like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Verzekeren in een deeleconomie

Van: op 9 november 2017

autoverzekering

MyWheels, SnappCar, Greenwheels, BlaBlaCar, car2go, ConnectCar: deelplatformen en -initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Het lijkt erop dat steeds meer mensen autodelen als alternatief voor hun eigen auto zien. Wil je ook autodelen? Dan is het handig als je op de hoogte bent hoe het zit met verzekeren in deze deeleconomie.

 

Hoe zit het met verzekeren bij autodelen?

Als je je (bestel)auto een keer uitleent aan een bekende, is je auto gewoon verzekerd met je autoverzekering. Maakt diegene schade? Dan val je wel terug in schadevrije jaren. Daardoor kan de premie van je autoverzekering stijgen en betaal je vaak een eigen risico voor de reparatie van je auto. Met Clixx biedt OHRA de mogelijkheid om hier een autoverzekering per dag voor af te sluiten, zodat deze kosten (deels) vergoed worden.

Je auto delen via een platform valt niet onder je eigen autoverzekering. Je verzekeraar weet niet welke bestuurders er in de auto gaan rijden en draagt dus een hoger risico. Platformen zoals MyWheels of Snappcar verzorgen daarom zelf een autoverzekering. Die geldt zolang de lener je auto gebruikt. Maakt de lener of huurder schade aan je auto? Dan geldt de autoverzekering van het platform, en moet je ook hier de schade melden. Tip: lees van tevoren de voorwaarden van het platform door, zodat je op de hoogte bent waarvoor je wel en niet verzekerd bent.

Op eigen initiatief autodelen? Bijvoorbeeld met een groep bekenden of buren? Vraag dan bij je verzekeraar na of dit mag. Houd er rekening mee dat je voor een deelautoverzekering een hogere premie per maand betaalt. Ook kan je verzekeraar aanvullende voorwaarden stellen, zoals een maximum aantal bestuurders of het uitsluiten van bepaalde bestuurders.

Let ook op de regels die de Belastingdienst stelt rond autodelen. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

 

Aanvullende verzekering: inzittendenverzekering, pechhulp, rechtsbijstand

Als je je auto deelt via een deelplatform, ben je meestal automatisch verzekerd voor pechhulp. Veel platformen hebben ook een inzittendenverzekering in hun voorwaarden opgenomen. En regels over hoe het zit met jouw rechten en plichten bij conflicten. Is dit niet het geval? Of deel je je auto op eigen initiatief? Dan is het fijn als je goed verzekerd bent voor inzittenden, pechhulp en voor juridische bijstand.

Inzittendenverzekering. Neem je passagiers mee om te carpoolen of via BlaBlaCar? Dan is het handig om een inzittendenverzekering te hebben. Met een ongevallen inzittendenverzekering verzeker je jezelf en je medepassagiers bij een ongeluk met overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg. Zelfs als je als bestuurder het ongeluk hebt veroorzaakt. Je verzekeraar keert dan een vast bedrag uit aan de persoon met blijvende invaliditeit of aan de nabestaanden bij overlijden.

De schadeverzekering inzittenden is hier een uitgebreidere variant op. Met deze verzekering krijg je als bestuurder en als passagier behalve letselschade ook schade aan kleding en bagage vergoed. Het uitbetaalde bedrag staat gelijk aan de werkelijk opgelopen schade.

Pechhulp. Als je met een deelauto en passagiers langs de weg komt te staan, wil je natuurlijk dat pechhulp goed geregeld is. Dat geldt ook als je je auto aan iemand anders uitleent. Daarom is het handig om een pechhulpverzekering voor de auto af te sluiten. Tip: verzeker de auto op kenteken en niet op persoon.

Rechtsbijstandverzekering. Als je een rechtsbijstandverzekering voor verkeer afsluit, ben je in bijna alle gevallen verzekerd voor juridische hulp als je een meningsverschil hebt over het gebruik en bezit van je auto. Goed om te weten: niet alle verzekeraars verzekeren rechtshulp als je je auto deelt. Neem daarom eerst contact op met je verzekeraar om zeker te weten of dit vergoed wordt.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info