like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Yin en yang en duurzaamheid

Van: op 12 augustus 2019

yin en yang
De Chinese yin en yang filosofie mag dan wel duizenden jaren terug gaan, maar de Chinezen schreven in de oudheid al voor om duurzaam te leven. Terugkijkend is dat helaas niet helemaal gelukt; getuige de natuur die we vernielen voor economisch gewin en de grondstofbronnen die we in rap tempo uitputten om maar wat te noemen.

Maar wat kunnen we leren van de yin en yang filosofie en hoe kunnen we dat vertalen naar een duurzamer leven? Daar zullen we in dit artikel nader naar gaan kijken.

Wat is yin en yang?

Yin en yang kan je zien als een natuurlijke balans. Bekend is het yin-yangsymbool wat een Oud-Chinese voorstelling is van de kosmische dualiteit. Yin en yang stellen elkaars tegengestelde voor. Deze tegenstellingen komen terug in alle aspecten van het leven en de natuur is ermee doordrongen. Yin en yang kunnen echter elkaar ook complementeren. Het is geen statisch iets maar het is dynamisch, zoals eigenlijk alles in de natuur is.

Een voorbeeld om yin en yang goed te kunnen illustreren is een etmaal. Een etmaal is altijd even lang en bestaat uit de nacht die over gaat in de dag. Als de dagen korter worden, door de seizoenswisselingen, dan worden de nachten langer en andersom. De dag en nacht zijn nooit absoluut, zo kunnen we in de nacht nog zien en hebben we overdag schaduwen. Yin en yang zijn met elkaar verbonden; als de nacht groter wordt dan zal de dag korter worden.

Yin en yang zijn ook terug te zien in het klimaat; als de ijskapen smelten dan stijgt de zeespiegel en andersom. De hoeveelheid water blijft hetzelfde alleen de vorm de vorm wisselt en daarmee de zeespiegel. Allerlei componenten hebben invloed op het klimaat wat werkt als een dynamisch netwerk zoals bij yin en yang.

Dit afwisselen van krachten is als een vloeiende beweging in de natuur te zien. Zo heb je de seizoenen die vloeiend in elkaar overgaan en niet zonder elkaar kunnen bestaan. Om het zomer te laten worden zal het eerste lente geweest moeten zijn en voor de herfst heb je eerst een zomer nodig. De seizoenen staan niet los van elkaar maar zijn met elkaar verbonden.

De betekenis

Yin en yang zijn elkaar tegengestelde maar kunnen ook complementair zijn. Een aantal van deze tegenstellingen:

 • Yin is vrouwelijk en yang is mannelijk
 • Yin staat voor de maan en yang voor de zon
 • Yin staat voor passief en yang staat voor actief
 • Yin staat voor water en yang staat voor vuur
 • Yin staat voor zwart en yang voor wit
 • Yin staat voor donker en yang voor licht
 • Yin staat voor koud en yang voor warm
 • Yin staat voor vochtig en yang staat voor droog

Yin en yang zijn verstrengeld met elkaar en worden gezien als de oer-eenheid van het leven. Zonder het één kan het ander niet bestaan. Zonder kou geen warmte, zonder vocht geen droogte en zonder goed geen kwaad.

Hoewel veel om ons heen yin en yang zijn nemen we deze als vanzelfsprekend aan. Logisch want we groeien op met de natuurlijke cadans van de dag die overgaat in de nacht en de seizoenen die in elkaar overgaan. Voor andere zaken is yin en yang minder voor de hand liggend maar kan het ons, vanuit de filosofie van yin en yang, wel duiding en begrip geven voor wat er zich om ons heen afspeelt. Vanuit de filosofie van yin en yang is er door de eeuwen heen een lifestyle ontstaan die deze filosofie aanhangt. Deze lifestyle is verrijkt met Westerse invloeden en zou je het beste als volgt kunnen samenvatten:

 • Eet zoveel mogelijk duurzaam; bij voorkeur voedsel wat lokaal geteeld of gefokt is en wat in het seizoen is
 • Eet zoveel mogelijk biologisch; eten wat met zoveel mogelijk respect voor de natuur en het dier is geteeld of gefokt
 • Geef terug aan de natuur als je iets van de natuur neemt
 • Neem voldoende rust. Slaap iedere nacht minimaal 8 uur en neem tijd voor een kort middag dutje.
 • Lees in de avond een boek en gebruik geen schermen meer
 • Eet niet meer dan je lichaam heeft en ga slapen met een lege maag zodat je lichaam niet hoeft te werken en echt kan rusten
 • Ga dagelijks naar buiten voor beweging. Dit kan in de vorm zijn die je prettig vindt zoals wandelen of fietsen
 • Mediteer
 • Leef Mindfull en stel je open voor indrukken van buitenaf
 • Heb respect en wees lief voor anderen en jezelf

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws