Vliegtickets, hotelkamers en de NS, ze doen er allemaal aan mee. Ze geven de consument flinke kortingen als het aanbod groter is dan de vraag. In het geval van hotelkamers en vliegtickets betekent dit extra omzet. “In de horeca helpt dit óók nog eens tegen voedselverspilling”, aldus Ralph de Groot – oprichter van de Restoranto app.
Waarom zou een restaurant altijd dezelfde prijs vragen voor een gerecht? Als een restaurant maaltijden over heeft die vandaag nog verkocht moeten worden, mag de prijs best omlaag. Het zorgt voor extra omzet én vermindert voedselverspilling.
Via de Restoranto app kun je in de meer dan 70 deelnemende restaurants in Rotterdam en Amsterdam reserveren met dynamische prijzen. Kiezen wat je gaat eten doe je vooraf, je eten staat klaar zodra je binnenloopt. “Ideaal tijdens een korte lunchpauze, we zien dat vooral zakelijke gasten deze feature waarderen”.
Niet alleen tegen voedselverspilling
De Groot voegt er direct aan toe, “het is voor de consument natuurlijk ook een mooie kans om goedkoop te eten”. De prijsdalingen zijn deels gebaseerd op gerechten die snel verkocht moeten worden, de andere belangrijke factor is vraag en aanbod.
Geen enkel restaurant heeft de hele dag gevulde tafels. Best gek dan eigenlijk, dat een gerecht op een drukke zaterdagavond net zo duur is als op een rustige dinsdagmiddag.
De Restoranto app past real-time de prijs van een gerecht aan, afhankelijk van vraag en aanbod. Zodra het aantal lege tafels toeneemt daalt automatisch de prijs. Je hoeft dus ook niet om korting te vragen, het algoritme achter de app bepaalt je prijs. Is een restaurant bijna vol? Dan betaal je de normale prijs.
De toekomst
Restoranto is op dit moment actief in Rotterdam en start deze zomer ook in Amsterdam met als doel om ook de rest van Nederland te veroveren. De app is vanaf nu te downloaden via Restoranto.com, de App Store en Google Play.