bij in honingraat bedreigd door sulfoxaflor

Het milieuagentschap van de Verenigde Staten, EPA, laat het gebruik toe van een pesticide die als zeer giftig wordt beschouwd voor bijen. Het bureau zegt dat het middel sulfoxaflor minder risico's inhoudt dan alternatieven en een cruciaal hulpmiddel is voor boeren.

Het Environmental Protection Agency keurde onlangs nieuwe aanvragen goed voor het gebruik van een controversieel insecticide, ondanks bezwaren van milieugroeperingen en imkers die zeggen dat het een van de middelen is die verantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van de bijenpopulaties in het land. Zo zou het middel de reproductie van bijen aantasten.

Vraag Offerte aan

Alexandra Dunn, hoofd van het EPA-kantoor dat toeziet op pesticiden, zei tegen de Washington Post dat het bureau opgetogen ("thrilled") was om nieuwe toepassingen goed te keuren en geen rekening te hoeven houden met de risico's van sulfoxaflor. Ook noemde ze het middel een "zeer effectief" hulpmiddel voor boeren. Overigens beschouwt het EPA zelf het middel als "zeer giftig" voor bijen. 

Economisch belang voorop

Door de beslissing kan het bestrijdingsmiddel worden toegepast op een breed scala van gewassen. "EPA biedt op de lange termijn zekerheid voor Amerikaanse telers om een ​​belangrijk hulpmiddel te gebruiken om gewassen te beschermen en mogelijk aanzienlijke economische verliezen te voorkomen, terwijl de bescherming voor bestuivers behouden blijft", aldus Dunn.

De critici van het bureau, van wie sommigen de EPA met succes aanklaagden tijdens de regering-Obama om het gebruik van het pesticide te beperken, waren alles behalve enthousiast.

"In een tijd dat honingbijen en andere bestuivers in grotere aantallen sterven dan ooit tevoren, is het besluit van EPA om weer een ander bestrijdingsmiddel toe te laten dat schadelijk is voor bijen, ronduit roekeloos," zei Greg Loarie, een advocaat van de milieubegroep Earthjustice.

Het nieuws komt precies op een moment dat commerciële bijenkolonies in een verrassende mate afnemen. Het jaarlijkse verliespercentage voor honingbijen tijdens het afgelopen jaar steeg tot 40,7 procent.

Verboden door de rechter

Sulfoxaflor werd aanvankelijk goedgekeurd door de EPA in 2013, maar een groep imkers en andere tegenstanders daagde het agentschap voor het gebruik ervan voor de rechter. Volgens hen maken studies duidelijk dat het middel zeer giftig was voor honingbijen. 

In 2015 oordeelde het Amerikaanse Court of Appeals dat federale regelgevers niet over voldoende gegevens beschikten om te laten zien dat het pesticide geen ernstig risico voor bestuivers vormde. Daarom vernietigde de rechtbank de goedkeuring van sulfoxaflor.

In 2016 keurde de EPA het gebruik van het pesticide toch weer goed, voor gewassen die geen bijen aantrekken, maar ook voor gebruik op bepaalde planten nadat de bloei was voltooid. Het agentschap heeft ook herhaaldelijk noodverklaringen verleend aan staten om het gebruik van sulfoxaflor op bepaalde gewassen toe te staan ​​vanwege een gebrek aan effectieve alternatieven voor boeren - waaronder meer dan een dozijn dergelijke uitzonderingen dit jaar alleen voor sorghum en katoen.

Die alternatieven omvatten organofosfaten en neonicotinoïden. De EPA verbood in mei het gebruik van 12 van de 59 neonicotinoïde pesticiden als onderdeel van een wettelijke regeling met een voedselveiligheidsgroep. De EU heeft vorig jaar een vrijwel volledig verbod op de chemicaliën ingevoerd.

Onderzoek door de industrie zelf

Bij de beslissing om nu brede goedkeuring te verlenen aan sulfoxaflor, wees Dunn op een hele reeks nieuwe, door de industrie gefinancierde studies die aantoonden dat de insecticide sneller in het milieu verdween dan algemeen gebruikte alternatieven, waardoor het risico voor bijen werd verlaagd. Bovendien zei het agentschap dat sulfoxaflor vaak minder toepassingen vereist dan andere insecticiden, wat resulteert in verminderde risico's voor dieren in het wild.

Sulfloxaflor wordt geproduceerd door Dow AgroSciences en verkocht onder de merknamen Closer en Transform.

EPA stopt onderzoek naar oorzaken bijensterfte

De EPA heeft onlangs ook de gegevensverzameling voor het onderzoek naar honingbijkolonies opgeschort.

De belangengroep Beyond Pesticides zei in een recent bericht dat sulfoxaflor een van de vele pesticiden is die de bijen en de menselijke voedselvoorziening bedreigen.

"Het gebruik toestaan ​​en vervolgens stoppen met het verzamelen en rapporteren van gegevens over de status van honingbijen die waarschijnlijk worden beïnvloed, is niet alleen een recept voor het saboteren van de studie naar bijensterfte en het in gevaar brengen van de voedselvoorziening, maar ook een ander voorbeeld van de corruptie waarvoor deze administratie berucht is, " zei de groep.

Lees meer in The Washington Post en The Guardian

Lees ook: Amerikaanse imkers verliezen meer dan 40% van hun bijenkolonies

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws