Europa gaat er prat op Russisch gas te boycotten sinds de oorlog in Oekraïne. Maar het praat niet graag over het gat in de principes. Want een flink deel van het LNG waar we steeds meer afhankelijk zijn geworden komt nog steeds uit Rusland. Want daar rusten geen sancties op.
Het is niet geheim maar niemand praat er over: terwijl de levering van Russisch aardgas via pijpleidingen dramatisch is gedaald, is de invoer van vloeibaar aardgas LNG uit Rusland in de EU gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie die Politico heeft ingezien. EU-landen hebben tussen januari en september 2022 16,5 miljard kubieke meter (bcm) Russisch LNG ingevoerd, tegenover 11,3 bcm in dezelfde periode vorig jaar. Een flink deel daarvan was bestemd voor Nederland.
In absolute cijfers is die hoeveelheid niet zo heel groot, maar het principe druist tegen alle retoriek en principes waar de Europese landen voor zeggen te staan.
Risico bekend
Aan die leveringen kleeft een stevig risico voor de EU. Want het toenemende gebruik van vloeibaar aardgas uit Rusland kan Europa in 2023 blootstellen aan een nieuwe ronde van Poetins gaschantage, wanneer het zijn gasvoorraden voor de winter wil aanvullen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Slechts twee landen in Europa – het Verenigd Koninkrijk en Litouwen – hebben de invoer van Russisch LNG volledig stopgezet.
Volgens een economische expert van de EU is het logisch dat Europa voorlopig LNG uit Rusland blijft importeren. Door Russisch LNG van de EU-markt te weren, zouden de Europese landen meer LNG elders in de wereld moeten kopen. Daardoor zouden de prijzen voor armere landen stijgen.
De EU heeft Russisch gas nog steeds niet toegevoegd aan haar lijst van sancties tegen Moskou.
Tot dusver is dit jaar meer dan een derde van de Russische LNG-transporten naar Europa bestemd voor Frankrijk, gevolgd door Spanje met bijna een kwart, terwijl ook Nederland en België aanzienlijke volumes hebben ontvangen.
Analisten verwachten dat de Russische LNG-levering aan Europa deze winter zal aanhouden.