like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Raad van State dwingt NVWA tot openheid over paardenvlees

Van: op 3 februari 2017

paardenvleesDe Raad van State heeft foodwatch opnieuw gelijk gegeven in het sluitstuk van de jarenlange strijd die foodwatch heeft gevoerd om voor consumenten boven tafel te krijgen waar het vlees van paardenvleesfraudeur Willy Selten terecht is gekomen. Eind 2015 besliste de rechtbank Amsterdam al dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de namen van afnemers van Selten en producten waarin het vlees van Selten terecht is gekomen, openbaar moest maken. Die uitspraak is nu door de Raad van State (de hoogste bestuursrechter) bevestigd. Een uitspraak van de Raad van State was nodig omdat KOC Vleeswaren V.O.F., één van de afnemer van Selten, tegen de eerdere uitspraak in beroep was gegaan.

KOC Vleeswaren V.O.F was het niet eens met de uitspraak van de rechter en beargumenteerde, zonder onderbouwing, dat openbaarmaking zou leiden tot onevenredige reputatieschade voor het halalbedrijf. Datzelfde argument werd eerder ook door de NVWA gebruikt toen zij weigerde gehoor te geven aan de oproep van foodwatch en duizenden consumenten om openheid van zaken te geven in het paardenvleesschandaal. foodwatch stapte daarom destijds naar de rechter en kreeg, na ruim drie jaar juridisch touwtrekken, gelijk.

Speedpedelecs.com - Dé specialist in Speed Pedelecs

De rechtbank Amsterdam stelde in december 2015 dat het belang van openbaarmaking zwaarder weegt dan het recht van een bedrijf om niet op de lijst vermeld te worden, mits de juiste context wordt verschaft bij de publicatie. Kort na de uitspraak maakte de NVWA een lijst van 1200 afnemers van Selten openbaar. Daartegen ging KOC Vleeswaren V.O.F. in hoger beroep  bij de Raad van State, die gisteren oordeelde dat de belangenafweging van de rechtbank Amsterdam juist was.

 

Grote overwinning voor consument

foodwatch is blij met het oordeel van de Raad van State. “Dit is een grote overwinning voor de consument.  Als slachtoffer van voedselfraude moet je, net als bij andere vormen van fraude, malafide producten terug kunnen brengen. Openheid van zaken is bij voedselfraude zelfs nóg belangrijker, omdat de gezondheid in het geding kan zijn” aldus Ilse Griek, directeur van foodwatch.  De voor foodwatch belangrijke uitspraak van de rechtbank Amsterdam blijft hiermee overeind.  De NVWA mag dankzij deze uitspraak informatie over mogelijk onveilig voedsel voortaan niet zo maar achterhouden. foodwatch verwacht dat de uitspraak grote gevolgen zal hebben voor de informatieverstrekking bij andere voedselschandalen.

Zo heeft de NVWA inmiddels laten weten  dat zij nu ook informatie openbaar zal maken over mogelijk met miltvuur besmet vlees waar foodwatch in 2015, in een andere zaak om vroeg. foodwatch hoopt dat de NVWA deze lijn in de toekomst zal voortzetten en de consument snel en volledig zal informeren. "Het is waanzin om jarenlange procedures te moeten voeren om informatie boven tafel te krijgen waarmee consumenten zich kunnen beschermen tegen voedselfraude of gezondheidsrisico’s. Bij ernstige gezondheidsrisico’s zoals in de miltvuur zaak, is deze informatie zelfs van levensbelang." Aldus Jurjen de Waal van foodwatch.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Mathieu Paardekooper schreef:

    Voedselfraude met paardenvlees! Bekt best lekker maar wie de moeite neemt om wat er nou werkelijk aan de hand is komt er al gauw achter dat de fraude niet veel verder gaat dat het verkopen van paardenvlees voor rundvlees. Mag dat? Ja, mits je het maar op de verpakking zet. Ga je er dood van of wordt je er ziek van? Nee. in het geheel niet. Wat is dan het probleem? De leverancier is niet eerlijk geweest en heeft er lekker aan verdient. De leverancier bestaat inmiddels niet meer, maar neem van mij aan dat hij er niet slechter van is geworden. Is dat eerlijk wat hij heeft gedaan? Nee, maar nogmaals, als hij het netjes op de verpakking had gezet had er geen haan naar gekraaid. Over kippenvlees gesproken, dat wordt ook gemengd met kalkoenvlees en verkocht als kipsalade. Maar dat staat er dan weer op.