like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Verdwijnt kernenergie nu echt van het toneel?

Van: op 24 mei 2016

Kernenergie is geen geliefd product. Na de ramp in Fukushima in 2011 laaide de discussie rondom de opwekking van nucleaire energie steeds op. De dalende populariteit van atoomenergie zorgde er zelfs voor dat Atoomstroom, de enige Nederlandse energieleverancier die hier voor honderd procent gebruik van maakte, vorige week de deuren moest sluiten. Maar Atoomstroom is niet de enige leverancier in ons land waarbij atoomenergie onderdeel is van het stroometiket.

Kernenergie in de mix

De ondergang van Atoomstroom lijkt voor voorstanders van duurzame energie in Nederland een stap in de goede richting. Maar met slechts zo’n 20.000 huishoudens was de klantenkring van Atoomstroom relatief klein. Van ruim 30 Nederlandse leveranciers, leveren er 13 nog gedeeltelijk kernenergie. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde stroometiketten. Hieronder vallen Anode (6%), Delta (5%), energiedirect.nl (3,9%), Essent (3,8%), Nuon (3,2%) en E.ON (0,4%). Maar ook bij Eneco, die juist de nadruk legt op zijn aanbod van duurzame energie, is atoomenergie met 0,4% toch onderdeel van het stroometiket.

Stroometiketten

Om meer transparantie te krijgen in de energiemarkt, zijn leveranciers sinds 2005 verplicht om stroometiketten te publiceren. Hiermee laten zij zien uit welke bronnen de stroom die ze aanbieden afkomstig is. De recent gepubliceerde etiketten laten zien dat kernenergie nog steeds een groot aandeel heeft in de totale mix van energie in Nederland. Daaruit blijkt dat veel leveranciers nog steeds afhankelijk zijn van energie van kerncentrales.

Een miljoen huishoudens

Zo’n 10% van de verbruikte elektriciteit in Nederland komt uit kerncentrales. Het grootste deel komt uit Borssele, waar de enige werkende kerncentrale van Nederland staat. Jaarlijks wordt daar 4 miljard kWh opgewekt. Dat is genoeg voor ruim een miljoen huishoudens. Daarnaast importeert Nederland kernenergie uit landen als Frankrijk, België en Duitsland. Het wegvallen van Atoomstroom zal hierin niet veel verandering brengen.

Angst voor een ramp

Toch denkt Roel Drijvers, energie-expert bij Pricewise, dat kernenergie uiteindelijk volledig van het toneel verdwijnt. “Ondanks de relatief lage CO2-uitstoot die kernenergie veroorzaakt, is deze energievorm niet populair. Er zitten namelijk veel risico’s aan het radioactieve afval. Daarbij is de angst voor een nieuwe kernramp de laatste jaren niet bepaald afgenomen.” Ook duurzaamheid speelt bij kernenergie een rol. Het uranium dat wordt gebruikt om energie op te wekken is namelijk niet oneindig beschikbaar.

Het einde is nabij

Wanneer we kernenergie in Nederland volledig afschrijven, is volgens Roel moeilijk te voorspellen. “In theorie kunnen we in de nabije toekomst in Nederland helemaal over op duurzame energie. Maar tot er een goede techniek gevonden is om de pieken en dalen in de productie van wind– en zonne-energie op te vangen én die energie op te slaan, zullen grijze bronnen worden gebruikt. Kernenergie maakt daar ook deel van uit .”

Lees ook: Alles over kernenergie wat je weten moet

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. gerard schreef:

  Op mijn zuidelijk georiënteerd dak liggen zonnepanelen.
  Op jaarbasis leveren deze meer op dan wordt verbruikt.
  Dus min op de meter.
  Maar het wordt zo weer donker, en ook in de periode november tot februari moet de energie toch ergens anders vandaan komen.
  Zolang hier geen alternatief voor is zullen zon en wind onvoldoende onze energie behoefte kunnen dekken.
  Dan is een huishouden ook nog iets anders dan onze industrie die voor ons nationaal inkomen zorg moet dragen.
  “We” zijn er dus nog lang niet!

 2. Ron schreef:

  Zo lang het “normaal” is dat een “huishouden” 4.000 kWh aan stroom nodig heeft, hebben we alle manieren van opwekken nodig. Als een huishouden nu eindelijk eens in de gaten krijgt dat zo’n 50% van dat verbruik “sluipverbruik” is, dus nergens voor nodig, nutteloos, merk je niets van als je ‘t niet gebruikt, kunnen we misschien op een andere manier gaan produceren…

 3. bennie oude lansink schreef:

  Sunshine, op kernenergie zit ook veel subsidie op laten ze dat ook stopzetten. en die subsidie`s worden op de een of ander manier betaald van belastingcenten.
  Ahg4

 4. Sunshine schreef:

  Tja, zoals vaker blijft NL in sprookjes geloven.
  Dld gaat vanaf 2019 de energiewinning dmv windmolens juist afbouwen.

  ‘Windparken worden ook niet goedkoper of beter, alleen maar duurder. Volgens de groene logica lijden de windparken geen verliezen, maar hebben zij enkel een structureel tekort aan subsidies.

  Stopt de subsidie, dan staat het windpark nog enkel als schroot in het landschap. In Duitsland wachten er duizenden als oud ijzer op de sloper. In 2015 heeft Duitsland voor €5 miljard marktwaarde aan duurzame energie geproduceerd en heeft daar het vijfvoudige aan subsidies op toegelegd. Vandaar ook dat daar windenergie op land vanaf 2019 wordt afgebouwd.’

  http://www.liwwadders.nl/windturbines-als-schroot-in-het-landschap/