like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Bestaande landbouwgrond kan 4 miljard mensen extra voeden

Van: op 19 juli 2014

198Als het bestaande landbouwareaal wereldwijd beter gebruikt wordt, kunnen 4 miljard extra mensen gevoed worden. Daarvoor moet de focus verschuiven van gewassen voor dierenvoeder en biobrandstoffen naar menselijke voeding, zegt de University of Minnesota.

De snelle groei van de wereldbevolking hoeft niet meteen tot toename van de honger of uitbreiding van het landbouwareaal te leiden. Als het huidige areaal doordachter gebruikt wordt, kunnen miljarden monden extra gevoed worden. Zelfs een gedeeltelijke verschuiving, bijvoorbeeld door runderen te vervangen door gevogelte, dat minder voedsel nodig heeft per kilogram vlees, kan miljoenen mensen voeden.

"We hebben in essentie een enorm rijke voedselbron gevonden voor een hongerige wereld, op een plaats die zo voor de hand ligt dat we er niet zochten: het areaal dat we al bewerken", zegt Emily Cassidy, hoofdauteur van de studie die verscheen in Environmental Research Letters. "Afhankelijk van de mate waarin boeren en consumenten hun gewoontes willen herzien, kan het bestaande land miljoenen en zelfs miljarden extra mensen voeden."

Wereldbevolking

De vraag naar gewassen zal naar verwachting verdubbelen tegen 2050 naarmate de wereldbevolking groeit en een grotere middenklasse vleesproducten kan betalen. Vlees is een bijzondere bedreiging voor de voedselzekerheid, omdat er gemiddeld 30 calorieën aan gewassen nodig zijn om 1 calorie aan vlees te produceren. De productie van voedingsgewassen staat ook onder druk door de productie van planten voor biobrandstoffen.

Cassidy en haar collega's bestudeerden de productiviteit van 41 gewassen tussen 1997 en 2003, en gingen na hoe efficiënt die gebruikt worden. De bevindingen zijn verrassend: net iets meer dan de helft van alle geproduceerde gewassen ter wereld is rechtstreeks bestemd voor menselijke voeding. Van de calorieën die voor dierlijk voeder worden geproduceerd, eindigt amper 12 procent in menselijke voeding.

Grote verschillen

Als die praktijken worden aangepast, kan het aandeel calorieën voor menselijke consumptie met 70 procent stijgen. Opvallend zijn de grote verschillen tussen de regio's in de wereld: India produceert 90 procent van zijn gewassen voor menselijke consumptie, tegenover 27 procent in de VS. De Amerikaanse landbouw alleen al is op die manier goed voor een potentieel van 1 miljard extra monden.

"Het goede nieuws is dat we al genoeg calorieën produceren om een paar miljard extra mensen te voeden", zegt Cassidy. "Naarmate onze planeet meer overbevolkt raakt en we te maken krijgen met droogtes en platen, moeten we op zoek naar manieren om het bestaande potentieel beter te benutten."

Bron: IPS

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. mariella schreef:

  Ik zie een rol weggelegd voor alle mensen die gezond zijn en kunnen werken. Ga een dag minder werken per week en besteed die dag aan het zelf inje bbehoeften voorzien. Moestuin. Daktuin balkon tuin het maakt niet uit. Spaar allemaal je gft op en vercomposteer heg samen met je buren. Vang je regenwater op haal de stenen uit je tuin. Doe iets

 2. tjara schreef:

  @klaas. Idd ik gaf zelf het antwoord al… Maar wat ik met Monsanto & Co bedoelde is dat zij door hun énorme donaties (die universiteiten steeds minder willen mislopen….) zo’n énorme invloed uit zijn gaan oefenen dat van waardevrijheid van dit soort onderzoeken weinig meer over Kan blijven. U.of Minnesota doneerde zelf overigens ook 2 miljoen dollar in de kas van Obama’s campagne…. Ook de politiek heeft haar tentakels overal…. Goed integer beleid voeren op veel gebieden is dus vrijwel onmogelijk geworden zo…. Helaas geldt dit niet alleen voor Amerika. Ook in Nederland en Europa groeit de laag margarine op de hoofden van dit slag mensen, vaak op keyposities,gelijk op met de groeiende overheidstekorten overal… M.i. Zal verandering vanuit de burgers zelf moeten gaan plaatsvinden, van ‘hogerhand’ komt weinig zegen meer….

