like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Suiker slechter voor het hart dan vetten

Van: op 16 januari 2016

koekjeHartproblemen krijg je sneller van suiker dan van verzadigde vetten. Amerikaanse onderzoekers hebben daarvoor bevestiging gevonden. Coronaire hartziekten, aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders, zijn de grootste doodsoorzaak in westerse landen. Een acute uiting van dat soort hartziekten is het hartinfarct.

Al jaren krijgen we te horen dat we moeten opletten met verzadigde vetten omdat die kransslagaders te veel belasten. Een veel grotere boosdoener, suiker, blijft daardoor onderbelicht, schrijven de onderzoekers James DiNicolantonio, James O'Keefe en Sean Lucan in het vakblad Progress in Cardiovascular Diseases.

Geraffineerde toegevoegde suikers

Ze gingen na wat de bewijzen zijn voor het verband tussen verzadigde vetten en suikers enerzijds en coronaire hartziekten anderzijds. Hun conclusie: suikerconsumptie, vooral in de vorm van geraffineerde toegevoegde suikers, is een belangrijker oorzaak van de hartziekten dan de vetten.

De grote aandacht voor verzadigde vetten is een gevolg van onderzoek dat in de jaren 1950 begon met de Amerikaan Ancel Keys. In dezelfde periode wees een Brit, John Yudkin, op de veel kwalijker rol die suiker speelde. Maar de medische wereld en overheden gingen vanaf de jaren zestig en zeventig vooral hameren op een beperking van die vetten.

Complexer dan gedacht

Dat Yudkin en Keys destijds tot tegengestelde conclusies kwamen is begrijpelijk: mensen die veel suiker eten, eten ook vaak veel verzadigde vetten. Maar vandaag, meer dan een halve eeuw later, beschikken onderzoekers over veel meer gegevens. "Bovendien begrijpen we beter hoe voeding een impact heeft op ons lichaam en vooral op coronaire hartziekten", zegt DiNicolantonio.

De gevolgen van de consumptie van verzadigde vetten blijken veel complexer te zijn dan lang gedacht. Zo zijn sommige aspecten net goed voor het hart. "Na een grondige analyse van de bewijzen is het aangewezen om in de voedingsrichtlijnen minder de nadruk de leggen op de beperking van verzadigde vetten en meer op het vermijden van toegevoegde suikers", zegt DiNicolantonio.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!