Organisatoren en locaties van events bieden steeds vaker plant based catering aan. Zo laten ze zien dat ze duurzaamheid en het verkleinen van hun ecologische voetafdruk echt serieus nemen. Het opnemen van plantaardige menu’s is niet alleen een culinaire trend, het is ook een strategische keuze die aansluit bij bredere verschuivingen in de samenleving.
De toenemende vraag naar plantaardige opties wordt ook gezien bij Locaties met Meerwaarde. Ze komt voort uit een combinatie van gezondheidsoverwegingen, milieubewustzijn en zorg voor dierenwelzijn bij zowel bezoekers als organisatoren. Maar wat is nu precies de winst van een vega menu?
Lees het hier en bekijk eventlocaties met een plantbased menu
Zoveel bespaart een vega menu
Wageningen University & Research heeft uitgerekend wat de milieuwinst is van een vega, of plant based menu. Dat levert interessante cijfers op.
Met één dag vlees, vis en dierlijke zuivel vervangen door een vega variant bespaar je al 2,2 kg CO2 en 27,6 liter water per persoon.
Voor een event met bijvoorbeeld 500 bezoekers bespaar je dan ruim 1000 kilo uitstoot van broeikasgas. Dat is net zo veel als 6000 kilometer rijden met een auto op diesel. Of acht keer heen en weer vliegen naar Londen (per passagier). Daarbij bespaar je ook nog eens bijna 14.000 liter water.
Plant based voor alle bezoekers?
De cijfers zijn duidelijk. Maar hoe zullen bezoekers reageren op een volledig plantaardig menu? Als we kijken naar gemiddelden, dan blijkt meer dan 40% van de Nederlanders al 1 of 2 plantaardige hoofdmaaltijden te nemen per week, terwijl meer dan 20% zichzelf flexitarier noemt. Onder jongeren liggen die cijfers nog iets hoger.
Afhankelijk van het type event dat je organiseert, kun je waarschijnlijk wel inschatten welke voorkeur de bezoekers zullen hebben. Zelfs met 50% plant based catering kun je al impact maken. En door van het menu een aparte beleving binnen het event te maken kun je waarschijnlijk nog veel meer bezoekers mee krijgen. Voor wie nog wat aansporing nodig heeft: ook op de komende Olympische Spelen in Parijs zal het grootste deel van het cater-aanbod plantbased zijn.
Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met onze partner Locaties met Meerwaarde.