FIT voor de toekomst: duurzame ondernemer, duurzame zzp’er, is de titel van het nieuwe boek van Otto Willemsen en Lilian Boonstra. De presentatie er van werd ingeleid en uitgeleid door twee interessante sprekers. Het boek wil informeren en inspireren op welke manier ondernemer en zzp-er samen duurzaam aan de slag kunnen gaan.
Afnemende baangarantie
Prof.dr. Leo Witvliet van Business Universiteit Nyenrode sprak in zijn inleiding over baangarantie, werkgarantie en inkomensgarantie: 30 procent van de zzp’ers blijkt niet in staat om voor zichzelf baangarantie of werkgarantie te organiseren. Slechts 20 procent van de zzp’ers is ondernemer en bedruipt zichzelf goed. De baangarantie in het algemeen zal alleen nog maar afnemen (Bron: ZZP-vloot). “Het communistische model werkte niet, het neoliberale model van ieder voor zich toont zich ook niet toereikend om een maatschappij te organiseren die fair is”, aldus Witvliet. Dit vraagt om niet-uniforme keuzes en andere instrumenten.
Geen fossiele brandstof meer in 2030
Maurits Groen, no. 1 duurzaamheid, sprak over de klimaatconferentie in Parijs. Alle landen zij 2015 overeengekomen dat in 2030 geen fossiele brandstof meer wordt gebruikt! Zouden we dat niet doen, dan zouden we streven van 3 graden temperatuurstijging niet halen, met rampzalige gevolgen.
Het hoopvolle is dat er wereldwijd commitment is voor de strategie en uitvoering voor het behalen van deze doelstellingen. Investeerders richten zich nu op alternatieve energiebronnen, met als gevolg dat binnen een korte tijd alle kolenmijnen in Amerika al failliet zijn. Volgens Groen zijn er voldoende kennis en middelen voorhanden om inventief te zijn. Het vraagt om de keuze op individueel en maatschappelijk niveau om hiermee aan de slag te gaan.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Inhoud van het boek
Succesvolle duurzame bedrijven die vooroplopen, maken strategisch en structureel gebruik van experts in de flexibele schil, zo blijkt uit het onderzoek dat Otto Willemsen en Lilian Boonstra bij toonaangevende duurzame bedrijven hebben uitgevoerd. Duurzame ZZP’ers hebben expertise die de ondernemers zelf niet in huis hebben. Ondernemers zijn bereid deze ZZP’ers goed te betalen en een langdurige relatie met hen aan te gaan.
Het eerste deel over de duurzame ondernemer gaat in op de vragen:
- wat is duurzaamheid?
- wat doen duurzame bedrijven?
- hoe zetten ze ZZP’ers structureel en strategisch in om wendbaar te zijn?
- een paar cases van succesvolle duurzame bedrijven
Het tweede deel over de duurzame ZZP’er gaat in op de vragen:
- Wie zijn de zzp’ers en welke uitdagingen voor de toekomst zijn er voor hen?
- Interviews met 11 duurzame ZZP’ers, die op diverse vakgebieden werkzaam zijn in bedrijfsleven, zorg, onderwijs en overheid
- Hoe word je een duurzame ZZP’er, wat is er nodig voor een levenlang leren?
Wat willen de auteurs met het boek bereiken?
- Dat ondernemers de kansen zien van het strategisch samenwerken met zzp’ers in de flexibele schil, om innovatie, duurzaamheid en wendbaarheid te realiseren.
- Dat zzp’ers kiezen voor vakmanschap, actief deelnemen in netwerken en dat zij duurzaam samenwerken.
- Dat de overheid in haar beleid fair is voor zzp’ers, zich sterk maakt voor inkomensgarantie en werkgarantie voor zzp’ers die het in hun eentje niet voor elkaar krijgen.
- Dat de opleiders hun studenten voorbereiden op een realiteit zonder baangarantie en met snel verouderende kennis: ze toerusten om zelfstandig aan de slag te gaan en leren hoe een leven lang te leren.
- Dat de zzp’ers een leven lang kunnen blijven leren en het aanbod van opleiders hierop is toegesneden, met inzet van virtueel werkplekleren.