like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zelfs het koude Siberië warmt fors op

Van: op 24 juni 2014

siberieSiberisch koud, hoe lang beantwoordt die uitdrukking nog aan de werkelijkheid? Delen van Siberië warmen sneller op dan welk ander gebied ter wereld ook. De recente overstromingen zijn een teken aan de wand, zeggen wetenschappers.

Vorige maand en begin deze maand werden meer dan 50.000 inwoners in het zuiden van Siberië getroffen door overstromingen. Ze kwamen nauwelijks een half jaar na de zwaarste overstromingen die Siberië heeft gekend.

Fairphone 3_Staring lady

Overstromingen door smeltende sneeuw zijn niet ongewoon in Siberië. Maar de recente overstromingen werden veroorzaakt door overvloedige regen. Wetenschappers verwachten dat dit door de klimaatverandering vaker zal voorkomen in de regio.

"Weermodellen voor de komende twintig jaar voorspelen een stijging van 10 procent in neerslagvolumes. We kunnen dus nog meer overstromingen verwachten", zegt Vladimir Galakhov, hoogleraar geografie aan de Altai-universiteit in Siberië.

Veel snellere opwarming

Siberië is een van de koudste plekken op aarde. Studies laten zien dat delen van Siberië veel sneller opwarmen dan welke andere regio ter wereld ook. Russische meteorologen hebben daar opnieuw op gewezen naar aanleiding van de recente overstromingen.

De snelle temperatuurstijgingen hebben een aanzienlijke impact op Siberië, zei de prominente meteoroloog Valentin Meleshko vorige maand nog in de Russische media. "Alle prognoses in de complexe modellen laten zien dat Siberië meer neerslag zal te verwerken krijgen, vooral in de winter, wanneer er een grotere accumulatie van sneeuw is.

"Wanneer die sneeuw smelt in de lente, zal er meer water in de rivieren terechtkomen, met overstromingen als gevolg die in Siberië erger zullen zijn dan vroeger."

Smeltende permafrost

Siberië is zo uitgestrekt dat de klimaatverandering er op verschillende manieren toeslaat, zegt Alexei Kokorin, hoofd van de klimaatcampagne van het Wereldnatuurfonds (WWF) in Rusland. Het oosten en zuidoosten zal vooral met zware regen te maken krijgen. Voor het zuidelijke deel in de buurt van Mongolië dreigt droogte, een gevaar voor de uitstrekte graasweiden daar. In het noorden zal de smeltende permafrost de bestaande infrastructuur kapotmaken.

“Siberië zal misschien niet het zwaarst getroffen gebied ter wereld zijn maar sommige delen zullen zwaar te lijden hebben onder de klimaatverandering", zegt Kokorin.

Door het smelten van de permafrost komen ook grotere hoeveelheid methaan vrij, een broeikasgas dat de klimaatverandering nog dreigt te verergeren.

Rusland is na de VS, India en China de grootste producent van broeikasgassen. Zijn economie steunt zwaar op fossiele brandstoffen. Een echt klimaatbeleid heeft het land niet.


Bron: IPS - Pavol Stracansky

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Dave schreef:

    Weer een gevolg vd vooruitgang. En gaat t echt goed, kopen we een teakhouten tuinset. En een I-phone. Zeker, het is allemaal heel mooi. Misschien helpen reklamespots nog iets, om de verspilling te verminderen.