like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Belasting op plastic verpakkingen in VK

Van: op 3 november 2018

afval plastic

Het Verenigd Koninkrijk is van plan belasting te heffen op de import en productie van alle plastic verpakkingen die niet recyclebaar zijn; de belasting werd aangekondigd in de begroting van 2018, hoewel de regering zegt dat ze nog geen exacte gegevens en tijdschema heeft. De belasting zou van toepassing zijn op zowel geïmporteerde als lokaal vervaardigde verpakkingen.

De belasting wordt toegepast op alle kunststoffen die minder dan 30% gerecycleerd materiaal bevatten. Dit zal de vraag naar gerecycleerde materialen stimuleren en daarmee de markt voor duurzame verpakkingen veranderen, zegt minister van financiën Philip Hammond.

Er zijn al enkele initiatieven gaande: het voorstel van de regering om de distributie en verkoop van plastic rietjes en roerstaafjes te verbieden, is bijvoorbeeld in de consultatiefase beland.

De Ellen MacArthur Foundation, een organisatie die actief bezig is plasticafval te bestrijden met een nieuw wereldwijd engagement, zegt dat slechts ongeveer 14% van het plastic in de wereld wordt gerecycled. De rest stapelt zich op stortplaatsen op, verstikt waterwegen en natuur. Naar schatting zal het tot 1000 jaar duren voordat het volledig afbreekt.

Premier Theresa May zei in januari dat ze 'vermijdbaar' plastic afval wil elimineren in 2042, en het 'één van de grote milieugevaren van onze tijd' noemt. Haar regering heeft al verschillende maatregelen getroffen om te proberen het te verminderen, zoals een verbod op microbeads, een statiegeld retourprogramma voor plastic flessen en 5-pence toeslag voor plastic zakken.

Onvolledig

Toch zou het plan van Hammond nog veel schadelijke materialen buiten beschouwing, zoals de kleine synthetische vezels van polyester- en nylonkleding die bij het wassen uit kleding spoelt.

De Environmental Audit Committee van het Parlement heeft in de zomer een onderzoek aangekondigd naar de duurzaamheid van de Britse kledingindustrie en heeft de CEO's van de tien grootste kledingretailers van het land aangeschreven om te vragen welke stappen zij nemen om hun milieu-impact te verminderen.

Het ministerie can financiën heeft eerder gezegd dat het vier manieren ziet om plastic te belasten. Het gaat onder meer om maatregelen om de vraag naar kunststoffen voor eenmalig gebruik zoals koffiekopjes en voedseldozen te begrenzen en verdere recycling aan te moedigen in plaats van verbranding.

Lees ook: Belasting op restafval geeft grootste milieuwinst

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws