like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

China kondigt grootste emissiehandel ter wereld aan

Van: op 25 september 2015

carbonbubbleChina kondigt een nationale emissiehandel aan die in 2017 van kracht moet worden. Dat melden Amerikaanse media. Volgens bronnen in het Witte Huis zal de Chinese president Xi Jinping de Chinese klimaatplannen voorstellen in Washington, melden onder meer The Financial Times en  The Washington Post. De Chinese emissiehandel zou in een klap de grootste ter wereld zijn, veel groter dan de Europese emissiehandel, die inmiddels tien jaar actief is.

Volgens bronnen binnen de Chinese regering moet het systeem, waarbij uitstootrechten gekocht en verkocht kunnen worden, van start gaan in 2017. De Chinese president zal naar verwachting ook beloftes doen rond de inzet op hernieuwbare energie, een lagere uitstoot van vrachtverkeer en beperkingen op overheidsinvesteringen in vervuilende projecten. China wil bovendien ontwikkelingslanden financieel bijstaan om hun uitstoot te verminderen en om de gevolgen van de klimaatverandering te dragen.

BES LED

China en de VS

Dat Xi de aankondiging in Washington zal doen, is niet toevallig. De VS en China werken aan een gemeenschappelijke positie in de klimaattop in Parijs later dit jaar. De Chinese beloftes kaderen in het bilaterale akkoord tussen China en de VS rond klimaatactie.

De Chinese beloftes zijn ook voor de binnenlandse Amerikaanse politiek van groot belang. Vanuit Republikeinse kant wordt China immers steevast als excuus gebruikt om klimaatinspanningen in eigen land tegen te houden. Dat China nu toch actie onderneemt, is een belangrijke opsteker voor de Democraten en de Amerikaanse regering.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws