like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Opnieuw recordaantal overstappers van energieleverancier

Van: op 12 juni 2020

Meer dan één op de vijf huishoudens – ruim 1,7 miljoen van de 8 miljoen huishoudens - is tussen april 2019 en april 2020 overgestapt van energieleverancier. Dat is een nieuw record: nog nooit stapten zoveel consumenten in één jaar over. In de afgelopen drie jaar is meer dan de helft (53%) van de consumenten ten minste één keer overgestapt van energieleverancier of contract. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2020 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gepubliceerd.

De prijs van energie blijft veruit de belangrijkste reden voor de overstap (74%). De prijsverschillen tussen de verschillende energieproducten kunnen oplopen tot ruim 600 euro per jaar. Een consument die bijvoorbeeld in mei 2020 een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief afsluit – het zogenaamde slaperstarief – betaalt maximaal 1.959 euro per jaar aan energiekosten (elektriciteit en gas). Als hij zou overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar tegen een vast tarief, zou hij 1.299 euro kwijt zijn aan energiekosten.

Groene stroom steeds belangrijker voor overstap

De levering van groene stroom wordt een steeds belangrijkere reden om over te stappen (van 17% naar 21%). Uit een ander onderzoek van de ACM blijkt dat meer dan de helft van de huishoudens inmiddels groene stroom afneemt en dat energieleveranciers steeds meer groene stroom en aanvullende energiebesparingsdiensten aanbieden. De ACM houdt er toezicht op dat verklaringen van energieleveranciers dat hun stroom groen is, aan de wettelijke eisen voldoen. Dat draagt bij aan het vertrouwen in de energiemarkt en aan de energietransitie.

Overstap steeds vaker online

Steeds meer consumenten (57%) regelen hun overstap via de website van een energieleverancier of via een (prijs)vergelijkingswebsite. Steeds minder consumenten stappen over via de klantenservice van een energiebedrijf, via een verkoper aan de deur of via een collectieve actie.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!