 3. klaas schreef:

  @tjara, Dat alles door Monsanto?
  “veel te simpel om te geloven wat dit suggereert, de situatie is veel en veel complexer!”
  Inderdaad je geeft zelf al het antwoord.

 4. Tjara schreef:

  2 jaar geleden deed de University of Minnesota nog een overzichtstudie naar 60 verschillende landbouwmethodes….om te bekijken wat de beste methode was om een hogere opbrengst te krijgen…Er kwam uit dat de opbrengst per hectare omhoog moest en kon….
  Eén keer (neee, 1x!) raden wie achter deze, maar ook vele andere!, University staat met zijn Funds…zijn grants….zijn invloed op de Labs… Juist ja!! MONSANTO!!!

  Wereldwijd raken we ongelooflijk veel acres jaarlijks aan landbouwgronden kwijt door oprukkende verzilting (o.a. door de aanleg van dammen, daling van grondwaterstanden, verdamping e.d. …Spanje is een eng voorbeeld dichtbij). Verwoestijning treedt dan op. Ook de wereldwijde stijgende waterspiegel zorgt voor verlies van gronden. Doordat er al jaren op een verkeerde manier landbouw wordt bedreven, steeds vaker monocultuur, raakt de toplaag uitgeput. Grote hoeveelheden kunstmest, herbiciden, pesticiden etc. verarmen de gronden nog verder en minstens zo erg, vergiftigen de ondergelegen grondwatervoorraden. Niet bijeengehouden door wortels van bomen en andere tijdelijk vervangende gewassen, neemt de wind de toplaag vaak mee, erosie is het gevolg. Ook door steeds zwaardere machines (combines e.d.) op de gronden raakt deze steeds verder ingeklonken. Niet alleen Nederland heeft problemen met dalende grondwaterstanden…. Landbouw is de grootste gebruiker van water…..water, welke de mens in leven moet houden en ook de planten, de dieren, de vogels, de insekten….Insekten welke door Monsanto en Co een behoorlijk snelle dood sterven terwijl ze vaak nodig zijn voor de bestuivingen. Ze zijn voedsel voor de vogels…De afgelopen 10 jaar zijn alleen al in Europa 300 miljoen vogels verdwenen… Bijen sterven…

  Het is veel te simpel om nu maar te geloven wat dit artikel suggereert, de situatie is veel en veel complexer! Zie Global Weirding…
  Niet alleen het klimaat, wat o.a. ook door steeds verdere kaalslag van bossen wereldwijd (onze Westerse oerbossen zijn allang in de kachel verdwenen….en nu houden we het vingertje op naar bv. Brazilie…) nog meer zal veranderen…
  Het landbouwareaal neemt wereldwijd af en in rap tempo ook….Inderdaad is het zoeken naar een hogere opbrengst per hectare…..maar in vredesnaam niet door GM, door Monsanto en Co…. Helaas, ze hebben overal hun tentakels, hun lobbymensen…alles draait om geld, om macht.
  Nergens initiatieven om de wereldbevolking te doen verkleinen….er rust nog steeds een taboe op!

  De waardevrijheid van Universiteiten is wereldwijd ernstig aangetast door de invloeden van de industrie….waardoor ik er zelf erg weinig vertrouwen meer in heb dat hun onderzoeksresultaten de werkelijkheid weerspiegelen…zeker als die werkelijkheid nog heel wat weerbarstiger is dan hier wordt gesuggereerd….