like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zee-afval wordt duurzaam product

Van: op 30 oktober 2013

healthyseasVervuiling van de zee is een groot probleem. Volgens een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) en het Milieuprogramma van de VN (UNEP), drijft er in de oceanen ongeveer 640.000 ton aan achtergelaten visnetten, goed voor een tiende van al het zwerfvuil in zee. Deze afgedankte netten kunnen eeuwenlang in de zee blijven rondzwerven en vissen, dolfijnen, schilpadden en zeevogels doden of verwonden. Het Healthy Seas initiatief wil hier een oplossing voor vinden door bedrijven, NGO’s, duikers, vissers en andere belanghebbenden samen te brengen om deze visnetten te verzamelen en te recyclen in Econyl®garen. Dit garen kan weer worden gebruikt voor diverse textielproducten, zoals tapijt, badmode, lingerie en sportkleding. Tapijtfabrikant Interface neemt nu ook deel aan het programma.

Nigel Stansfield, vice-president & Chief Innovations Officer van Interface: “Interface is zeer verheugd om betrokken te zijn bij het Healthy Seas initiatief omdat het zich inzet om het groeiende milieuprobleem van puin in de zeeën aan te pakken in een cross sectoraal verband. We zien deze deelname als een natuurlijke uitbreiding van het werk dat we al doen binnen ons eigen bedrijf om afval om te zetten in waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Wij zijn er trots op een herstellende bijdrage te kunnen leveren aan het milieu.”

Fairphone 3_Staring lady

Interface werkt ook aan andere waste-to-value initiatieven, zoals de recycling van oude tapijttegels in nieuw tapijt door middel van het revolutionaire ReEntry 2.0 proces en het opzetten van een supply chain voor afgedankte visnetten op de Filippijnen in samenwerking met The Zoological Society of London. Dit innovatieve project, Net-Works genaamd, biedt sociaaleconomische voordelen in arme kustgemeenschappen en genereert gerecycled materiaal voor nieuwe tapijttegels.

Het Healthy Seas initiatief start met een aantal pilots in Europa. Er wordt al gewerkt in de Noordzee, waar tot dusver meer dan 20 ton visnetten zijn verzameld. De volgende stap is het inzamelen en recyclen van netten uit de Adriatische Zee en de Middellandse Zee. Ook zijn er plannen voor het ontwikkelen van een opleiding om vissers te ontmoedigen hun netten achter te laten en zich op een verantwoorde manier van hun gebruikte netten te ontdoen.

http://healthyseas.org/

Lees meer over: , , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Jan Wullink schreef:

    Door Econyl Gerecyclede visnetten wordt nu al o.a. toegepast voor het maken van Koru swimwear. Zie ook http://www.duurzaamsport.nl