like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Regering kiest voor verder frustreren van klimaatbeleid

Van: op 24 september 2015

klimaatparlementOndanks tienduizenden verzoeken van topwetenschappers, burgers, bedrijven en de bijna 900 mede-eisers om niet in beroep te gaan, gaat de Nederlandse Staat toch bij het Hof in hoger beroep tegen het vonnis in Urgenda’s Klimaatzaak. Dat betekent dat de Staat alles in deze zaak weer ter discussie kan gaan stellen en het reductiebevel van de rechter om 25% CO2 te reduceren in 2020 (ten opzichte van 1990) aanvecht. Dit terwijl die 25% volstrekt onvoldoende is.  Zelfs de snellere route, die Urgenda had aangeboden, (het Hof overslaan en meteen naar de Hoge Raad, de zogenaamde sprongcassatie), is afgewezen door het kabinet.

“Het is glashelder. Door voor jarenlang voortslepende procedures te kiezen laat het kabinet zien dat het klimaatverandering komende jaren niet urgent vindt “, stelt Urgenda directeur Marjan Minnesma, initiatiefnemer van de Klimaatzaak “Burgers en bedrijven zijn al aan de slag maar het kabinet trapt op de rem.”

Op 24 september 2015 vond het debat over de klimaatzaak plaats in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen probeerden het kabinet en de regeringspartijen te bewegen om niet in beroep te gaan en om de snellere route van de sprongcassatie te nemen.
“Je bent zo jaren verder, want na de procedure bij het Hof zal de verliezer zeker alsnog in cassatie gaan bij de Hoge Raad”, verwacht Marjan Minnesma. Als de Staat ook daar verliest, zal hij gewoon in 2020 die 25% CO2-reductie moeten behalen. Dat lukt alleen als de Staat nu meteen begint.
“Linksom of rechtsom zal vanaf nu een serieus steviger klimaatbeleid gevoerd worden. Dat is in ieder geval de winst die al behaald is dankzij de klimaatzaak”, zegt Marjan Minnesma.

Urgenda ziet het beroep vol vertrouwen tegemoet en gaat samen met burgers, lokale overheden en bedrijven ondertussen gewoon door met de duurzame versnelling in Nederland.

Meer informatie, video's en stukken via www.urgenda.nl/klimaatzaak

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bennie oude lansink schreef:

  vind het belachelijk dat het rijk hier in verweer gaat dit kost veel geld en tijd, laten ze dit besteden om arme mensen in nederland te helpen velen krijgen het steeds moeilijker in dit zogenaamde rijke nederland.

 2. bennie oude lansink schreef:

  Rudolph 100% met eens zelf heb ik al meer dan 75% berijkt, 45 zonnepanelen op het dak de eerste in 2000 en om de paar jaar er weer wat erbij. gebruik al twee jaar geen gas meer, huis word nu verwarmt met infra rood panelen en een pellet kachel, koken op inductie enz. stroom wat ik op jaarbasis nog gebruikt komt van windmolen stroom, Electra auto is me nog te duur rijd door omstandigheden meer dan de helft minder km dan vorig jaar en heb nu wel een driecilinder auto 20% zuiniger. pak vaker de fiets en trein als het even kan.
  je kunt er zelf ook veel aan doen. mensen die dit ook gaan doen succes.

 3. rudolph schreef:

  De laatste alinea stemt mij hoopvol. Want ook Urgenda verdoet tijd als ze te veel focust op de rechtsgang. En de vraag of dergelijke zaken überhaupt geen verspilling van geld, tijd en moeite zijn, wil ik graag beantwoord zien. Ik vind dat de lagere rechter een fout heeft gemaakt. En die moet gecorrigeerd worden (als hogere rechters het met mij eens zijn). Ik persoonlijk voel mij niet gefrustreerd door de regering (of eigenlijk het kabinet)bij het uitvoeren van mijn persoonlijke klimaatbeleid en haal een reductie van 25% wel. Als iedere persoon en organisatie dit doet, hebben we geen klimaatbeleid nodig.