• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Voedselrevolutie: hoe Noordoostpolder de wereld kan voeden met precisiefermentatie

13 november 2022|doorredactie|inklimaatverandering, voeding

precisie fermentatie is voedsel eiwit revolutie

Al het eiwit dat we nodig hebben om de wereld te voeden kan worden geproduceerd op een oppervlakte kleiner dan Noordoostpolder, of het ministaatje Andorra. Een voedselrevolutie te mooi om waar te zijn? Niet volgens RePlanet, de groep die werkt aan precisie fermentatie om het voor elkaar te krijgen.

Als we de veeteelt vervangen door eiwitten uit micro-organismen, kan meer dan 3/4 van de landbouwgrond in de wereld worden hergebruikt om onze klimaatdoelstellingen te halen, zegt de groene groep RePlanet.

De Reboot Food-campagne beweert dat de COP27-inspanningen om het Akkoord van Parijs overeind te houden “zinloos” zijn zonder een dergelijke stap. Schrijver en activist George Monbiot roept de wereldregeringen op dringend te investeren in precisiefermentatie – een sleuteltechnologie in de microbiële eiwitproductie.

“De olifant in de kamer bij COP27 is de koe. Maar gelukkig is er deze keer echt een recept voor succes. Door onze voedselsystemen opnieuw op te starten met precisiefermentatie kunnen we de dierlijke landbouw afbouwen en tegelijkertijd de hoeveelheid eiwitten die beschikbaar zijn voor menselijke consumptie sterk verhogen.” – George Monbiot

Wat precisiefermentatie doet

Precisiefermentatie (PF) creëert biologisch identieke melk, kaas, eiwit en andere dierlijke eiwitten met behulp van genetisch gemanipuleerde micro-organismen die in tanks worden gefermenteerd.

Het is een verfijnde vorm van brouwen waarbij micro-organismen worden gebruikt om ingrediënten te maken die we nu nog van dieren of planten krijgen. Terwijl onze voorouders brood, kaas en bier maakten met behulp van micro-organismen die willekeurig in hun omgeving aanwezig waren, kan de huidige precisiegisting micro-organismen genetisch herprogrammeren…
om exacte voedingsstoffen te maken. Zo doe je dat:

  1. Kies een specifiek micro-organisme zoals een gist of een bacterie.
  2. Ontwikkel het micro-organisme genetisch met de DNA-sequenties die coderen voor de aminozuren die het eiwit vormen dat je wil maken – zoals de eiwitten in koemelk: caseïne en wei.
  3. Zet de micro-organismen in een fermentatietank met wat eenvoudige voedingsstoffen en suikers.
  4. Fermenteer! (Net als bier.)
  5. Oogst ingrediënten die biologisch identiek zijn aan die van een dier en meng ze tot verkoopbare vertrouwde producten (zoals melk, room of kaas…)

Volgens een nieuwe analyse in het rapport Reboot Food gebruiken eiwitten uit micro-organismen tot 40.900 keer minder land dan rundvlees, wat betekent dat dergelijke “farm-free foods” de volledige eiwitbehoefte van de wereld zouden kunnen produceren op slechts 420 km2 land – een gebied kleiner dan Groot-Londen*.

91% minder uitstoot

Dit zou niet alleen 3/4 van het wereldwijde landbouwareaal besparen voor natuurherstel en koolstofopslag, maar het zou ook tot 91% minder broeikasgassen per geproduceerde calorie uitstoten.

Het Reboot Food manifest zet 10 beleidsmaatregelen uiteen die de wereldregeringen zouden moeten overnemen om van COP27 een succes te maken en roept op tot landsparing en rewilding op planetaire schaal als nieuwe doelstelling in de agrarische besluitvorming. De 10 beleidsmaatregelen omvatten: 2,5% van het BBP over 10 jaar investeren in voedselinnovatie, alle subsidies voor dierlijke landbouw stopzetten en in plaats daarvan plantaardig voedsel subsidiëren, reclame voor koolstofintensief vlees verbieden, octrooien op nieuwe voedseltechnologie beperken en genbewerking legaliseren.

Dergelijke maatregelen zijn dringend noodzakelijk, zegt RePlanet, omdat de landbouw verantwoordelijk is voor meer broeikasgassen dan alle auto’s, vliegtuigen en schepen op de planeet. Het is de oorzaak van 80% van de ontbossing deze eeuw, en de belangrijkste oorzaak is van het zesde massale uitsterven van soorten. Het grootste deel van deze schade wordt veroorzaakt door het hoge landgebruik van de veeteelt, die 28% van het ijsvrije land van de planeet in beslag neemt, meer dan alle bossen ter wereld samen.

Precisievergisting is geen nieuwe technologie

Precisiefermentatie wordt al gebruikt om 99% van de mondiale insulinevoorraad en 90% van het stremsel te produceren. PF-melkeiwitten en PF-eiwitten zijn al verkrijgbaar bij Amerikaanse kruideniers.

Joel Scott-Halkes, campagnedirecteur van Replanet, zegt tijdens COP27: “COP27 heeft op beschamende wijze nagelaten de emissies en het landgebruik van de dierlijke landbouw aan te pakken. Incrementalisme in de landbouw is niet langer een optie – we hebben een revolutionaire voedselproductie nodig. In het licht van een catastrofale klimaatverandering zijn precisiefermentatie en andere zeer landefficiënte vormen van voedselproductie de gedurfde oplossingen die we nodig hebben.”

Emma Smart, coördinator van Replanet UK: “De revolutie van precisiefermentatie is even belangrijk en ingrijpend voor onze natuurlijke wereld en het klimaat als de dageraad van de landbouw 10.000 jaar geleden was. Alleen belooft de voedselrevolutie van vandaag een nieuw tijdperk voor niet-menselijk leven van regeneratie in plaats van verwoesting.”

Mark Lynas, klimaatauteur en RePlanet Senior Strategist, zegt tijdens COP27: “Het landbouwbeleid van de mainstream milieubeweging maakt de zaken erger in plaats van beter. Biologische en ‘regeneratieve’ landbouwmethoden moedigen uitdijende landbouw aan en zijn rookgordijnen geworden voor de vee-industrie. Het wordt tijd dat verstandige milieuactivisten zich verenigen achter voedselproductietechnieken die minder land gebruiken, niet meer.”

*Voor alle berekeningen en een volledige reeks peer-reviewed referenties voor de cijfers hier binnen zie Reboot Food Full Report hier.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Waterzuivering
    Minder uitstoot broeikasgas bij waterzuivering11 mei 2025 - 10:40
  • geo-engineering
    Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
  • overshoot day
    Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
  • links rechts politiek
    Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
  • giftige chemie
    Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55

Inzicht

  • boeren met de natuur
    Boeren, bomen en biodiversiteit: de terugkeer van levend land11 mei 2025 - 10:16
  • groene groei
    Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04
  • landbouw geen roofbouw
    Nederland Gifland: Van gezondheidsklachten tot verlies van biodiversiteit3 mei 2025 - 10:43

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
De blinde vlek die vanzelf verdwijnt? highway to hell tegenlicht het symbioceen VPRO Tegenlicht: Welkom in het Symbioceen
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten