• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Veel bedrijven putten ook menselijke energie uit

16 februari 2015|doorGastauteur|induurzaam ondernemen, gezondheid, mvo

massaproductieBij de term ‘duurzaam’ denken de meeste mensen al gauw aan het klimaat, dat geldt in ieder geval voor mij. Velen maken zich zorgen over de klimaatsverandering en hoe deze in verband staat met het milieu en het milieu weer beïnvloed wordt door vervuiling, zoals met fossiele energie, wat nog steeds voor het merendeel verbruikt wordt.

Velen beginnen zich ook steeds meer zorgen te maken over de uitputting van deze energie; het kan niet eindeloos zo doorgaan; de bronnen raken leeg.

Hoe kunnen we er met z’n allen voor zorgen, dat onze energie duurzaam zal zijn en niet alleen wijzelf, maar ook onze kinderen, kleinkinderen en ander nageslacht er gebruik van kunnen blijven maken? Het lijkt mij tenminste niet de bedoeling om, zonder aan de toekomst van onze aarde te denken, van de energievoorraad te nemen, waar we denken recht op te hebben. Energiebedrijven maken dankbaar gebruik van onze hebzucht door ons wijs te maken, dat we niet zonder hun fossiele energie kunnen en erger nog, dat de bronnen nog lang niet op zijn en we best door kunnen blijven gaan met ze uitputten, zoals we dat nu doen.

Nu is het zo, dat het voor een deskundige op het gebied van de energiewinning heel gemakkelijk is, om mijn argumenten van duurzaam zijn met energie, van de tafel te vegen. Ik houd me in het dagelijks leven niet veel meer met energie en fossiele brandstof bezig, dan dat ik er m’n huishoudelijke en technische apparatuur mee laat werken, het licht laat branden, producten koop die ervan gemaakt zijn en dergelijke. Ik ben wel zuinig met energie, maar maak nog steeds gebruik van fossiele energie. Hierin voel ik mij nogal afhankelijk van deskundigen, waarvan ik wel voel dat het niet helemaal klopt, wat ze zeggen, maar waarbij ik niet de kennis, macht en financiën heb om het anders te doen.

meewind 23 02

Gelukkig, heb ik echter wel een addertje onder het gras voor deze deskundigen in de fossiele energie. Ik heb namelijk ook verstand van energie, namelijk van de ‘menselijke energie’.

In mijn dagelijks leven houd ik mij onder andere bezig met intuïtieve coaching en, waar veel mensen vast niet dagelijks bij stilstaan, zoals ik dat niet doe bij de fossiele energie, is, dat er ook nog zoiets is als menselijke energie. Mensen hebben energie nodig om te kunnen leven en ook hiervan kunnen de bronnen opraken.

Dit is iets wat je vast wel zal herkennen; soms sta je ’s morgens fris en vol energie op en heb je het gevoel dat je de hele dag goed aan kan. Je vraagt je misschien niet af waar je deze energie vandaan hebt gehaald en bedenkt hoogstens dat je waarschijnlijk een goede nacht hebt gehad. Een andere keer kom je ’s avonds thuis van je werk en vraagt je met verbazing af hoe het toch komt dat je, ondanks dat het toch net zo druk was als anders, je deze dag ineens veel uitgeputter voelt dan normaal. Misschien herinner je je dan ineens die vervelende collega van je, die ieder half uur bij je kwam om dwingend te vragen of het werk nu nog niet af was. Of je herinnert je, dat je manager in het team zijn zorgen over het bedrijf uitgesproken heeft en het team aangemaand heeft om nog weer eens wat harder er aan te trekken. Terwijl je, als je even goed bij jezelf te rade gaat, op je klompen wel aan kan voelen, dat dit niet gaat werken, tenminste, niet op de lange termijn. Je voorziet al lang, dat de problemen niet weg zullen gaan door nog harder te gaan werken en nog meer uit die energievoorraad van de menselijke bronnen te halen. “Waarom niet even een pas op de plaats?”, zat je te bedenken tijdens het aandringen van de manager, maar zei je niet, omdat je bang was, dat je dan als dwarsligger gezien zou worden. Toch voel je intuïtief aan dat de organisatie beter eerst goed na kan denken, zodat het duurzaam door kan gaan, in plaats van de werknemers aan te sporen tot nog harder werken, zonder zicht op verbetering en met kans op uitputting van de menselijke energie van het team. Als je hier dan zo ’s avonds na je werk aan denkt, dan voel je je moe, omdat er al een stukje van je energie genomen is en je niet ziet hoe je je eigen energiebron weer aan kan vullen.

