De aanschafbelasting voor personenauto's (de bpm) is sinds 2006 steeds sterker afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Hiermee probeert de overheid de verkoop van zuinige auto's met lage CO2-uitstoot te bevorderen. Uit een evaluatie van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) blijkt dat deze vergroening van de bpm effectief is: het heeft geleid tot de verkoop van meer kleine en zuinige auto's en de grote, onzuinige modellen worden steeds minder populair.
De autobelastingen in Nederland zijn in de afgelopen jaren 'vergroend': de hoogte van de belastingen is steeds sterker afhankelijk geworden van de CO2-uitstoot van de auto. Hiermee tracht de overheid de verkoop van zuinige auto's met een lage CO2-uitstoot te bevorderen. Uit een evaluatie van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) blijkt dat deze vergroening van de bpm effectief is. Er zijn steeds meer kleine en zuinige auto's verkocht, terwijl de grote, onzuinige modellen steeds minder populair zijn geworden. Per saldo daalde door de vergroening van de bpm de totale CO2-uitstoot van de privéauto's die tussen 2006 en 2012 zijn verkocht met circa 2 procent.
Ook bestaat de kans dat bij de vergroening van de autobelastingen in Nederland een deel van de CO2-reductie weglekt omdat de regels voor Europese CO2-emissienormen voor personenauto's gelden voor Europa als geheel. In landen zonder fiscale stimulering kunnen daarom meer relatief onzuinige auto's worden verkocht.
Winst tenietgedaan door begrotingsakkoord
In het begrotingsakkoord heeft het kabinet met een aantal oppositiepartijen afgesproken dat de aanschafbelasting voor personenauto's vanaf 2015 wordt verhoogd. Ook is afgesproken dat de voor 2014 geplande verlaging van de motorrijtuigenbelasting wordt teruggedraaid. Deze maatregelen moeten op jaarbasis leiden tot extra belastinginkomsten van 450 miljoen euro. De invloed van deze belastingverhoging op het milieu is minimaal. Het autogebruik neemt weliswaar licht af, maar het verbruik per autokilometer en de daaraan gekoppelde CO2-uitstoot neemt licht toe omdat de verhoging van de aanschafbelasting alleen de zuinige automodellen treft. Hierdoor wordt de aanschaf van minder zuinige modellen aantrekkelijker en wordt het wagenpark gemiddeld weer minder zuinig.
Download hier de PBL rapporten:
Belastingkortingen voor zuinige auto's: afwegingen voor fiscaal beleid
Het huidige beleid is slechts gericht op dat ene doel en dan ook nog eens koste wat het kost: zo snel mogelijk terugdringen van het begrotingstekort. Dat daarmee beleidsdoelen worden genegeerd en maatregelen negatief uitpakken voor milieu en mens dondert niet.
Je moet toch wel lef hebben om steeds weer slecht nieuws positief te brengen. In dit geval het nieuws voor de (aspirant) zuinige autobezitter. Ik heb destijds inderdaad ook het belastingvoordeel mee laten wegen, simpelweg omdat ik mijn budget niet mag overschrijden.
Wat dit kabinet doet is korte termijn bezuinigingen die op de lange termijn desastreus zullen blijken te zijn. Want het milieu gaat veel geld kosten nu de CO2 uitstoot is toegenomen inplaats van fors gedaald. Wie als kabinet niet investeerd in maatregelen om CO2 terug te dringen en niet investeert in de gevolgen van klimaatverandering begaat een misdaad tegen zijn eigen bevolking!
Om eerlijk te zijn wil ik niet eens meer reageren op de maatregelen die de regering in den Haag verzint om een positief effect op wat dan ook te sorteren. Sinds jaar en dag, in elk geval sinds het “kwartje van Kok” is bekend dat de Nederlandse burger en het liefst die waar de meeste van zijn, Jan en Truus modaal dus, met een sigaar uit eigen doos worden bedonderd. Het kwartje van Kok was een tijdelijke maatregel. Tijdelijk is weliswaar ongedefinieerd maar duurt niet zo lang tot dat Samsom in een onbewaakt ogenblik bepaald dat dit net zo lang duurt tot de burger eraan gewend is en het vergeten is. Zo vergelijkt hij dit kwartje met de verhoging met de belasting en accijns op brandstof die per 1 januari is ingegaan. ” Laten we maar eens afwachten tot de” achterlijke” burger eraan gewend is en daarna kijken of we het hem toch weer door de strot hebben kunnen drukken. Ik moet toegeven dat hij het bijvoeglijke naamwoord “achterlijke ” niet heeft gebruikt maar mij het gevoel geeft dat ik mij persoonlijk wel als “achterlijke” behandeld voel. Overigens heb ik het “geluk” dat ik op steenworp afstand van de Belgische en Duitse grens woon.