like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

VPRO Tegenlicht: City for sale?

Van: op 2 november 2017

uitverkoop stad

Alle grote steden in de wereld zijn een magneet geworden voor nieuwkomers, toeristen, expats en laptop-nomaden. Ook in Nederland barsten steden als Groningen en Eindhoven uit hun voegen. In onze hoofdstad Amsterdam is de druk het grootst. De komende vijftien jaar moet de stad doorgroeien naar het magische getal van één miljoen inwoners. Is de stad dan nog wel aantrekkelijk en leefbaar of is het een decor geworden en een verdienmachine voor vastgoedontwikkelaars?

Tijdens de kredietcrisis is er te weinig in steden gebouwd, waardoor de druk op de woningmarkt enorm is en een bubbel dreigt. Bewoners hebben niet meer het idee dat de stadscentra van hún zijn: meer een Disneyland voor volwassenen. Niet alleen het centrum maar ook de omliggende oude wijken, worden gewilde objecten voor beleggers. Almaar méér stadsbewoners voelen zich buitengesloten. En ook voor nieuwe bewoners is amper plek.

De super-de-luxe appartementen die gebouwd worden rond de Amsterdamse Dam en aan de Amstel- en IJ-oevers illustreren hoe het centrum voor de meeste mensen te duur wordt om er nog te kunnen wonen. Dit creëert een waterbed-effect voor omliggende wijken. De Indische Buurt, oorspronkelijk een populaire aankomstplek voor gastarbeiders, is zo’n wijk waar de verandering van de stad goed zichtbaar is. Waar bijvoorbeeld de Javastraat zeven jaar geleden nog verpauperd was en belwinkels en criminele praktijken het straatbeeld bepaalden, is deze nu hip and happening. En op een paar groentewinkels na bijna helemaal ‘gegentrificeerd’.

Bewoners, winkeliers, vastgoedontwikkelaars en architecten analyseren wat de druk op de stad in de praktijk betekent. De gemiddelde vierkante meterprijs voor een koopwoning nadert de €5000 en in de vrije huursector zijn bedragen van €1500 voor een appartementje heel normaal. Daarbij is de wachtlijst voor sociale huurwoningen enorm. Steden waaruit middenklassengezinnen verdrongen worden en waar expats, toeristen en studenten de dienst uitmaken. Gaat Amsterdam daarmee Londen en Parijs achterna, waar de middenklasse al verdwenen is? Of is het tij nog te keren en kan de ziel van de stad behouden worden? Want van wie is de stad van de toekomst eigenlijk?

Met: Winy Maas (stedenbouwkundige), Najah Aouaki (stad-strateeg), Arna Mackic (architect), Jeroen Lokerse (vastgoedadviseur Cushman & Wakefield), Janny Alberts (algemeen directeur van NV Zeedijk) en verder winkeliers, makelaars, actievoerders en bewoners.

Bekijk hier de uitzending

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!