Al het eiwit dat we nodig hebben om de wereld te voeden kan worden geproduceerd op een oppervlakte kleiner dan Noordoostpolder, of het ministaatje Andorra. Een voedselrevolutie te mooi om waar te zijn? Niet volgens RePlanet, de groep die werkt aan precisie fermentatie om het voor elkaar te krijgen.
Als we de veeteelt vervangen door eiwitten uit micro-organismen, kan meer dan 3/4 van de landbouwgrond in de wereld worden hergebruikt om onze klimaatdoelstellingen te halen, zegt de groene groep RePlanet.
De Reboot Food-campagne beweert dat de COP27-inspanningen om het Akkoord van Parijs overeind te houden “zinloos” zijn zonder een dergelijke stap. Schrijver en activist George Monbiot roept de wereldregeringen op dringend te investeren in precisiefermentatie – een sleuteltechnologie in de microbiële eiwitproductie.
“De olifant in de kamer bij COP27 is de koe. Maar gelukkig is er deze keer echt een recept voor succes. Door onze voedselsystemen opnieuw op te starten met precisiefermentatie kunnen we de dierlijke landbouw afbouwen en tegelijkertijd de hoeveelheid eiwitten die beschikbaar zijn voor menselijke consumptie sterk verhogen.” – George Monbiot
Wat precisiefermentatie doet
Precisiefermentatie (PF) creëert biologisch identieke melk, kaas, eiwit en andere dierlijke eiwitten met behulp van genetisch gemanipuleerde micro-organismen die in tanks worden gefermenteerd.
Het is een verfijnde vorm van brouwen waarbij micro-organismen worden gebruikt om ingrediënten te maken die we nu nog van dieren of planten krijgen. Terwijl onze voorouders brood, kaas en bier maakten met behulp van micro-organismen die willekeurig in hun omgeving aanwezig waren, kan de huidige precisiegisting micro-organismen genetisch herprogrammeren…
om exacte voedingsstoffen te maken. Zo doe je dat:
- Kies een specifiek micro-organisme zoals een gist of een bacterie.
- Ontwikkel het micro-organisme genetisch met de DNA-sequenties die coderen voor de aminozuren die het eiwit vormen dat je wil maken – zoals de eiwitten in koemelk: caseïne en wei.
- Zet de micro-organismen in een fermentatietank met wat eenvoudige voedingsstoffen en suikers.
- Fermenteer! (Net als bier.)
- Oogst ingrediënten die biologisch identiek zijn aan die van een dier en meng ze tot verkoopbare vertrouwde producten (zoals melk, room of kaas…)
Volgens een nieuwe analyse in het rapport Reboot Food gebruiken eiwitten uit micro-organismen tot 40.900 keer minder land dan rundvlees, wat betekent dat dergelijke “farm-free foods” de volledige eiwitbehoefte van de wereld zouden kunnen produceren op slechts 420 km2 land – een gebied kleiner dan Groot-Londen*.
91% minder uitstoot
Dit zou niet alleen 3/4 van het wereldwijde landbouwareaal besparen voor natuurherstel en koolstofopslag, maar het zou ook tot 91% minder broeikasgassen per geproduceerde calorie uitstoten.
Het Reboot Food manifest zet 10 beleidsmaatregelen uiteen die de wereldregeringen zouden moeten overnemen om van COP27 een succes te maken en roept op tot landsparing en rewilding op planetaire schaal als nieuwe doelstelling in de agrarische besluitvorming. De 10 beleidsmaatregelen omvatten: 2,5% van het BBP over 10 jaar investeren in voedselinnovatie, alle subsidies voor dierlijke landbouw stopzetten en in plaats daarvan plantaardig voedsel subsidiëren, reclame voor koolstofintensief vlees verbieden, octrooien op nieuwe voedseltechnologie beperken en genbewerking legaliseren.
Dergelijke maatregelen zijn dringend noodzakelijk, zegt RePlanet, omdat de landbouw verantwoordelijk is voor meer broeikasgassen dan alle auto’s, vliegtuigen en schepen op de planeet. Het is de oorzaak van 80% van de ontbossing deze eeuw, en de belangrijkste oorzaak is van het zesde massale uitsterven van soorten. Het grootste deel van deze schade wordt veroorzaakt door het hoge landgebruik van de veeteelt, die 28% van het ijsvrije land van de planeet in beslag neemt, meer dan alle bossen ter wereld samen.
Precisievergisting is geen nieuwe technologie
Precisiefermentatie wordt al gebruikt om 99% van de mondiale insulinevoorraad en 90% van het stremsel te produceren. PF-melkeiwitten en PF-eiwitten zijn al verkrijgbaar bij Amerikaanse kruideniers.
Joel Scott-Halkes, campagnedirecteur van Replanet, zegt tijdens COP27: “COP27 heeft op beschamende wijze nagelaten de emissies en het landgebruik van de dierlijke landbouw aan te pakken. Incrementalisme in de landbouw is niet langer een optie – we hebben een revolutionaire voedselproductie nodig. In het licht van een catastrofale klimaatverandering zijn precisiefermentatie en andere zeer landefficiënte vormen van voedselproductie de gedurfde oplossingen die we nodig hebben.”
Emma Smart, coördinator van Replanet UK: “De revolutie van precisiefermentatie is even belangrijk en ingrijpend voor onze natuurlijke wereld en het klimaat als de dageraad van de landbouw 10.000 jaar geleden was. Alleen belooft de voedselrevolutie van vandaag een nieuw tijdperk voor niet-menselijk leven van regeneratie in plaats van verwoesting.”
Mark Lynas, klimaatauteur en RePlanet Senior Strategist, zegt tijdens COP27: “Het landbouwbeleid van de mainstream milieubeweging maakt de zaken erger in plaats van beter. Biologische en ‘regeneratieve’ landbouwmethoden moedigen uitdijende landbouw aan en zijn rookgordijnen geworden voor de vee-industrie. Het wordt tijd dat verstandige milieuactivisten zich verenigen achter voedselproductietechnieken die minder land gebruiken, niet meer.”
*Voor alle berekeningen en een volledige reeks peer-reviewed referenties voor de cijfers hier binnen zie Reboot Food Full Report hier.