Ondanks de verzekering van Aziatische landen dat hun gebruik van het krachtige broeikasgas HFK-23 zo goed als gestopt is, blijkt het in recordconcentraties aanwezig in de atmosfeer. Dat melden Britse onderzoekers in Nature.
Wetenschappers maken zich zorgen omdat HFK-23 een bijzonder krachtig broeikasgas is: 1 ton van het goedje heeft in de atmosfeer hetzelfde opwarmende effect als 12.000 ton CO2. In 2015 kondigden India en China daarom plannen aan om de vervuiling aan banden te leggen. In 2017 verzekerden beiden landen, die te boek stonden als grootste uitstoters, dat ze de vervuiling zo goed als geëlimineerd hadden.
Recordconcentratie
Wetenschappers verwachtten dan ook dat de wereldwijde uitstoot van het gas met zo’n 90 procent zou dalen tussen 2015 en 2017. Maar onderzoek in Nature toont het omgekeerde aan: de concentratie haalde in 2018 een absolute recordhoogte.
“Toen we het nieuws vernamen van de enorme emissiereductie in India en China waren we enthousiast om de atmosferische data van dichtbij te bekijken”, zegt Matt Rigby, lid van het Advanced Global Atmospheric Gases Experiment (AGAGE) en een van de auteurs van de studie. “Dit krachtige broeikasgas neemt nu al decennia lang toe in de atmosfeer, en dat proces zou volledig gestopt moeten zijn in twee of drie jaar. Dat zou ook een grote overwinning geweest zijn voor het klimaat.”
Raadsel
Dat de concentratie integendeel is toegenomen, vormt een raadsel voor de wetenschappelijke wereld. Het heeft ook mogelijke implicaties voor het Montreal Protocol, het internationale verdrag dat ontworpen is om de stratosferische ozonlaag te beschermen.
In 2016 tekenden de deelnemende landen immers het Kigali Amendement met de bedoeling om na de uitstoot van CFK’s, die schadelijk waren voor de ozonlaag, ook de uitstoot van klimaatonvriendelijke HFK’s aan banden te leggen.
Werk aan de winkel
“Hoewel China en India nog niet gebonden zijn aan het Kigali Amendement, betekende hun aankondiging in principe dat ze er in lijn mee zijn. Maar nu ziet het ernaar uit dat er nog werk aan de winkel is”, zegt Kieran Stanley, hoofdauteur van de studie. “Uit onze studie blijkt dat China er waarschijnlijk niet in geslaagd is om de uitstoot te verminderen zoals werd gerapporteerd. Over India kunnen we geen uitspraken doen zonder nieuwe metingen.”
Mocht de uitstoot van HFK-23 wel gedaald zijn zoals was gerapporteerd, dan zou tussen 2015 en 2017 een klimaatuitstoot vergelijkbaar met die van Spanje zijn vermeden. “De magnitude van die uitstoot in CO2-equivalent toont hoe krachtig dit gas is”, zegt Rigby. “We hopen nu samen te kunnen werken met andere internationale groepen om de individuele emissies van India en China beter te kunnen inschatten op basis van regionale, eerder dan globale data en modellen.”