In dit artikel wil ik jullie als intuïtieve coach en deskundige in de menselijke energie, meenemen in mijn kijk op duurzaam hiermee omgaan. Duurzaamheid omvat veel meer, dan waar je gelijk aan denkt en tegelijkertijd heeft alles verbinding met elkaar.

Wanneer mensen hun bronnen van menselijke energie blijven uitputten, dan heeft dit z’n weerslag op de andere energiebronnen. Immers, welke werknemer, ondernemer of burger, verbruikt zijn laatste restje menselijke energie nog, om na te gaan denken en actie te ondernemen tegen het opraken van de andere energievoorraden? Ieder gaat steeds meer alleen voor zichzelf en de eigen menselijke energievoorraad zorgen. Men gaat zuinig zijn op deze menselijke energie, dus denkt niet verder dan voor op de korte termijn. Vervolgens doet men niks voor op de lange termijn, totdat men op een keer merkt, dat het te laat is en alle energiebronnen leeg zijn, waaronder die van ons menszijn.

Maar laten we er geen doemscenario van maken, er zijn nog steeds kansen, die we kunnen benutten. In het volgende deel van mijn artikel, wil ik jullie graag kennis laten maken met een bepaald type mens, die een ontwikkelingspotentie in zich heeft, wat, in de juiste omstandigheden, uitstekend geschikt is, om de weg te wijzen naar deze bronnen van menselijke energie en te weten hoe deze duurzaam te kunnen benutten.

onderwijsprijsIntuïtieve en energetisch gevoelige mensen

Het type mens, waar ik het hier boven over heb, kan je zien als een mens met een meer dan gemiddeld vermogen tot intuïtief en energetisch waarnemen. Energetisch waarnemen, is het waarnemen zoals het zien, voelen en voor sommigen wellicht ruiken of horen van de verschillende energieën in jezelf, tussen mensen en in organisaties.

Naar mijn mening heeft ieder mens een intuïtief en energetisch vermogen, alhoewel er mensen zijn die dit vermogen, waar ieder mee geboren wordt, sterker bij zich houden en ontwikkelen gedurende het leven. Onder de laatst genoemden zouden de hooggevoeligen en hoogbegaafden zich kunnen scharen, zoals zij wel genoemd worden. Het zijn mensen met een neiging tot integratie van hun hele Zijn in de wereld en met een diep bewustzijn van het grote geheel, waarin alles met elkaar in verbinding staat. Het holistisch ervaren van jezelf en je omgeving is een belangrijke factor, evenals het je kwetsbaar en open op kunnen stellen. Deze mensen hebben een zenuwstelsel wat heel gevoelig is, waardoor de “bedrading” van hoge kwaliteit is, zoals dit, om even op energie terug te komen, ook geldt voor bepaalde lampen, die meer licht geven met minder energieverbruik.

Een gevoeliger zenuwstelsel is handig voor het ervaren van de omgeving, maar heeft wel een goede verzorging en gebruik nodig, waar het in een organisatie vaak nogal aan schort.

De intuïtieve persoon zal dus, om zich af te kunnen stemmen op energetische bronnen, zichzelf als instrument stevig verankerd moeten hebben, waarbij het hele Zijn openstaat om de verschillende energieën te kunnen ervaren. De verankering bestaat uit het gezond houden van lichaam en geest en daarbij het voortdurend reflecteren op zichzelf.

In organisaties, waarin men nog alleen voor de korte termijn denkt en niet stilstaat bij de gevolgen van de lange termijn, waardoor energiebronnen uitgeput zullen raken, ervaart een intuïtief persoon, al eerder dan anderen, hoe zijn eigen energiebronnen aan het uitputten zijn. Een intuïtief persoon leeft meer in verbinding met het geheel dan een minder intuïtief mens en zal dus in een veel vroeger stadium gaan merken, hoe het verkeerd omgaan met de energiebronnen voor brandstof, een onmiddellijk effect heeft op zijn eigen menselijke energie. Dit is de reden dat juist zij zo geschikt zijn om waar te nemen waar het de verkeerde kant op gaat in organisaties, maar tegelijkertijd kan het een reden zijn, waardoor zij eerder dan andere werknemers en ondernemers gezondheidsklachten krijgen, zoals uitputting.

