like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Windenergie op Noordzee kan nog groeien

Van: op 18 december 2016

nationale energieverkenning windenergie op zeeNu het consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi/DGE de aanbesteding van windparken 3 en 4 voor de kust bij Borssele heeft gewonnen en deze gaat bouwen, gaat TenneT verdere uitbreiding van offshore wind en net op zee na 2023 onderzoeken.

TenneT CEO, Mel Kroon: "De bieding van 5,45 cent per kilowattuur is, volgens verwachting, nóg lager dan bleek bij de eerste tender. En dat moet ook, wil Nederland de verdere groei van wind op zee betaalbaar houden. De grootste innovaties (techniek en efficiency) in duurzame elektriciteitsproductie zullen komen van zonne-energie, maar veel zonne-energie heeft veel windenergie nodig voor de stap naar een volledige en zekere duurzame elektriciteitsvoorziening. Wind en zon vullen elkaar in dag- en nachtritmes en gedurende een jaar (seizoenen) prachtig aan."

 

Onderzoek naar mogelijkheden meer wind op zee na 2023

Om de klimaatdoelstellingen geformuleerd in Parijs te kunnen halen, zou volgens een groot aantal instellingen in 2035 in totaal circa 17 GW geïnstalleerd windvermogen op zee moeten staan. "Een eerste, voorlopige scan die wij gedaan hebben, laat zien dat de huidige aangewezen windgebieden niet voldoende ruimte bieden voor dergelijk hoge vermogens. De scan laat ook zien dat de aangewezen gebieden veel beter benut kunnen worden, waardoor er meer ruimte beschikbaar komt voor de bouw van windparken", aldus Mel Kroon.

Op dit moment onderzoekt TenneT hoe overgebleven aangewezen gebieden met het offshore net optimaal ontsloten kunnen worden en hoe additionele windenergie door het net op land verder getransporteerd kan worden naar huishoudens en bedrijven in binnen- en buitenland. De uitkomsten worden rond de zomer 2017 verwacht. "Wij willen de wind op zee ambities die minister Kamp vorige week in de Energieagenda heeft geschetst maximaal kunnen faciliteren. Die Energieagenda schetst een uitroltempo van ongeveer 1 GW per jaar van 2020 tot 2030. Dat komt dus neer op een doelstelling van 10 GW aan extra windenergiecapaciteit op zee tot 2030."

 

Nederlandse aanpak een voorbeeld voor andere landen

TenneT vindt de Nederlandse aanpak met een planmatige uitrol, duidelijke kavelbesluiten en de gestandaardiseerde transmissiesystemen van de landelijke hoogspanningsnetbeheerder ook bij uitstek geschikt voor de wind op zee projecten na 2023. Daarbij zal kostenreductie van groot belang zal blijven. Mel Kroon: "Het feit dat een land als Duitsland, voorloper op het gebied van offshore windenergie, nu ook overstapt naar een tendersysteem voor de ontwikkeling van windparken op zee is veelzeggend."

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!