Het laatste nieuws
- Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12
- Studie linkt hittegolven direct aan vervuilende bedrijven12 september 2025 - 10:34
- Europese vis zwaar vervuild met PFAS11 september 2025 - 13:27
- Hybride auto’s stoten tot vijf keer meer uit dan beloofd11 september 2025 - 10:11
- Grote meerderheid wil dat nieuw kabinet salderingsregeling behoudt11 september 2025 - 09:52
Nu in Inzicht
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
- Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
- Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39
- Door de polycrisis, naar een duurzame wereld30 augustus 2025 - 08:42
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit acht visies19 augustus 2025 - 17:25
PFAS op je bord, het zit opzettelijk in je eten
/in Nieuws/door redactieOp 20% van het onderzochte fruit en op 21% van de groente zitten één of meer PFAS-pesticiden. Er zijn ook groente en fruit waar de NVWA geen PFAS-pesticiden op vond: asperges, rode kool, bloemkool, spitskool, spruitjes, knolvenkel en ananas.
De aardbei als gifbom? Zo eet je veilig van het seizoen
/in Nieuws/door redactieIn de SeizoensEetwijzer zie je dat in april zowel asperges en paksoi van het seizoen zijn. Maar waar een Nederlandse asperge geen enkel residu bestrijdingsmiddelen bevat, zitten er op een gemiddelde Nederlandse paksoi pakweg 2 soorten landbouwgif (1,9). Ook het lentefruit aardbeien komt rond deze tijd uit Nederland maar aardbeien blijken echte gifbommetjes te zijn met maar liefst gemiddeld bijna 4 soorten bestrijdingsmiddelen (3,9).
De toekomst van voedsel groeit lokaal
/in Inzicht Toekomst/door GastauteurOnze voedselconsumptie brengt schade toe aan anderen, in eigen land en ver daarbuiten. Ongewild, maar toch. Met onze landbouw en voedselhandel pakken we voedsel en land af van armere regio’s, om er als Europese bedrijven rijker van te worden. Dit kan anders, volgens campagnevoerder en publicist Guus Geurts en agro-ecologisch tuinder Klarien Klingen. Zij strijden ieder op hun eigen manier voor een rechtvaardiger voedselsysteem.
De zeven belangrijkste vegatrends voor 2025
/in Nieuws/door redactieDe Vegetariërsbond, die voor Nederland het V-Label beheert, voorziet voor 2025 zeven belangrijke trends op het gebied van vegetarische en veganistische voeding. Een belangrijke bron voor de trends zijn de door Panelwizard jaarlijks voor de Vegetariërsbond uitgevoerde Vegamonitor.
Hoeveel kanker zit er in je frisdrank?
/in Nieuws/door redactieWe willen af van ongezonde suiker. Daarom stoppen we kunstmatige zoetstoffen als aspartaam in onze voeding en (fris)dranken. Dat gebeurt al jaren. En net zolang als er aspartaam wordt toegevoegd, loopt de discussie over de veiligheid van de zoetstof. Die is nooit bewezen en aspartaam blijft verdacht als mogelijke bron van kanker.
Dit zit er aan pesticiden op je groenten en fruit, asperges de schoonste
/in Nieuws/door redactiePan (Pesticide Action Network Netherlands) zocht uit hoeveel pesticiden er op je groenten en fruit zitten. Nogal wat, blijkt, maar het verschilt erg per soort. Citrusfruit is van alle fruit en groenten het meest vervuild met resten van pesticiden.
Zwart plastic keukengerei van elektronisch afval, kook jij daar ook mee?
/in Nieuws/door redactieZwart plastic lepels, spatels en gardes kom je in bijna elke keuken tegen. Uit onderzoek blijkt nu dat daar een geurtje aan zit. Zwart plastic is vaak gemaakt van gerecycled elektronisch afval. Daar zitten stoffen in als brandvertragers en zware metalen. Die kunnen uit het plastic lekken tijdens gebruik en dat kan gezondheidsrisico’s opleveren. Het is maar dat je het weet.
Voor elke verkochte platvis gaan 38 andere zeedieren dood
/in Nieuws/door redactieDe inhoud van de sleepnetten voor 99 procent uit onverkoopbaar zeeleven, variërend van kleine zeepaardjes tot doornhaaien van meer dan een meter groot. Een groot deel van de meegevangen en weer in zee teruggegooide dieren overleeft dit niet. Wekelijks sterven hierdoor miljoenen dieren.
Een beter voedselsysteem is mensenwerk, van onderaf
/in Inzicht/door Huib StamDe voedseltransitie is door de hoogste instanties ingezet: de WHO en de FAO, de Green Deal van de EU, wetenschappelijk ondersteund door universiteiten en researchcentra zoals de WUR. De doelen zijn helder: minder dierlijke producten, minder voedselverspilling. Duurzamere teelt, productie en transport. Vooral meer plantaardige eiwitten. Respect voor mens en dier.
Overbemeste grond verzwakt het microbioom, in de bodem en in ons
/in Inzicht/door Huib StamDe grond en het oppervlaktewater worden ernstig vervuild, niet alleen door stikstofverbindingen en andere chemicaliën. Een weiland met raaigras (heel eiwitrijk voor de melk) dat overbemest wordt, groeit als een gek, maar is qua microbiële biodiversiteit armer dan de woestijn.