Het laatste nieuws
- Investeringen in groene energie stijgen hard, China aan kop19 juni 2025 - 10:41
- Oproep: beperk patent op zaden19 juni 2025 - 10:25
- Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
- Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
- Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
Nu in Inzicht
- Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
- Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
- De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
- Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38
- Een goede toekomst maken we samen25 mei 2025 - 07:00
Zuivere koffie nauwelijks te vinden in supers
/in Nieuws/door redactieDinsdag 1 oktober is door de International Coffee Organization (ICO) uitgeroepen tot Wereldkoffiedag. Op deze dag vieren we dat er koffie is, maar hoe lang kunnen we dit nog doen? Want wereldwijd is de productie van koffie in gevaar. En zolang 95% van de koffie in retail ‘niet eerlijk’ is, is deze tendens niet te stoppen.
De boerderijwinkel komt naar de stad
/in Nieuws/door redactieOogst bouwt ‘nieuwe boerenwinkels’ in de stad, waar je verse producten vindt van boeren en makers uit de buurt. Met als missie samen met boeren en klanten een lekker voedselsysteem te bouwen dat barst van de biodiversiteit.
Wat gaat Schoof 1 doen met het advies van de Gezondheidsraad?
/in Inzicht/door Huib StamGaan we met de nieuwe regering verder op weg naar een duurzaam voedselsysteem? Of worden we door de lobbyisten van de agrarische industrie in het kabinet jaren teruggeworpen in de transitie naar gezondere en duurzame voeding? De Gezondheidsraad zou ons die weg kunnen wijzen. Maar wat gaat de club van Schoof er mee doen?
Eiwittransitie ook goed voor de economie
/in Nieuws/door IPSDe sector van de vleesvervangers en plantaardige zuivel doet het goed. Binnen tien jaar zal het aantal banen in Vlaanderen en Brussel tot 15 keer hoger liggen dan nu. Dat stelt een rapport in opdracht van de Vlaamse Overheid. Ook Nederland kan op een forse banengroei in de eiwittransitie rekenen.
Deze 100 werken aan duurzamer voedsel voor Nederland
/in Nieuws/door redactieNederland loopt over van het food-talent dat de voedselketen duurzamer, gezonder en socialer maakt. De jury van de Food100 kiest daar voor de achtste keer de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment uit. Van boer tot bord. Landbouw, innovatie, advies of communicatie, deze honderd gamechangers hebben oplossingen en ideeën voor elke schakel in de voedselketen.
Wilde graansoorten zijn beter bestand tegen klimaatverandering
/in Nieuws/door IPSWilde verwanten van tarwe kunnen een gewas opleveren dat beter bestand is tegen klimaatstress en ziekten. Tarwe is voor meer dan anderhalf miljard mensen in het zuiden een hoofdvoedsel en ook in de rest van de wereld een belangrijke component in het dagelijkse menu.
De slag om een koud flesje water
/in Inzicht/door Huib StamHet drinkwater in Nederland is zo goed, zorgvuldig door onze waterbedrijven ontdaan van chemicaliën en microben, dat mineraalwater uit flessen helemaal niet nodig is. Gewoon dat flesje bijvullen uit de kraan dus.
Pionieren in zompig grasland: rijst boeren in Holland
/in Inzicht/door Huib StamHoe breng je de natuur weer terug in ingeklonken veenweidegebied en ontwikkel je daarvoor productieve systemen voor andere vormen van landbouw? Door onvermoeibaar te experimenteren.
Radicale innovatie die werkt: Kipster
/in Inzicht/door Huib StamDe formule van Kipster is behalve een voorbeeld voor verandering in andere takken van veeteelt ook een duidelijke les voor het denken in geleidelijkheid.
Activisme over voeding moet feitelijk zijn, geen BN-geroeptoeter
/in Inzicht/door Huib StamAls de afgelopen halve eeuw van studies en publicaties over voeding en gezondheid iets heeft opgeleverd, dan is het wel het inzicht dat de wisselwerking tussen beide heel complex is.