Een rijke biodiversiteit houdt mensen gezond, staat in een VN-rapport dat vrijdag is gepubliceerd tijdens het 14e Wereldcongres over Openbare Gezondheid in Calcutta (India).
Behoud van een rijkdom aan planten en dieren heeft een positieve invloed op de water- en luchtkwaliteit, voedingsstoffen en verscheidenheid aan micro-organismen in ons lichaam.
Het gezamenlijke rapport van het Secretariaat van de Conventie inzake Biologische Diversiteit (SCBD) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevat bijdragen van verschillende partners en meer dan honderd experts.
Maria Neira, directeur Openbare Gezondheid bij de WHO, zegt te hopen dat het rapport het bewustzijn over en het begrip van de waarde van biodiversiteit voor de menselijke gezondheid bevordert. Het zou volgens haar “een belangrijke referentie”voor de formulering van de ontwikkelingsdoelen na 2015 moeten zijn.
Biodiversiteit is de basis voor voedselgewassen, vee en aquacultuur. De genetische diversiteit van soorten leidt tot continue verbetering van de voedselproductie en maakt het mogelijk die aan te passen aan veranderende omstandigheden, zoals de klimaatverandering.
Ook diversiteit aan micro-organismen is belangrijk voor de mens. Zo bevinden zich in het maag-darmkanaal ongeveer 100 biljoen bacteriën. Het merendeel van microben is van essentieel belang voor de mens om te overleven. Contact met microben in ons leefmilieu is belangrijk voor de menselijke gezondheid, zeggen de experts in het rapport. Verlies van biodiversiteit kan volgens hen leiden tot een verminderde diversiteit van micro-organismen in de mens, wat vervolgens weer kan een slechte immuunfunctie of ziekten kan veroorzaken.