like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Productie van waterstof kan 25x efficiënter 

Van: op 17 maart 2020

Hoe kunnen we waterstof goedkoop produceren zonder dat daarvoor enorme hoeveelheden energie nodig zijn? Japanse wetenschappers hebben een manier gevonden om waterstof 25 x efficiënter te produceren met behulp van roest en een lichtbron.

De opstelling gebruikt slechts een paar basisingrediënten - licht van een kwik-xenonlamp, een oplossing van water en methanol en een bepaald type roest (of ijzeroxide) genaamd α-FeOOH. In een nieuwe studie hebben onderzoekers uiteengezet hoe deze methode 25 keer meer waterstof oplevert dan bestaande technieken die titaniumdioxide katalysatoren gebruiken.

Een van de grootste uitdagingen bij de productie van waterstofbrandstof is het losmaken van waterstofatomen van andere moleculen, en ze zo te houden. De nieuwe methode gebruikt daarvoor roest in plaats van titanium.

Dit type roest is niet alleen beter beschikbaar (en dus goedkoper) dan andere metalen die als katalysator worden gebruikt om waterstof te produceren, maar het is ook erg stabiel. De onderzoekers melden dat ze hun laboratoriumexperimenten 400 uur lang konden laten lopen.

Omdat de bron voor de waterstof in dit geval gewoon organisch afval is, kan de nieuwe aanpak mogelijk een enorm verschil maken voor de productie van schone energie.

Deze laatste studie beschrijft een belangrijke stap voorwaarts, maar er zal nog veel meer onderzoek nodig zijn. Een aspect dat het team nog wil onderzoeken, is waarom zuurstof zo cruciaal is voor het productieproces (toen het uit de katalysator werd verwijderd, mislukten de experimenten).

Het onderzoek is gepubliceerd in Chemistry - A European Journal.

Lees meer op Science Alert

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws