like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Amerikaanse imkers verliezen helft van hun bijen

Van: op 12 mei 2016

imker bijenOnderzoek in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Landbouw toont aan dat 44 procent van de bijen het afgelopen jaar is gesneuveld. Dat dit patroon zich voor de tweede keer herhaalt vinden experts “ronduit alarmerend”.

Amerikaanse imkers hebben tussen april 2015 en april 2016 iets meer dan 44 procent van hun bijen verloren. Zowel de verliezen tijdens de winter als die tijdens de zomer namen toe ten opzichte van het jaar daarvoor. Het is nu al het tweede jaar op rij dat de verliezen tijdens de zomer de concurrentie kunnen aangaan met die van de winter.

Het onderzoek naar de status van de bij wordt in de Verenigde Staten jaarlijks gedaan bij zowel commerciële als kleinschalige bijenhouders. Bedoeling is om de gezondheid en de overlevingscijfers van de Amerikaanse bijenkolonies in kaart te brengen.

"Het is het tweede jaar op rij dat we hoge verliezen optekenen tijdens de zomer en dat is voldoende reden tot bezorgdheid", zegt Dennis Van Engelsdorp van de Universiteit van Maryland en projectleider van het Bee Informed Partnership, een van de drijvende krachten achter het jaarlijkse onderzoek.

"Bepaalde verliezen tijdens de winter zijn te verwachten en ook normaal. Het feit dat er ook tijdens de zomer zoveel bijen sneuvelen, een moment waarop ze normalerwijze op hun best zouden moeten zijn, is ronduit alarmerend."

 

Varroamijt en pesticiden

De imkers die meewerkten aan het onderzoek geven aan dat ze samen 44,1 procent van hun bijen hebben verloren tijdens het voorbije jaar. Dit betekent een toename van 3,5 procent ten opzichte van het onderzochte jaar 2014-2015, toen 40,6 procent van de bijen in de VS omkwamen.

De verliezen tijdens de winterperiode stegen van 22,3 procent naar 28,1 procent voor de afgelopen winter. De voorbije zomer kwamen eveneens 28,1 procent van de bijen om. Tijdens de zomer van 2014 was dat nog 25,3 procent.

De onderzoekers wijzen naar de varroamijt, een uitwendige parasiet die zich enkel kan voortplanten op de honingbij, als belangrijkste oorzaak voor de aanzienlijke verliezen. Daarnaast wijzen ze nog twee andere oorzaken aan: het gebruik van pesticiden en het tekort aan voedsel voor bijen, een gevolg van de veranderende manieren waarop landbouwgrond wordt gebruikt.

De geschatte totale economische waarde van de diensten van de honingbij, de bestuiving van talrijke gewassen, wordt geschat op 10 tot 15 miljard dollar per jaar.

Lees meer op Marketbusinessnews.com

 

Lees meer over: , , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Piet schreef:

  Bijziende; Het gaat inmiddels wel om de gemuteerde vorm van varroa jacobsonii, varroa destructor, een veel invasievere en aggresievere mutant, die ook steeds resistenter wordt voor tal van bestrijdingsmiddelen. In de USA gaan de vrachtwagens vol bestuivingsbijen van Oost-Amerika naar West-Amerika en worden dan niet terug gebracht maar na gedane arbeid om zeep geholpen. Het is economischer om in het voorjaar nieuwe Aziatische koninginnen met kleine Staten te kopen, dan zelf voor hygiënische overwinteringskasten te zorgen, de bijen te voeden enz.

 2. Piet schreef:

  Het ware verhaal achter de bijenvolkensterfte is voor vele imkers schokkend: http://www.euleev.nl/tekstbijdrage/website/603-neonicotinoide-apokalypse-in-de-bijenkorf

 3. Madelon schreef:

  Neem deze ivm tikfout :

  Alles wat de VS treft, treft Europa tien jaar later…….. Imkers denken altijd nog maar dat ze het goede doen, maar als je filmpjes ziet over het gemanipuleer met bijen, tot en met handmatig insemineren (!!!) terwijl ze in een glazen buisje zijn gestopt, het is misselijkmakend.

  Stoppen met de georganiseerde honingroof, lijkt me, en honingbijen en wilde bijen de komende tien jaar eens met rust laten. Zou het een idee zijn, eens af te wachten en te kijken wat er dan gebeurt?

 4. Piet schreef:

  Imker 14 mei: De varroa destructor bestrijden is niet of nauwelijks mogelijk als de wachters bij de kastingang besmette bijen doorlaten.
  Bijziende 13 mei: Ik denk dat jij opgetogen zult zijn over de bijen uilenspiegel die je via mijn reactie op 16 mei gratis kunt downloaden.

 5. Piet schreef:

  Vreemd dat in de samenvatting van dit onderzoek opnieuw pesticiden genoemd worden als medeoorzaak van bijenvolkensterfte? Eerder verklaarde Dennis van Engelsdorp dat neonicotinoïden niet de oorzaak van CCD kunnen zijn. Wat dan wel? De vector is ongetwijfeld de faunavervalsing; voor beroepsbestuivers, die het dus niet om de honing gaat, is het veel economischer om in het voorjaar nieuwe spotgoedkope Aziatische koninginnen met kleine staat te kopen en even nieuwe volken op te zetten dan de bijen terug naar huis te brengen en ze door de winter te helpen. De geïmporteerde bijen waren ook nog eens minder steeklustig en neigden ook nog eens veel minder tot zwermen. Helaas bleken ze ook veel te aardig voor de, inmiddels uit varroa jacobsonii gemuteerde, mijt varroa destructor. Deze bijenbloedzuigende mijten – naar menselijke verhoudingen omgerekend zo groot als een konijn- verzwakten de bijen dusdanig dat ze extra bevattelijk werden voor een scala aan virussen; Deformed Wing Virus,. APLV, TRSV, VDV-1 en Nosema De hele uitgebreide geschiedenis van de CCD lees je in de Uilenspiegel via euleev.nl http://www.euleev.nl/uilen-spiegel/alle-uilen-spiegel/542-de-uilenspiegel-1-2-2014 Je leest er ook hoe er ook hoe neonicotinoïden dus onterecht in het beklaagdenbankje zijn gezet door de Franse Groenen, en het vuile politieke spel wat er over de rug van de bijen gespeeld werd c.q. word!

 6. imker schreef:

  Als ik mijn buurman de paardebloemen zie bestrijden op het moment dat mijn bijen daar stuifmeel en nectar van verzamelen sta ik niet versteld dat de bijen het hier ook lastig hebben.
  De varroa mijt is iets dat de imker kan behandelen. Het knoeien van mensen met bestrijdingsmiddelen niet.

 7. Bijziende schreef:

  “De onderzoekers wijzen naar de varroamijt”

  Het heeft natuurlijk helemaal niets te maken met het feit dat ongeveer alle imkers uit de hele USA met de bijen per vrachtwagen naar de verschillende landbouwgewassen afreizen en terug. En ook niet met het feit dat er voorgevormde wasraten gebruikt worden die de bijen langer in de raat laten zitten (net zo lang tot die varroamijt mee ontwikkeld is). Als je ziet wat voor een bio-industrie de Amerikaanse imkerij geworden is, is het ook niet verwonderlijk dat die bijen super gestresst zijn en vatbaar voor alles wat een bij kan oplopen.