• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Kantelpunten
  • Verkiezingen
    • Peilingen: D66 knalt, hoop voor links en het klimaat
    • StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 2025
  • Boeken
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

20% minder rundvlees halveert ontbossing

11 mei 2022|doorIPS

bos fsc

Amper een vijfde van ons rundvlees vervangen door plantaardige alternatieven, kan de ontbossing met de helft doen verminderen tegen 2050. Dat toont een nieuwe analyse in Nature.

Hoe langer hoe meer kan je plantaardige alternatieven voor vlees qua smaak en textuur niet meer onderscheiden van vlees afkomstig van dieren. Maar in de productie is er wel een groot verschil: plantaardige vleesvervangers vragen veel minder landbouwgrond en grondstoffen zoals water. Ook gaat met die productie veel minder uitstoot gepaard.

Wetenschappers van het Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) hebben bovendien berekend dat 20 procent van onze vleesconsumptie vervangen door een plantaardig alternatief volstaat om de helft minder bossen te zien verdwijnen tegen 2050.

Derde van de uitstoot

Onderzoekers hebben al vaker de invloed van de vleesconsumptie bekeken met de groeiende wereldbevolking in het achterhoofd; in deze studie doen ze dat ook door de impact ervan op het milieu mee in rekening te brengen.

“Ons voedselsysteem ligt aan de grondslag van een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen en het aandeel van vlees neemt hierin de grootste hap”, zegt Florian Humpenöder, onderzoeker aan het PIK en hoofdauteur van de studie.

“Dat komt omdat er steeds meer bossen, de opslagplaats van CO2, vrijgemaakt worden om plaats te maken voor weide waarop vee kan grazen, of voor landbouwgrond waarop het voedsel voor dat vee wordt geteeld”, zegt hij. Ook Nederland speelt daarin een grote rol.  “Een oplossing ligt dan in biotechnologie: de productie van proteïnerijke biomassa met een vleesachtige textuur uit bijvoorbeeld schimmels via fermentatie, wat wetenschappers microbieel eiwit noemen.”

“De vervanging van vlees door microbieel eiwit zou de ecologische voetafdruk van het voedselsysteem aanzienlijk kunnen verkleinen”, zegt Humpenöder. “Het goede nieuws is dat mensen niet bang hoeven te zijn dat ze in de toekomst alleen nog maar groenten kunnen eten. Ze kunnen gewoon hamburgers en dergelijke blijven eten, alleen worden die op een andere manier geproduceerd.”

Suiker en warmte

Het Zweeds-Duitse onderzoeksteam deed computersimulaties en de modellen toonden aan dat 20 procent van de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking vervangen door producten op basis van microbieel eiwit, de ontbossing tegen 2050 zou kunnen halveren. Ook de CO2-uitstoot zou aanzienlijk dalen in vergelijking met een business-as-usual-scenario.

De simulaties hielden bij de berekeningen ook rekening met de verwachte bevolkingstoename, de hogere vraag naar voedsel, dieetpatronen en landgebruik.

Microbieel eiwit wordt gemaakt in speciale culturen, net zoals bier of brood. De microben leven van suiker en gedijen het beste onder een constante temperatuur. De productietechniek is gebaseerd op de eeuwenoude fermentatiemethode. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft in 2002 groen licht gegeven voor microbieel eiwit als veilig vleesalternatief (mycoproteïne).

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • zonnepanelen
    Alarm: eigenaren van zonnepanelen betalen straks voor teruglevering29 oktober 2025 - 09:58
  • klimaatschade door het leger
    Uitvoering milieumaatregelen defensieplannen onzeker28 oktober 2025 - 10:04
  • links rechts politiek
    Peilingen: D66 knalt, hoop voor links en het klimaat27 oktober 2025 - 07:00
  • wind energie china
    China haalt ons in met grote groene vijfjaars stappen26 oktober 2025 - 12:39
  • uitstoot energietransitie
    Fossiele energie blijft stijgen, klimaatgevaar neemt toe21 oktober 2025 - 10:45

Inzicht

  • bus
    Driekwart verliest tijdens de verkiezingen26 oktober 2025 - 10:49
  • fudura
    Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31

Opinie

  • bus
    Driekwart verliest tijdens de verkiezingen26 oktober 2025 - 10:49
  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Betaalmogelijkheden bij online casino’s geld EU commissie: einde auto met verbrandingsmotor in zicht
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten