like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Eerste producent van zonne-­energie voor Vandebron

Van: op 31 juli 2014

zon vandebronMet acht producenten begon het avontuur van Vandebron zo’n 100 dagen geleden, op 17 april 2014. Later kwamen daar twee producenten van windenergie bij, en nu is het dan eindelijk tijd voor de eerste producent van zonne­energie.

Het gaat om Zonnepark Azewijn, gelegen in de gemeente Montferland, Gelderland. Door een samenwerking tussen afval­ en energienutsbedrijf HVC zijn de daken van het pluimveebedrijf van Theo Weijers bedekt met 1080 panelen.

Fairphone 3_Staring lady

In 2005 nam Theo Weijers (links op de foto) het bedrijf van zijn vader over, dat al in 1960 gestart was met het houden van koeien en kippen. De koeien verkocht Theo, al kocht hij een paar jaar geleden weer vijfendertig melkkoeien.

Kippen heeft het bedrijf ook nog steeds. Een paar keer per jaar worden kuikens in achttien weken tijd volgroeid tot scharrelende legkippen. Alles op verantwoorde wijze, met energiezuinige voorzieningen.

HVC is een maatschappelijk nutsbedrijf uit Noord­Holland dat grondstoffen inzamelt en recyclet, en zelf energie produceert.

In 2011 leerde Theo HVC kennen en daarmee ook Etienne Broersma (rechts op de foto). Er waren plannen voor het opwekken van zonne­energie op de daken van Theo’s bedrijf. De motivatie was dat een dak vol panelen er mooi uit ziet en het een positieve uitstraling geeft aan de omgeving. Daarnaast is het uiteraard goed voor het milieu, door de uitstoot van CO2 te verminderen.

Door de samenwerking tussen HVC en Theo was er risicospreiding, omdat het om een forse investering gaat. Beide partijen investeerden in de helft van de panelen.

De panelen van HVC zijn goed voor 30 huishoudens en leveren de energie die nu via Vandebron verkocht wordt. In de toekomst wil HVC verder investeren in duurzame energie, terwijl Theo zijn eigen verbruik nog verder wil verlagen. De samenwerking tussen Theo en HVC is een mooi voorbeeld hoe we samen aan een duurzamer Nederland kunnen werken.

Wil jij ook zonne-energie rechtstreeks van een boer? Kijk dan hier verder.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws