like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Polen vernietigt Europa’s oudste bos, wie stopt ze?

Van: op 9 april 2016

forestpolandBiałowieża is "het mistige, broeierige bos dat opdoemde toen je als een kind de sprookjes van Grimm hoorde” aldus de poëtische, Amerikaanse ecoloog Alan Weisman. Deze unieke plek met torenhoge haagbeuken en schimmels ter grootte van borden ligt gewoon in Europa: 1500 vierkante kilometer bos op de grens van Polen en Wit-Rusland vormt het laatste overblijfsel van het laagland dat ons continent bedekte na de ijstijd. Het is de thuisbasis van 20.000 diersoorten, waaronder 12 carnivoren zoals lynxen en wolven, 120 soorten broedvogels zoals de drieteen-specht en zeldzame insecten en ongewervelde dieren die in de rest van Europa al een eeuw of langer niet meer voorkomen.

Het bos heeft de hoogste bomen van Europa en het grootste zoogdier: de bizon. Het is een nationale schat voor Polen en een internationale schat voor ons allemaal. Białowieża is ons verleden en onze toekomst, een natuurlijk laboratorium voor de studie van soorten en klimaat. Het woud geeft ons waardevolle inzichten in de manier waarop we onze omgeving hebben veranderd en hoe die steeds opnieuw verandert. Slechts een klein deel van het oerbos is een nationaal park (16%). Andere delen worden beschermd door de EU en als Unesco werelderfgoed.

Vraag Offerte aan

De aankondiging van de Poolse regering drastisch meer bomen te gaan kappen in dit beschermde, oude bos gaat ons daarom allemaal aan. Lokale gemeenschappen mochten tot nu toe 48.000 kubieke meter hout oogsten per jaar, maar de regering denkt erover ten minste 180.000 kubieke meter toe te staan. De nieuwe minister van milieu, Jan Szyszko, beweert dat het bos aan het "wegrotten" is, omdat de sparren dood gaan door de schorskever. Maar wetenschappers zeggen dat een dergelijke ingreep meer kwaad dan goed zal doen.

"Ongelukkig is geen goed woord - we zijn wanhopig", zegt Rafał Kowalczyk, directeur van het Zoogdieren Onderzoeksinstituut in Białowieża. "Als we toestaan dat dit een beheerd bos wordt, zullen de waarde en de biodiversiteit verloren gaan. Het zal honderden jaren duren voordat het bos een dergelijke verwoesting te boven komt. "

Kowalczyk legt uit dat de sparren met hun ondiepe wortels te lijden hebben van de drogere bodem en de klimaatverandering. De vernietiging door de kever is een natuurlijk proces met een veerkrachtiger bos als gevolg: in gebieden waar de sparren niet terugkeren, komen snel andere boomsoorten die het beter doen in deze omstandigheden, zoals haagbeuk en linde. Het is juist natuurlijk voor gezonde bossen om veel dood hout te hebben, goed voor talloze insecten en andere kleine diersoorten. In het commercieel geëxploiteerde deel van Białowieża zijn drieteen-spechten bijvoorbeeld vier keer zo zeldzaam.

Delen van het bos zijn uniek, omdat ze nog nooit zijn geveld, maar het bos is niet helemaal "oer". Het ondersteunt een inheemse bevolking die voor hun levensonderhoud afhankelijk is van toerisme, honing, paddenstoelen, jacht of hout. De plannen van de Poolse regering voor de vernietiging van een deel van het woud mengt culturele oorlog met een oneerlijk, selectief gebruik van de wetenschap.

De regering meent dat het erfgoed van de lokale bevolking die sinds eeuwen gebruik maakt van de rijkdom van het bos wordt geschaad door de internationale beschermingsorganisaties. Maar ook internationale wetenschappers, het Wereldnatuurfonds en Greenpeace Polen zijn tegen de houtkap, terwijl lokale wetenschappers en lokale goede doelen de grootste verdedigers van het bos zijn.

Er wordt gezegd dat de kever een handig alibi is voor de handel. Voordat Szyszko (leraar bosbouw) tot minister werd gekozen, sprak hij over het verspilde commerciële potentieel van ongekapt hout. Slechts 57% van de voorgestelde oogst bestaat uit zieke sparren: dit verrotte hout is waardeloos. Houthakkers willen juist de waardevolle, grote oude bomen. Één district heeft al het totaal aan bomen geveld waarvoor toestemming was tot 2021. De overheid gaat ermee akkoord dat de jaarlijkse opbrengst verhoogd wordt van 6.000 kubieke meter naar 53.000 kubieke meter. Andere districten zullen waarschijnlijk volgen.

De rijkdom van Białowieża ligt in de ongerepte status en omvang. Wetenschappers waarschuwen dat door het kappen van bomen langs de randen unieke soorten en kenmerken van dit complexe ecosysteem verloren gaan. Białowieża heeft juist behoefte aan méér bescherming, niet minder: het nationale park is 100 vierkante kilometer, maar het territorium van een lynx kan zich wel uitstrekken tot 300 vierkante km.

Het ongerepte karakter van Białowieża heeft een veel grotere economische waarde dan het eenmalig oogsten van een boom van 200 jaar oud. Kowalczyk stelt dat in de bosbouw weinig mensen werken en dat de winst ten goede komt aan de staat en niet aan de lokale gemeenschappen. Daarentegen werken 70 onderzoekers permanent in het bos, zijn er 100 stafleden van het nationale park en duizenden toeristen die naar Białowieża komen voor het rijke natuurschoon.

Białowieża vertegenwoordigt slechts 0,5% van de bossen van Polen, waarvan de meeste relatief onvruchtbare, commerciële plantages zijn. Waarom dan zo'n speciaal, kostbaar gebied vernietigen?

Vrijwel elke natuurbeschermer in Groot-Brittannië betoogt dat de UK in de EU moet blijven vanwege de bescherming van het milieu, met inbegrip van de richtlijnen voor leefomgevingen en de Natura 2000-gebieden, waarvan Białowieża er één is. Białowieża is de grote test voor dat argument. De EU moet ingrijpen en zorgen dat de Poolse regering hun vandalisme stoppen. Als de EU Białowieża niet kan redden, zijn de Europese milieumaatregelen het papier waarop ze geschreven zijn – ook al is dat dan duurzaam geproduceerd – niet waard.

Lees het hele verslag van Patrick Barkham in The Guardian

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, Opinie

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Bram Mabelis (ecoloog) schreef:

  Correctie op mededeling van 4 mei 20016:
  Tot mijn schrik zie ik nu dat ik een ernstige tikfout heb gemaakt. Volgens het bericht dat ik kreeg is de directeur van het Nationale Park Białowieża ontslagen en niet de directeur van Bieszczady, het Nationale Park waar ik indertijd onderzoek heb gedaan. Mijn excuses.

 2. Michael schreef:

  Wie stopte de rest van Europa toen al het bos gekapt werdt..heb je Google maps wel is goed bekeken al het licht groene is landbouw gebied de donkere stipjes zijn helaas bos..jammer dat de stipjes ook zga verdwenen zijn.vingerwijswerk altijd en eeuwig kijk eerst is in eigen buidel.
  Nederland kent geeneens natuur meer en de mensen die dat natuur noemen zijn nog nooit verder geweest dan het parkje grenzend aan hun achtertuin

 3. Bram Mabelis (ecoloog) schreef:

  Ik kreeg zonet bericht uit Polen dat de directeur van het Nationale Park Bieszczady door de minister is ontslagen omdat hij zich tegen de plannen tot houtkap heeft verzet.

