like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zaken die je raken: het butterfly-effect van sociaal ondernemers

Van: op 24 april 2018

zaken die je raken

Over de maatschappelijke verdeeldheid, de onzekerheid en de uitdagingen waar we voor staan, wordt momenteel veel geschreven en gepraat. Het nieuwe boek Zaken die je raken, verlegt de focus naar actie en oplossingen. Willemijn Verloop: ‘Wat wij laten zien is de kracht van sociaal ondernemerschap om met een frisse, vernieuwende blik de eerste stappen te zetten naar maatschappelijke verandering.

Het boek laat zien welke oplossingen ondernemers bieden voor zeven grote maatschappelijke uitdagingen. Stuk voor stuk zijn het vraagstukken waarbij transitie wenselijk is om tot een oplossing te komen: onder andere het verduurzamen van waarde- en voedselketens, de noodzakelijke verbeteringen in de gezondheidszorg en ons energieverbruik.

 

Opschudden van het systeem

Sociaal ondernemers starten bedrijven om de wereld te verbeteren; zij zien geld als middel en niet als doel. Verloop: ‘Ik hoor nogal eens: prachtig, al die sympathieke, kleinschalige initiatieven, maar is het effect ervan niet veel te klein? Het motto van ons boek is daarom deze lijfspreuk van Bodyshop-oprichter Anita Roddick:  If you think you’re too small to make a difference, try sleeping in the same room with a mosquito. Om duurzame verandering te garanderen is natuurlijk een brede aanpak nodig van vele actoren in de maatschappij. Maar sociaal ondernemers zetten vaak een eerste stap en hebben het potentieel oplossingen te bedenken, industrieën en systemen op te schudden en in beweging te krijgen. Al deze indirecte impact noemen we in ons boek het butterfly effect.’

 

Voedselverspilling

Dat meerdere supermarkten nu ook kromme groenten verkopen die voorheen zou worden afgekeurd, is bijvoorbeeld de indirecte impact van Kromkommer. Hun concept en aansprekende merk, waarmee ze voedselverspilling willen verminderen, werken aanstekelijk. Kromkommer geeft dus het goede voorbeeld voor andere bedrijven, maar ook het bewust maken en activeren van consumenten speelt hier een grote rol.

 

Schooluitvallers

The Colour Kitchen runt 24 bedrijfsrestaurants van woningbouwcorporaties en bedrijven zoals de grote banken, mede bemand door ruim 200 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, veelal schooluitvallers. De organisatie helpt honderden mensen uit de kaartenbak van de uitkeringsinstantie op weg naar een zelfstandig leven zonder schulden. Daarnaast komen hun klanten direct in aanraking met de trainees van de The Colour Kitchen, en zijn vaak heel trots dat ze een bijdrage leveren aan hun ontwikkeling.  Als een partij als de Rabobank de visie en de motivatie van The Colour Kitchen predikt en overneemt, zullen dit soort initiatieven verder versnellen.

 

Nieuw perspectief

Het boek Zaken die je raken geeft een broodnodig handelingsperspectief voor iedereen. Door al deze cases te verzamelen en te analyseren, werken de auteurs aan een collectief verhaal die de maatschappij richting kan geven. Het boek is tot stand gekomen door een samenwerking van Mark Hillen en Willemijn Verloop van Social Enterprise NL en Kaat Peeters van de Sociale InnovatieFabriek: een bijzondere combinatie van Belgische en Nederlandse experts op het gebied van sociaal ondernemerschap.

Willemijn Verloop, Mark Hillen en Kaat Peeters – Zaken die je raken. Hoe sociaal ondernemers maatschappelijke verandering creëren. Uitgeverij Business Contact. ISBN 978 90 470 1070 8, € 19,99.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!