• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Vleesvervangers goed voor milieu, maar ook gezonder

10 januari 2019|doorIPS|ingezondheid, voeding

bonen

Meer consumptie van vegetarische eiwitten kan jaarlijks miljoenen sterfgevallen voorkomen en de uitstoot van broeikasgassen drastisch terugdringen, zeggen onderzoekers van de Oxford Martin School. Vleesalternatieven zoals mycoproteïne, algen, bonen, insecten en kweekvlees hebben grote voordelen voor de volksgezondheid en het milieu.

In hun rapport Alternative Proteins stellen de wetenschappers dat op duurzame wijze aan de voedingsbehoeften van een toekomstige wereldbevolking van 10 miljard mensen kan worden voldaan. Dat zou moeten gebeuren via een innovatieve combinatie van eiwitbronnen, verbeterde productiesystemen en ander consumentengedrag.

Rundvlees

Overstappen van rundvlees op andere bronnen van proteïnen kan het wereldwijde aantal doden als gevolg van een slecht dieet met gemiddeld 2,4 procent terugdringen. In rijkere landen stijgt dat percentage naar 5 procent.

De productie van rundvlees alleen is verantwoordelijk voor een kwart alle broeikasgassen uit de voedselproductie, blijkt uit cijfers uit 2010. “Transformatie van het voedselsysteem is essentieel om de zowel de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) als de klimaatdoelen van Parijs te bereiken”, zegt Charles Godfray, directeur van de Oxford Martin School. “In de nabije toekomst kunnen de vleesindustrie en de industrie voor alternatieve proteïnen naast elkaar bestaan en elkaar aanvullen. De bestaande industrie en nieuwkomers kunnen leren van het gesprek over de hervorming van regionale, en uiteindelijk het wereldwijde voedselsysteem. Met het doel te komen tot een gezonde en duurzame voedselvoorziening.”

speedcomfort radiatorventilator

Wereld Economisch Forum

De dertien in het rapport geanalyseerde proteïnebronnen zijn rundvlees, varkensvlees en kip; fruit en groenten die op natuurlijke wijze gegeten of geproduceerd kunnen worden, zoals bonen en erwten; verwerkte niet-dierlijke alternatieven zoals tofu, tarwe-glutenproducten of mycroproteïnen en nieuwe producten zoals kweekvlees, insecten en algen.

De Oxford Martin School voerde het onderzoek uit in opdracht van het Wereld Economisch Forum (WEF). Dominic Waughray, directeur van het WEF, concludeert dat het rapport laat zien dat er een duurzaam antwoord is op de vraag naar vlees in de toekomst. “Het is mogelijk om genoeg voedingswaarde te creëren voor 10 miljard mensen en hun gezondheid te verbeteren, zonder noodzakelijkerwijs vlees, zelfs rood vlees, op te geven”, zegt hij. “Dit kan door innovatie in producten, verbeterde productieprocessen voor vlees en bereidheid van consumenten om een meer divers dieet te omarmen.”

Kansen voor boeren

De auteurs van het rapport pleiten voor investeringen in alternatieve proteïnen om de consument meer keuze te geven en stimulansen voor boeren om tot een duurzamer productieproces te komen. Ook zouden overheden nieuwe regelgeving moeten ontwikkelen op het gebied van alternatieve proteïnen, om zo de bevolking te beschermen tegen gezondheidsrisico’s en niet-bewezen gezondheidsclaims. Ze zouden ook de diverse sectoren moeten ondersteunen in een transitie naar een nieuw voedselsysteem.

De auteurs wijzen erop dat alternatieve proteïnen slechts een deel van de oplossing zijn om de voedselproductie duurzamer te maken en mensen gezonder. Er wordt ook opgeroepen tot innovatie op het gebied van diervoeding. Daarvoor zouden bijvoorbeeld insecten gebruikt kunnen worden, “een belangrijke kans, vooral voor boeren in Europa en Noord-Amerika.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • echte ongemakkelijke waarheid ipcc Syntheserapport IPCC: laatste kans om klimaat te redden20 maart 2023 - 17:12
  • Elektrische bus van VDL Recht op bereikbaarheid voor elke Nederlander, vindt kabinet19 maart 2023 - 13:51
  • Peter van Vliet Duurzaam De Week Door – 1118 maart 2023 - 12:43
  • vogelziekte plasticose Zeevogels ziek van plastic: plasticose12 maart 2023 - 10:45
  • PBL verkenning 2023 Ruimtelijke verkenning 2023: toekomst vraagt scherpe keuzes en samenhang van kabinet8 maart 2023 - 22:30

Inzicht

  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16
  • links rechts politiekPeilingen voor de Tweede Kamer: zet de BBB factor ook door in Den Haag?11 maart 2023 - 07:00

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Trends in biologische voeding voor 2019Voor de vierde keer Week van de Circulaire Economie
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen