Onderzoek suggereert dat regelmatige blootstelling aan schoonmaakproducten, ernstige schade op de lange termijn aan de longen kan veroorzaken.
Voor een Noors onderzoek werden 6000 volwassenen meer dan 20 jaar gevolgd. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die regelmatig schoonmaakproducten gebruikten vaker gezondheidsklachten kregen. Waar in eerdere onderzoeken vooral gekeken werd naar het korte termijneffect van schoonmaakchemicaliën bij astma, keek dit onderzoek naar de lange termijn.
Door bij te houden hoeveel lucht zij maximaal uit konden ademen, werd hun longfunctie gemeten – die hoeveelheid werd met de jaren lager bij schoonmakende vrouwen. De auteurs vermoeden dat de chemicaliën in schoonmaakmiddelen de slijmvliezen in de luchtwegen van de longen irriteren, waardoor schade op de lange termijn ontstaat.
Oistein Svanes, die ook in het onderzoeksteam zat, zei: “De boodschap van het onderzoek is dat het zeer waarschijnlijk is dat schoonmaakchemicaliën op de lange termijn aanzienlijke schade toebrengen aan je longen.
Sarah MacFadyen, van de British Lung Foundation, zei: “Het inademen van welke vervuilde lucht dan ook kan onze gezondheid beïnvloeden, vooral bij mensen met een longaandoening.
“Dit onderzoek toont nader aan dat luchtvervuiling van verschillende bronnen kan komen, zoals verf, lijm en schoonmaakproducten die we binnenshuis gebruiken.
Microvezeldoekjes en water ‘voldoende’
Yasin Bokadid van Boen Groen zei: “ Het is onnodig om voor alle handelingen schoonmaakmiddelen te gebruiken, in de meeste gevallen zijn: microvezeldoekjes en water meer dan voldoende.’’
“Indien er bij hardnekkig vuil dan toch een schoonmaakmiddel gebruikt moet worden, gebruik dan een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel om de schade zoveel mogelijk beperkt te houden.’’