In iedere organisatie werken wel een aantal mensen die gevoelig zijn om te ontdekken waar de werknemers het best hun energie vandaan kunnen halen, waar de bronnen zitten en hoe ze duurzaam gebruikt kunnen worden. Helaas worden, net als de bronnen van duurzame energie, deze bronnen nog maar weinig tot niet duurzaam gebruikt. Erger nog, ze worden leeggehaald voor de korte termijn, zonder ervoor te zorgen, dat werknemers op de lange termijn ook nog uit hun eigen menselijke energievoorraad kunnen putten.

Het belang van aandacht en zorg voor de intuïtieve mens

Wat gebeurt er nu, wanneer deze intuïtieve mensen niet goed voor zichzelf zorgen en de maatschappij waarin zij leven en werken op korte termijn van hun menselijke bronnen van energie gebruik willen maken? Niet goed ervoor zorgen, betekent; niet luisteren naar de signalen van gezondheidsklachten die al in een vroeg stadium worden gesignaleerd; ze raken eerder opgebrand. Niet goed ervoor zorgen betekent ook, dat ze de kans niet krijgen om hun inzicht en ideeën te laten horen in een functie waarin ze voldoende zeggenschap hebben. Wat gebeurt is helaas heel vaak, dat ze vroegtijdig door ziekte het bedrijf, waar ze werken, moeten verlaten, of dat ze gezien worden als werknemers, die zich minder inzetten dan anderen, of als werknemers, die altijd weer dwars lijken te willen liggen en de boel ophouden. Veel van deze werknemers geven het noodgedwongen op, omdat ze er niet meer tegenop kunnen, zodat ze tenminste nog een laatste restje menselijke energie voor eigen gebruik kunnen houden.

Dit is heel jammer, omdat het zeker ook anders kan. Bovendien betekent dit, dat wanneer de meest intuïtieve mensen als een soort van sensorpalen als eerste energetisch waarnemen, de maatschappij het verkeerde pad naar niet duurzame energie is ingeslagen, er spoedig anderen zullen volgen, bij wie hun bron van menselijke energie ook op zal raken. Het is dus veel slimmer om de intuïtieve mensen goed waar te nemen en te ontdekken, hoe een organisatie of bedrijf voor hen kan zorgen, zodat er tijdig maatregelen genomen kunnen worden voor het bevorderen van duurzame menselijke energie.

Duurzame menselijke energie in een organisatie, zorgt er weer voor, dat iedereen die er werkt, uitgerust is en voldoende energie tot zijn beschikking heeft, om ook op de lange termijn na te kunnen denken over belangrijke vraagstukken wat betreft duurzaamheid.

Intuïtieve hooggevoeligen en hoogbegaafden zijn, wanneer zij hun gevoelige bedrading goed hebben kunnen afstemmen op het vinden en gebruiken van hun eigen menselijke energiebron, voorbeeldrollen voor anderen. Net zoals je voor het verwekken van duurzame energie bepaalde middelen en juiste omstandigheden nodig hebt, zodat deze energie ook daadwerkelijk kan stromen. Zo heb je voor een bedrijf wat duurzaam om wil gaan met menselijke energie, goede zorg en omstandigheden hiervoor nodig.

Het kost misschien op de korte termijn wat meer energie en wellicht wat geïrriteerdheid om aandacht te besteden aan mensen die minder makkelijk mee gaan in de korte termijn ideeën en aandacht vragen met hun klachten wat betreft hun welzijn. Echter, uiteindelijk en op de lange termijn zal het winst brengen. Welk bedrijf in duurzaamheid wil daar niet voor gaan?

Josefien Harmsen

8 antwoorden
  1. Josefien Harmsen zegt:
    21 februari 2015 op 10:20

    Bedankt, Kees, Diny, Arnold en Renny voor jullie reacties die laten zien dat er mensen zijn die ook open staan voor dat wat nog niet zichtbaar en bewezen is.Het is goed om te horen dat er (heel voorzichting) toch een kanteling gaande is in Nederland.

