag Rusland dan wel geen geld hebben al die stukken zelf op te kopen.

  Als uw redenering klopt dat hij geen westerse inmenging duldt snap ik niet waarom hij geld nodig heft om die stukken te kopen…… hij steelt ze gewoon, zoals imperialistisch Rusland gewoon is te doen.
  De waarde van mensen telt niet, tenzij als politiek ongewenst bodybagmateriaal.

 2. Hans Verbeek schreef:

  Grootschalige, industriële landbouw met kunstmest, bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde gewassen zijn geen duurzame oplossing.
  De VN bracht vorig jaar een rapport (Wake up before it’s too late) uit waarin wordt aangedrongen om terug te keren naar kleinschalige landbouw, door de lokale bevolking.
  http://unctad.org/en/PublicationsLibrary/ditcted2012d3_en.pdf

 3. Tjara schreef:

  juist Harry…hoe, want Poetin gaat dit spel heel slim spelen…. Hij laat Westerse landen de investeringen eerst doen, scheelt hem weer…Want op het moment mag Rusland dan wel geen geld hebben al die stukken zelf op te kopen…Als houder van enorme voorraden energie weet hij dat hij de macht al aardig in handen heeft op weg naar een nieuw ‘oud’ Russich Blok wat lonkt naar China. Hij zal geen inmenging dulden van Westerse landen aan ‘zijn’ grenzen… En zowel China als Rusland zijn geen liberale staten en spuugzat van Westerse suprematie.
  Wie meer wil weten over dit onderwerp en geopolitieke zaken…die onlosmakelijk verbonden zijn met dit soort “landjepik” en het gebruik ervan…lees het logisch geformuleerde recente stuk/observatie van Roubini.

 4. Harry van Trotsenburg schreef:

  Hoe brengen we dit geopolitieke spel tot stilstand? ….

 5. klaas schreef:

  @Bert Buizer,
  – Ook biologische landbouw kan grootschalig en geeft vaak een lagere opbrengst.
  – Biodiversiteit vermindert door grootschaligheid, het verband met GOO-gewassen ontbreekt.

 6. Peter P schreef:

  Grote uitverkoop is begonnen.

 7. Bertus Buizer schreef:

  Geeft biologische landbouw in plaats van GGO-gewassen niet veel meer voordeel aan werknemers en kleine boeren en aan de bevolking als geheel? Met de goede grond daar in Oekraïne kun je biologisch tot hoge opbrengsten komen. En je houdt de grond ook mooi en de biodiversiteit beter in stand voor de komende generaties. Iets wat wij Europa en de VS de afgelopen tientallen jaren grotendeels verzuimd hebben helaas. Het verbaast me van de Wereldbank en FAO hoe zij hier in staan wat Oekraïne betreft. Laat men hier alsjeblieft van terugkomen!!!

 8. Bertus Buizer schreef:

  Landbouwgrond is mij dunkt geen chocola. Word hier niet vrolijk van!