 4. Bram Mabelis (ecoloog) schreef:

  De reactie van Tanno Gerritsen maakt veel duidelijk. Het is een goede bijdrage aan het debat. Wat voor mij niet duidelijk is dat de minister Jan Szyszko als reactie op Poolse protesten een bijeenkomst heeft georganiseerd waar alleen voorstanders van het plan (leden van de PIS-partij) gelegenheid kregen voordrachten te houden. Er waren wel enkele tegenstanders uitgenodigd (niet Greenpeace!),maar die kregen vrijwel geen gelegenheid hun bezwaren te uiten. Bezwaren van bosecologen werden stelselmatig genegeerd. Enkelen zouden zelfs onder druk zijn gezet hun mond te houden. De minister kan echter aan journalisten vertellen dat er een conferentie is gehouden waar het plan tot houtkap is toegelicht.

 5. Investeerder schreef:

  Nog een reden om de EU bij Polen echt op te laten houden, nog meer van dit soort corrupte landen erbij wordt totaal onwerkbaar.

 6. peter schreef:

  Hier kan je een petitie tegen deze plannen tekenen!!

  http://www.ilovebialowieza.com/

 7. Lex schreef:

  Pak het als EU eens aan, daar zijn ze voor. Luistert Polen niet dan strafmaatregelen en anders uitzetting uit de EU

 8. Molinero schreef:

  Is de Poolse regering niet gewoon uit op extra fondsen uit Europa, z.g. ter compensatie van de gemiste houtopbrengsten of ben ik nu te argwanend?

 9. Tanno Gerritsen schreef:

  In het Nationaal Park Białowieża, waar zich het eigenlijke oerbos bevindt, zal helemaal niet worden gekapt. Om dit oerbos heen bevindt zich een bufferzone, die niet uit oerbos bestaat, en hieruit zal meer hout weggehaald worden.

  Op dit kaartje (te vinden bij het
  Poolse wikipedia-artikel over het gebied) kun je zien hoe
  het hele gebied is opgedeeld:

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Puszcza_Bia%C5%82owieska_-_ochrona_las%C3%B3w.jpg

  Het donkergroene gedeelte is het streng beschermde deel van
  het Nationaal Park, waar je alleen met een gids in kunt.
  Het lichtgroene gedeelte hoort ook bij het Nationaal Park,
  maar is minder streng beschermd.
  De oranje gedeeltes liggen buiten het Nationaal Park, maar
  genieten wel bescherming.
  De lichtgele gedeelten zijn produktiebos, maar vallen wel
  binnen de “puszcza”, dat helaas ook het Poolse
  Staatsbosbeheer vertaalt met “primeval forest”, maar waarvan
  een groot deel dus niet uit oerbos bestaat.

  In het kader van hoor en wederhoor hier de relevante pagina
  van het Poolse Staatsbosbeheer:

  http://www.lasy.gov.pl/informacje/aktualnosci/spruce-bark-in-the-bialowieza-primeval-forest

  Waarin o.a. staat: “It needs to be emphasized that the
  foresters’ demand involving increase in logging does not
  concern the area of the Białowieża National Park. It
  concerns a small part of timberlands that constitute
  fragment of the Białowieża Primeval Forest, which covers
  total area of 150 thousand ha, and 65 thousand ha lies on
  the Polish side.”

  Zoals gezegd vertalen de Poolse autoriteiten hier het woord
  “puszcza” met “primeval forest” en dragen zo bij aan de
  verwarring.

  Als je er ooit bent geweest zal het verschil tussen het
  Nationaal Park en het omliggende bosgebied je altijd
  bijblijven. Alleen het Nationaal Park verdient de naam
  “oerbos”, de rest is weliswaar mooi en interessant, maar er
  lopen ook wegen en spoorlijntjes doorheen. De kop “Polen
  vernietigt Europa’s oudste bos” is dus onjuist en
  misleidend.

 10. Paula van de Geest schreef:

  Dit moet stoppen, we moeten zuinig zijn op de natuur.