    Het boek over hoogsensitiviteit van Elaine Aron ken ik ook, heb ik jaren geleden gelezen en heeft mij ook veel inzicht gegeven.

    @Kees sterkte met het vinden van de kracht in je kwetsbaarheid, waardoor je je hopelijk minder overspoeld gaat voelen en helderder de ruimte waar ook jij recht op hebt, in kan nemen in het leven. Ik leef en streef met je mee om dit voor ieder voor elkaar te krijgen.

  2. Renny zegt:
    20 februari 2015 op 15:07

    Beste Josefien,

    Hartelijk dank voor het publiceren van dit artikel. Ik herken ieder woord van wat je zegt en kan me er geheel in vinden. Het kan gezien worden als men er voor opent staat als een toegevoegde zienswijze op bekende, bestaande vormen. Je legt heel mooi en exact uit waar het over gaat. Dat wat je beschrijft is moeilijk in woorden uit te drukken, omdat het veelal gaat over iets voelen – en tegelijk weten dat het waar is – wat kennelijk velen niet voelen en/of ervaren, daarom is het zo moeilijk uit te leggen. Het is bijvoorbeeld ook (nog) niet wetenschappelijk te bewijzen. Iets wat wetenschappelijk wordt bewezen is niet pas op dat moment waar, het was al waar, op het moment van wetenschappelijk bewijs wordt aangetoond dat het óók wetenschappelijk is aangetoond, niet dat het voor dat moment nog niet waar was. Er bestaan meerdere mogelijkheden om iets als waarheid te kennen. Dat is een groot goed. Wat betreft energetisch weten en ervaren dat iets wel of niet klopt is men vaak nog een roepende in de woestijn. Toch is de verandering/kanteling op dit vlak meer en meer merkbaar. Jouw artikel draagt bij aan bewustwording hierover.

  3. Arnold van Dam zegt:
    20 februari 2015 op 13:14

    Dag Josefien,
    Toen ik je artikel las was ik niet van plan te reageren. Totdat ik de reacties las….Een belangrijk deel van je bijdrage herken ik in de discussies die binnen onze organisatie (gemeente Almere) worden gevoerd. Zoeken naar verbinding en je de vraag stellen ‘krijg ik hier nog energie van’ zijn hot topic. Naast gesprekken over resultaatgerichte sturing en maatschappelijk rendement. Dit leidt tot hybride discussies en dito botsingen. Maar het kan en het mag en daar prijs ik mij als medewerker gelukkig mee. Deze gesprekken zijn ook noodzakelijk om innovaties door te kunnen voeren las ik onlangs in een artikel. Ik merk ook dat deze gesprekken leiden tot een verschuiving (kanteling?) van de kolomgeorganiseerde bureaucratische organisatie waar wij in werken. Overigens zijn deze discussies veel aan de orde in gemeenteland. Zelf voel ik mij geen energie-goeroe maar eerder wetenschapper met gevoel voor relativering. Het volgen van je energieniveau is een goede parameter, voor jezelf, voor je team of afdeling etc., om te zien of je nog aansluiting hebt en waarde toevoegt. Aan jezelf, je organisatie en aan de lokale samenleving waar je tenslotte voor werkt.
    ‘Stay tuned’
    Groet,
    Arnold van Dam.

  4. Diny Siebers zegt:
    19 februari 2015 op 15:38

    Beste kees,
    Toen ik jouw reactie las , dacht ik aan het boek van Elaine Aron: “Hoog sensitieve personen” met de subtitel: “Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt?”

    Uit dit boeiende en wetenschappelijk goed onderbouwde boek leerde ik dat er in elke ‘groep’ door de daarin levende – mensen of dieren – op elke, daar voorkomende gebeurtenis, heel verschillend waargenomen en gereageerd wordt. Deze lijn loopt van de hoogst intuïtieve- en meest sensitieve personen of exemplaren tot en met de meest praktische en zakelijke personen of exemplaren, die ervoor zorgen dat ook alles wat er in een groep gedaan moet worden, ook gedaan wordt.
    Kortom: in een goed functionerende groep zijn – percentsgewijs – alle daar voorkomende karaktertrekken (met alle voor en nadelen die daarbij horen) niet alleen belangrijk, ze zijn ook broodnodig. Veel succes verder!

