like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Aartsbisschop Tutu: “Vecht tegen klimaatverandering zoals tegen apartheid”

Van: op 15 april 2014

Desmond TutuDe strijd tegen de klimaatverandering vertoont gelijkenissen met die tegen apartheid in Zuid-Afrika, zegt Nobelprijswinnaar Desmond Tutu. Hij pleit dan ook voor dezelfde aanpak die apartheid uiteindelijk op de knieën kreeg: de boycot.

Tutu wijst op de verantwoordelijkheden van elke burger in de strijd tegen de klimaatverandering en de gevolgen daarvan. "Een kwarteeuw geleden konden mensen nog als excuus inroepen dat ze niet veel wisten, of niet veel deden tegen de klimaatverandering", schrijft hij. "Vandaag hebben we geen excuses meer. We voelen de gevolgen nu al."

Tutu verwijst naar het laatste klimaatrapport dat momenteel in Berlijn wordt besproken door het Internationaal Klimaatpanel van de VN (IPCC). "Het komt erop neer dat we nog vijftien jaar hebben om de nodige stappen te zetten", schrijft Tutu. "Het paard is misschien nog niet op hol geslagen, maar het is goed op weg naar de staldeur."

Passief verzet

Volgens Tutu kan dat met dezelfde aanpak gebeuren die apartheid op de knieën kreeg. "Mijn hele leven heb ik erin geloofd dat het enige juiste antwoord op onrecht is wat Gandhi omschreef als 'passief verzet'", schrijft Tutu. "Via boycots, sancties en het wegtrekken van investeringen konden we tijdens de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika met de steun van gelijkgestemden in het buitenland economische druk maar ook morele druk uitoefenen op de onrechtvaardige staat".

Het is volgens de aartsbisschop duidelijk dat de landen en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de grootste uitstoot van broeikasgassen het niet zomaar zullen laten, omdat ze er te veel geld mee verdienen. "Er is daarom een grootschalige zachte druk nodig van iedereen", schrijft hij.

BES LED

Het volstaat daarbij niet om gewoon minder energie te verbruiken. "Mensen met een geweten moeten breken met bedrijven die de onrechtvaardigheid van de klimaatverandering financieren. We kunnen evenementen, sportclubs en tv-programma's boycotten als ze gesponsord worden door vuile energiebedrijven. We kunnen eisen dat reclame door die bedrijven een gezondheidswaarschuwing bevat. We kunnen onze universiteiten en gemeenten aanmoedigen om hun banden met de olie-industrie te verbreken."

Druk

De consument kan energiebedrijven aanmoedigen om meer middelen in schone energie te investeren en die vooruitstrevende bedrijven belonen door hun producten te kopen. De burger kan zijn overheden onder druk zetten om in hernieuwbare energie te investeren en subsidies voor fossiele brandstoffen stop te zetten.

"We zullen daarmee de olie-industrie niet bankroet doen gaan, maar we kunnen wel stappen zetten die de politieke invloed van de industrie vermindert, en degenen die winst maken ook verantwoordelijk maken voor de schoonmaak van wat ze veroorzaken."

Tutu wijst erop dat de jonge generaties overal ter wereld daar al mee begonnen zijn. "Het is de snelste groeiende campagne in zijn soort in de geschiedenis", zegt Tutu. "Het is onzinnig om te investeren in bedrijven die onze toekomst ondermijnen. We zijn de bewakers van de schepping, en dat is geen loze titel. Het noopt ons om actie te ondernemen, en dat met alle urgentie die deze hoogdringende situatie vraagt."

Bron: IPS

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. job schreef:

  @Harry Muilman,
  “In 2035 komt de zondvloed .. nu verwacht ik in 2050 het begin van de ijstijd”
  Indrukwekkend die enorme kennis over de toekomst.

  Niet overbevolking maar overkonsumptie is het probleem, dus vooral door de rijken.

 2. Mary schreef:

  Mijnheer Muilman

  Heeft u uw huisarts al ingelicht, dat wanneer u een hartinfarct, ongeluk of iets dergelijks krijgt, men u niet mag behandelen?

  Uw “visie” over artsen zonder grenzen is wel heel zwartgallig.

 3. Harry Muilman schreef:

  tutu begrijpt er niks van. wie zorgt hier voor overbevolking? Want overbevolking is een deel van het probleem. Niet alleen de luchtvervuiling. Want geen een regeringsleider begrijpt echt het probleem. Anders was het nooit zo ver gekomen.

