like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Klacht onjuist advies statiegeld openbaar gemaakt

Van: op 15 april 2014

statiegeldFlessenautomatenleverancier Tomra maakt de onlangs officieel ingediende klacht bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Wageningen Universiteit (WUR) openbaar. Reden hiervoor is de brief die staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld aan de Tweede Kamer verstuurde naar aanleiding van de  opgelaaide kostendiscussie over het statiegeldsysteem.

Door de brief van de staatssecretaris voelt Tomra zich genoodzaakt de ingediende klacht bij de WUR wegens schending van de wetenschappelijke integriteit openbaar te maken. De staatssecretaris houdt vast aan het eerder genomen besluit om het statiegeld per 1 januari 2015, onder voorwaarden, vrij te geven. De basis hiervoor was echter de kostenberekening van de WUR die onjuist bleek. In haar brief stelt de staatssecretaris: “De claim van onder andere Tomra dat uw Kamer destijds niet goed geïnformeerd is met het WUR-rapport is onjuist. Het is niet bekend welke conclusies de juiste zijn. Maar belangrijker is dat WUR destijds als wetenschappelijk instituut op basis van openbare, verifieerbare bronnen op transparante wijze een onderbouwing heeft gegeven, met peer-review plus een schets van de wetenschappelijke context”.

BES LED

Tomra vraagt alle betrokken partijen kennis te nemen van de inhoud van de klacht die zij samen met milieubewegingen, verenigd in Recycling Netwerk, en Stichting Ons Statiegeld vandaag bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de WUR heeft neergelegd. “Wij achten dat alle vijf de principes van de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening zijn geschonden in de rapporten van de WUR. Gezien de 800 banen die met het besluit gemoeid zijn, zien wij ons genoodzaakt te tonen wat de inhoudelijke kritiek is. Die spreekt namelijk voor zich. Het kostenargument waarmee afschaffing van statiegeld is ingezet deugt niet”, betoogt operationeel directeur René Hissink. “Uit respect voor de opstellers zijn hun namen uit de openbare versie verwijderd”, vervolgt hij.

Voormalig staatssecretaris Atsma legde in een algemeen overleg op 7 maart 2012 de basis voor afschaffing van statiegeld op grond van de door WUR berekende kosten: “Ik heb al gezegd dat het statiegeldsysteem peper- en peperduur is. Dat meen ik en de cijfers onderstrepen dat. Het gaat om 6 cent tegenover 1,5 cent.” In de gister gepubliceerde brief bevestigt de huidige staatssecretaris Mansveld dat de Tweede Kamer op basis van deze debatten en de hier aangeleverde informatie heeft besloten haar expliciete steun uit te spreken aan de raamovereenkomst. “We hopen dat staatssecretaris Mansveld kennis neemt van de klacht en deze meeneemt in haar definitieve besluit”, aldus Hissink.

Downloads:

De klacht aan de Wageningen UR
De brief over de raamovereenkomst verpakkingen van staatssecretaris Mansveld

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. redactie schreef:

  Ten tijde van publicatie werkte de links. Kennelijk zijn deze door Tomra verwijderd.

 2. Boudewijn schreef:

  Helaas kan ik de links naar de documenten niet openen, vooral de klacht had ik graag in willen zien.

 3. Cristine Wolvers schreef:

  Onjuist statiegeldadvies? Uiteraard, de kosten voor het maken van nieuw i.p.v. recycling is niet opgenomen. Statiegeld betreft niet alleen plastics, maar ook glas. Volgens mij kunnen de kosten niet op één hoop worden gegooid. Ik zou hierop graag reacties krijgen.
  Iedereen veel wijsheid en integriteit gewenst!