De uitstoot van broeikasgassen door olie- en gasinstallaties over de hele wereld is ongeveer drie keer zo hoog als de producenten ervan beweren, zo blijkt uit nieuwe gegevens. Onderrapportage van emissies ondergraaft zo de plannen voor klimaatbescherming.
Climate Trace is een project om de werkelijke niveaus van kooldioxide en andere broeikasgassen aan de bron te meten. De organisatie heeft een nieuw rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat de helft van de 50 grootste bronnen van broeikasgassen ter wereld olie- en gasvelden en productiefaciliteiten zijn. Dat schrijft The Guardian.
Veel daarvan rapporteren hun uitstoot onvolledig en er zijn weinig middelen om hen ter verantwoording te roepen.
Olie- en gaswinning kan methaan lekken, en het gas wordt ook vaak opzettelijk afgefakkeld, ogenschijnlijk om veiligheidsredenen maar soms voor het gemak. Het niveau van methaan in de atmosfeer, dat ongeveer 80 keer krachtiger is dan koolstofdioxide, is de laatste jaren sterk gestegen. Maar de gerapporteerde emissies van het gas blijken veel lager te zijn dan in werkelijkheid.
De “schokkende” onderrapportage van emissies is een groot probleem bij de aanpak van de klimaatcrisis, aldus Al Gore, voormalig vice-president van de VS en lid van de Climate Trace-coalitie.
Onderrapportage van emissies verstoort het systeem
Volgens het VN-systeem zijn landen verantwoordelijk voor het rapporteren van hun eigen uitstoot van broeikasgassen. Gore zei: “Er zijn enkele inherente kwetsbaarheden bij zelfrapportage. Als er een valsspeler is, die niet wil rapporteren, of als er een bekend bedrijf is dat zijn activa met een hoge uitstoot wil verkopen via een duistere private-equitygroep, verdwijnt het uit het systeem van zelfrapportage. Maar we zien het nog steeds omdat we meetgegevens hebben. We kunnen hen dus helpen zich te beschermen tegen valsspelen.”
Hij gaf het voorbeeld van Saoedi-Arabië. “Saoedi-Arabië heeft zijn emissies voor olie- en gasproductie gerapporteerd. We hebben ze gemeten en we vinden een enorme kloof. Die emissies zijn veel groter dan die zijn gerapporteerd,” zei hij. “Wanneer we de emissies van hun raffinagecentrum nauwkeuriger bekijken, blijkt dat het volume van de emissies van hun raffinage, die niet zijn gerapporteerd, precies overeenkomen met de hoeveelheid waarmee hun gerapporteerde emissies worden onderschat. Was dat een vergissing van hun kant? Misschien. Dat kan ik niet zeggen.”
“Ze [ExxonMobile] hebben op industriële schaal gelogen tegen het publiek over de hele wereld, ook al hadden ze zelf informatie waaruit bleek dat ze oneerlijk waren. Ik denk dat ze het morele equivalent van oorlogsmisdaden hebben begaan.” – Al Gore
Climate Trace gebruikt gegevens van satellieten, afstandssensoren en andere bronnen om emissies wereldwijd te monitoren. Daarbij wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om een duidelijk beeld op te bouwen van emissiebronnen over de hele wereld. De database bevat emissie-informatie van 2015 tot 2021 voor alle landen die partij zijn bij de overeenkomst van Parijs. Daarin zijn bijna alle landen in de wereld opgenomen.
Ook opgaves niet compleet
Geen van die landen heeft bij de VN nog een volledige rekening van hun broeikasgassen voor 2021 ingediend, en 52 landen hebben geen enkele emissie-inventaris over de afgelopen 10 jaar ingediend.
Olie- en gasbedrijven waren de sectoren met de grootste negatieve afwijkingen in hun rapportage van emissies, zei Gore. “Voor de olie- en gassector strookt dit met hun public relations-strategie en hun lobbystrategie. Al hun inspanningen zijn bedoeld om zichzelf meer tijd te geven voordat ze stoppen met het vernietigen van de toekomst van de mensheid.”
Hij wees op ExxonMobil, waarvan werd ontdekt dat het had verhuld wat het wist over de opwarming van de aarde. “Ze hebben op industriële schaal gelogen tegen het publiek over de hele wereld, ook al hadden ze zelf informatie waaruit bleek dat ze oneerlijk waren. Ik denk dat ze het morele equivalent van oorlogsmisdaden hebben begaan,” zei hij.