  De aarde is een ecosysteem en het klimaat is een onderdeel van dat ecosysteem. Alle dieren en planten zijn een onderdeel van het ecosysteem. Behalve de mens die kan gemist worden als kiespijn en zal zich moeten aanpassen aan het ecosysteem. Zoals de boeren doen.
  Door luchtvervuiling en overbevolking veranderd het klimaat.
  Voorbeeld: de zalm in West-Canada heeft om bovenin de rivieren het kuit af te zetten, grote regenbuien nodig. Valt die regen te vroeg of te laat dan kan de vis zich niet voort planten en hebben de beren niet te eten. Ook worden de bomen niet meer bemest met de karkassen van dode zalmen. Elke rivier is weer een ecosysteem op zich. Plaats een stuw of dam erin en je sloopt het ecosysteem. Daarom zijn er in de Maas vistrappen geplaatst. Nu al worden ecosystemen kapotgemaakt door het leegvissen van zeeën.
  Er zijn 2 grote boosdoeners:
  1. stijging van de temperatuur  door luchtvervuiling
  2. overbevolking  wordt veroorzaakt door artsen zonder grenzen. Voorbeelden? In India en Pakistan. Moslimboer in Pakistan heeft 2 vrouwen. Door artsen zonder grenzen, die zijn kinderen vol medicijnen stoppen, heeft hij bij elke vrouw 18 kinderen. Deze kinderen moeten gevoed worden. Vroeger gebruikte hij een ½ km2 als bouwland. Net als zijn buren gebruikt hij de randen van zijn perceel tot hij de buren tegenkomt. Voorlopig een hoop brandhout. Dan komt de natte moesson en al zijn goede bouwgrond spoelt weg en komt onder water te staan. Weg ecosysteem.
  Deze wereld heeft ruimte voor 100 % mensen zonder dat de ecosystemen aangetast worden. Op het moment leven we al met 140 % aan mensen op deze wereld. Gevolg: 2017 beginnen de echt grote overstromingen. Zeg maar de UK en de Filippijnen samen. In 2035 komt de zondvloed. Dat is 10.500 jaar geleden ook gebeurt. Alleen nu verwacht ik in 2050 het begin van de ijstijd. Zo is het met eerdere ijstijden ook ontwikkeld. Hogere temperatuur veroorzaakt meer troep in de atmosfeer die de zonnestralen tegenhouden. Dat houd eeuwen aan waardoor er een ijstijd ontstaat.

 4. Mary schreef:

  Ja, zo simpel is het! Hoe vaak hoor je niet, ach als eenling kun je niks. Hoe kan het dan dat mensen nog steeds niet begrijpen dat miljoenen eenlingen een massa vormen, die de boel kunnen omgooien naar iets positiefs. Hopelijk helpt het dat Bisschop Tutu deze uitspraken doet. Ik wens ons deze aanpak toe en bedank Tutu voor dit initiatief!
  Schipborg, Mary Ritsema

 5. Martin schreef:

  Mooi statement van Molinero.
  Iedereen kan daarnaast ook kiezen voor een energiebedrijf dat alleen ouurzaam opgewekte energie levert. Een consument kan zich ook aansluiten bij de vele duurzame initiatieven die zich op lokaal gebied afspelen. het is niet voor niets dat de grote energiebedrijven jaar in jaar uit een flink marktaandeel kwijtraken. Maar dat kan sneller. Dus consument: niet alleen via je pensioenfonds maar ook zelf een keuze maken. Dat kan heel makkelijk.

 6. Frances Prins schreef:

  Een enkeling heeft weinig slagkracht, de massa veel. Samen kunnen we laten zien dat duurzaamheid belangrijk is. Ga naar de Pleinenactie van Urgenda. Eerst volgende: zondag 18 mei in Den Bosch.

 7. Molinero schreef:

  De meesten van ons investeren via onze pensioenfondsen in fossiele energiebedrijven. Laten we als deelnemer proberen om de fondsen zover te krijgen deze investeringen terug te trekken en de vrijgekomen middelen te herinvesteren in duurzame energie. Daar is trouwens ook nog een egoistische reden voor: de waarde van de aandelen in de fossiele energie zullen eerder vroeg dan laat imploderen!