  5. Kees zegt:
    18 februari 2015 op 16:49

    Beste Josefien,

    Ook ik heb enige moeite met het volgen van je betoog. Maar ik herken er wel veel in. Tenminste, dat denk ik. Meerdere mensen hebben mij wel eens omschreven als sterk intuïtief, maar ik weet dat niet ten positieve te benutten. Integendeel eigenlijk.

    Ik voel me hopeloos verloren in onze maatschappij van kortzichtigheid. Een maatschappij waarin onze kinderen klaargestoomd worden om te kunnen dienen als loonslaven en zo de motor van ons heilige moedertje Economie draaiende te kunnen houden. Elk stukje menselijkheid, waardigheid, respect, vertrouwen in en voor elkaar, alles wat leeft, het hele bestaan wordt met de grootst mogelijke efficiëntie door onze geliefde neoliberale instelling de nek omgedraaid.
    Het draaiende houden van de instituten is verheven tot het grootste goed. Men lijkt niet te zien dat de instituten niets meer zijn dan de mensen uit wie ze bestaan. De instituten zouden de mens moeten dienen, maar de realiteit is precies andersom. Alles, en dan ook echt alles, moet wijken voor moedertje Economie. Mensen worden uitgebuit ten behoeve van het grote geld en worden zoet gehouden, na thuis vermoeid op de bank geploft te zijn, met plat entertainment op de kijkbuis en een week per jaar all inclusive in Turkije.

    Ik voel hier mij niet thuis in. De TV heb ik allang de deur uit gedaan, maar ook de andere ‘nieuws’ bronnen maken me cynisch, moe, verslagen, hopeloos. Het blokkeert me volledig. Alles in me schreeuwt dat het anders moet, maar ik zie niet hoe, laat staan dat ik er een rol voor mezelf in zie.

    Eigenlijk weet ik niet eens of mijn reactie wel aansluit bij je betoog. Of wat ik ermee wil bereiken. Maar goed, dit is wat er in me naar boven kwam bij het lezen ervan en heb het maar opgeschreven.

    Een vriendelijke groet,
    Kees

  6. Josefien Harmsen zegt:
    18 februari 2015 op 13:30

    @Han en Micha,

    Het is oké om af te haken, wanneer je er geen feeling mee hebt en het derhalve zweverig en niet concreet vindt.
    Ik ben me er van bewust dat ik lang niet op iedereen aan kan sluiten, maar laat het staan voor de mensen die er wel iets mee hebben.
    ‘Menselijke energie’, het energetische is voor veel mensen inderdaad nog iets erg vaags, omdat het niet concreet benoembaar of zichtbaar is. Zo was het toch ook met electriciteit toen de mensheid het nog moest hebben van vuurtjes aanleggen? Op een keer gaat er wel een lichtje branden, denk ik, hoop ik.

  7. Micha zegt:
    18 februari 2015 op 11:53

    Eens met Han, ik haakte na 3 alinea’s af omdat het te zweverig was en niet concreet genoeg.

  8. Han zegt:
    18 februari 2015 op 10:52

    dag Josefien,

    Naar mijn opvatting gaat jouw epistel het gross van de werkenden de pet of helm teboven. Probeer het te herschrijven voor de velen die met de handjes werken en aan 1 a4tje genoeg hebben.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • misleidende reclame shell TNO: beperk reclame voor klimaatbelastende producten22 maart 2023 - 14:58
  • echte ongemakkelijke waarheid ipcc Syntheserapport IPCC: laatste kans om klimaat te redden20 maart 2023 - 17:12
  • Elektrische bus van VDL Recht op bereikbaarheid voor elke Nederlander, vindt kabinet19 maart 2023 - 13:51
  • Duurzaam de week door DDWD Duurzaam De Week Door – 1118 maart 2023 - 12:43
  • vogelziekte plasticose Zeevogels ziek van plastic: plasticose12 maart 2023 - 10:45

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Biodiversiteit ook belangrijk voor menselijke gezondheidDe duurzaamste viskotter komt uit Urk
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen