Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Hoeveel kanker zit er in je frisdrank?

We willen af van ongezonde suiker. Daarom stoppen we kunstmatige zoetstoffen als aspartaam in onze voeding en (fris)dranken. Dat gebeurt al jaren. En net zolang als er aspartaam wordt toegevoegd, loopt de discussie over de veiligheid van de zoetstof. Die is nooit bewezen en aspartaam blijft verdacht als mogelijke bron van kanker.

Zwart plastic keukengerei van elektronisch afval, kook jij daar ook mee?

Zwart plastic lepels, spatels en gardes kom je in bijna elke keuken tegen. Uit onderzoek blijkt nu dat daar een geurtje aan zit. Zwart plastic is vaak gemaakt van gerecycled elektronisch afval. Daar zitten stoffen in als brandvertragers en zware metalen. Die kunnen uit het plastic lekken tijdens gebruik en dat kan gezondheidsrisico’s opleveren. Het is maar dat je het weet.

Een beter voedselsysteem is mensenwerk, van onderaf

De voedseltransitie is door de hoogste instanties ingezet: de WHO en de FAO, de Green Deal van de EU, wetenschappelijk ondersteund door universiteiten en researchcentra zoals de WUR. De doelen zijn helder: minder dierlijke producten, minder voedselverspilling. Duurzamere teelt, productie en transport. Vooral meer plantaardige eiwitten. Respect voor mens en dier.