De lockdown heeft laten zien hoe kwetsbaar ons wereldwijde voedselsysteem is. Tegelijkertijd staan boeren, natuurbeschermers en politiek lijnrecht tegenover elkaar. Nederland is als tweede landbouwexporteur van de wereld een agrarisch succesverhaal. Maar daar tegenover staat dat de bodem steeds verder uitgeput raakt en de biodiversiteit verschraalt. Waar zijn de nieuwe ideeën en technologieën te vinden die goed zijn voor zowel de boer als de natuur? Een verkenning door Nederland. Van stroken-landbouw tot onbemande tractoren, en van agro-ecologie tot kaas zonder koeien. Wat zijn de perspectieven voor de boer van de toekomst?
Jaap Korteweg is pionier in de eiwittransitie: Een overgang van voedsel met vlees naar eiwitrijk voedsel zonder vlees. Korteweg heeft een achtergrond als boer en is een innovator met een grote visie op de toekomst van het boerenbedrijf en onze voedselproductie. Hij is medeoprichter van De Vegetarische Slager en denkt na over hoe toekomstige agrarische ontwikkelingen ons leven en leefomgeving beïnvloeden. Na het succes van De Vegetarische Slager kocht Korteweg een compleet biotech lab – inclusief wetenschappelijk team – dat kaas moet gaan produceren zonder koeien.
In Lelystad kijkt wetenschapper Wijnand Sukkel naar hoe akkerbouw beter en toekomstbestendiger kan. In de polder staat de ‘Boerderij van de Toekomst,’ waar hij handen en voeten geeft aan zijn visie op kringlooplandbouw. Hier worden innovatieve oplossingen ontwikkeld, getest en gedemonstreerd in een lopend bedrijf. Welwillende boeren die de overstap naar een toekomstbestendig boerenbedrijf willen maken komen hier om zich te laten informeren en inspireren. Guido Hermans is zo’n boer. Hij teelt prei en gebruikt al minder schadelijke stoffen dan veel andere agrariërs. Hermans staat best voor open voor nieuwe manieren om zijn prei nog bewuster te telen, maar de vraag is volgens hem wel of de consument daar op zit te wachten. ‘Vaak koopt die tóch liever de perfect ogende prei – waar vaak flink gif voor gespoten is.’
Op een drijvende boerderij in Rotterdam vertelt ondernemer Meiny Prins hoe ze vanuit de lucht op Nederland neerkeek en het licht zag: Nederland als groenste stad van de wereld. Waar platteland en stad dicht op elkaar zitten en steeds dieper met elkaar verweven raken. De Sustainable Urban Delta is volgens haar het nieuw verdienmodel voor de Nederlandse economie. Hoe kunnen we vanuit Nederland andere metropolen in de wereld inspireren om grote groene stappen te zetten en de grenzen tussen stad en platteland vervagen?