like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Visvangst loopt driemaal sneller terug dan gedacht

Van: op 21 januari 2016

vissersschipDe wereldwijde visvangst is veel hoger dan de officiële cijfers doen vermoeden, maar krimpt ook drie maal sneller. Dat blijkt uit een grootschalige studie in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Officiële statistieken over de wereldwijde visvangst zijn afkomstig van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), maar die is daarvoor afhankelijk van de lidstaten. De meeste landen concentreren zich voor die cijfers vooral op de industriële visvangst. Moeilijk te onderzoeken categorieën, zoals artisanale visserij en illegale visvangst blijven vaak onderbelicht.

Fairphone 3_Staring lady

Ook bijvangst, het teruggooien van commercieel niet interessante vissoorten, blijft buiten de statistieken. Om de data te verfijnen, deden meer dan vierhonderd wetenschappers tien jaar onderzoek op het terrein naar de visvangst in tweehonderd landen.

Hun conclusies, die onlangs verschenen in Nature, tonen aan dat de de jaarlijkse vangst tussen 1950 en 2010 niet alleen veel hoger ligt dan tot nog toe gedacht, maar sinds 1996 ook sneller daalt. Waar de FAO uitgaat van een piek van 86 miljoen ton met een jaarlijkse daling van 0,4 miljoen ton, komen de wetenschappers uit op 130 miljoen ton in 1996 en een daling van 1,2 miljoen ton per jaar.

Bankrekening

Betere informatie over de visbestanden is essentieel om de gezondheid van die bestanden in te schatten, zeggen de onderzoekers, die het vergelijken met een bankrekening. "De wereld haalt nu af van een gemeenschappelijke bankrekening zonder te weten hoeveel er al eerder is afgehaald of wat het saldo is", zegt Daniel Pauly, hoogleraar en hoofdauteur van de studie. "Een betere inschatting van die hoeveelheden kan helpen om ervoor te zorgen dat er in de toekomst genoeg vis is om ons te voeden."

"Deze baanbrekende studie bevestigt dat we veel meer vis uit onze oceanen halen dan de officiële statistieken doen vermoeden", zegt Joshua S. Reichert van de Pew Environment Group, die betrokken was bij de studie. "De nieuwe schattingen voorzien landen van een beter begrip van de visvangst dan ooit tevoren en een meer genuanceerd beeld van de hoeveelheden vis die elk jaar uit de oceanen gehaald worden".

Dergelijke informatie is cruciaal voor een duurzaam visbeleid, benadrukken de onderzoekers, met name in landen die zelf niet over de middelen beschikken om informatie te verzamelen.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Piet van Noort schreef:

    Een duurzaam visbeleid hangt ook af van de spelregels om ons land tegen de zee te verdedigen en op de manier waarop topbestuurders informatie naar buiten wensen te brengen. Als bv. drie provincies, drie ministeries en belangenorganisaties verklaren dat het er na zes jaar studeren positief voor de natuur uit ziet klopt er iets niet. Een gepensioneerde NIOZ medewerker verklaart dat de kustnatuur dood is en de metingen op het Wad zijn volgens de Waddenvereniging nog steeds in een neerwaartse trend. Positieve berichten moeten de schade door zandsuppleties verbloemen. Het evaluatierapport dat over de Zandmotor gemaakt gaat worden zal ook wel weer vol lof zijn maar hengelaars op het strand merken nog steeds geen verbetering in de vispopulatie. De constante zandstorm onder water remt alle leven. “Strand is meer dan zand” geeft u uitleg over hoe de natuur langs de kust zou moeten functioneren.